Windows işletim sistemlerimizde yer alan Windows Media Player ürünü 32 bit ve 64 bit Windows işletim sistemlerinde çalişabilmektedir. Ancak programın 64 bit olarak çalışan sürümü bulunmamaktadır.
Bir programın 64 bit olarak programlanmasından yarar sağlayabilmesi için yüksek miktarda ram kullanarak performans artışı sağlayabilmesi gerekmektedir. 32 bit adresleme ile en çok 3.2 GB adreslenebilirken,
64 bit adresleme ile terabyte'lar seviyesinde adresleme mümkündür. Windows Media Player ve diğer video oynatıcıların performansları RAM kullanımından çok ekran kartı, ses kartı gibi bileşenlerin özelliklerine bağlıdır. Ortalama bir medya oynatmasında 25 - 100 MB ram kullanımı yeterli olacaktır. Uç durumlarda bu rakam 250 MB olabilir. 32 bit programlama ile bir program 2 GB kadar RAM kullanabilir.
Dolayısı ile bir Media Player programının 64 bit olarak programlanmasının pratik bir yararı yoktur. Ayrıca kullanılan ses ve video codeclerinin de 64 bit olarak programlanmış olması gerekeceğinden yüksek miktarda uyum sorununu da beraberinde getirebilecektir.
Teknolojinin gelişimine bağlı olarak çıkacak yeni Video ve Ses biçimleri yüksek RAM kullanımından genel yarar sağlamaya başladığında Windows Media Player veya yerine gelebilecek olan Media Player yazılımları 64 bit olarak yazılarak bu avantajlardan faydalanacaklardır.
Kaynak : Microsoft