windows güncellemelerinde güvenlik açığı

cxoa
02-05-2011, 13:21   |  #1  
OP Üye
Teşekkür Sayısı: 0
66 mesaj

bu windows updatelerde pcmize nelerin eklendiğini bilmiyoruz eklenen yazılımın ve daha öncekilerinde yazılımının güvenilirliğini test etme denetleme gibi bir şansımız var mı? biliyorum windows açık kaynak kodlu değil ancak pc okulundayken win açık kay.. kodlu değil ama hackerler görebiliyor demişlerdi yani bakılabiliyor bunu nasıl yapıcam ? şüphelenmemin sebebi okulda hocaların anlattığı gerçek kanıtlanmış olaylar mesela, windows xp küresel polis devletinin başlangıcıdır demişlerdi bende katılıyorum çünkü pardus windows a dava açtı 3-4 yıl önce win xp nin kodlarını açıklasın diye güvenilirlik bakımından daha önceki windows serilerininkini açıkladılar sonrakileride win xp hariç , ama microsoft ısrarla açıklamayız dedi ve rakamını tam hatırlamıyorum ama 100 milyon dolar gibi bir rakam tazminat ödedi açıklamadığı için en az, ayrıca internet explorer da bir sürü güvenlik açığı oldu windows bunu kabul etti güncellemeler yaptı ama bu kadar yazılım devi basit güvenlik açıklıklarını yapamaz bilerek ancak yapar, ve behiç hocamızın anlattığı bir yaşanmış olay hocamızın bir arkadaşı internet bankacılığından ie'yi kullandığı için 20,000 tl lik hesabından 8,000 i çalınmış,işte bu yüzden bu windows güncellemelerinin yada başka program güncellemelerinin güvenilirliğini denetlemek istiyorum bunu nasıl yaparım? (küresel polis devleti hakkında filmlerden bilgi edinmek isterseniz gamer filmini (dexter dizisinin başrolündeki adam oynamıştı, ve zeitgeist ı izleyebilirsiniz dahada örnekleri mevcuttur herhalde yada internettende araştırılabilir) teşekkürler

Sails_42
02-05-2011, 13:55   |  #2  
Sails_42 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
256 mesaj

Öncelikle bir yazılımın güvenilirliği hakkında bir yorum yapabilmek için onun kodlarına erişmek ve bu kodlar üzerinde herhangi bir yazılım açığı olup olmadığını bulmak gerekir... Hackerların yaptığı da bu yazılım açıklarını bulup bunları kullanarak bilgisayara zarar vermek ya da bilgisayardan herhangi bir veriyi çalmaktır... Windows zaten güncellemeleri belirlenen bu yazılım açıklarını kapatmak için yapar... Açık kaynak kodlu yazılımlar ile kapalı kaynak kodlu yazılımların en büyük farkı açık kaynak kodlu yazılımların kodlarına herkes tarafından erişilebilmesi herkesin bu kodlara bir katkıda bulunmasıdır... Bu nedenle açık kaynak kodlu yazılımlarda meydana gelen açıklar herkes tarafından görülür ve en kısa sürede kapatılır... Kapalı kaynak kodlu yazılımlarda ise durum tam tersidir... Açıklar sadece programları yazanlar tarafından görülebildiği için farkedilmesi uzun bir zaman alır... Ancak şu bir gerçek ki Windows gene de en güvenli yazılımlardan birisidir... Ayrıca bir yazılımın Kapalı kaynak kodu kullanması bir yerde ücretli olması anlamına gelir... Internet Explorer zaten yıllardır açıkları kanıtlanmış bir internet tarayıcıdır... Tarayıcıdan memnun değilseniz alternatif tarayıcılar vardır...