Arkdaşlar burada çok sık sorlan Windows Xp sorularının yanıtları olacak.
Measj atmadan önce mutlaka bir araştırın burada soracağınız soru varmı diye.Sitemizin arama özelliğin kullanın.
İzinsiz Alıntı Yapmayınız !!!
Soru:Kullandığım şletim sisteminin orjinal mi sahte mi olduğunu nasıl anlarım?
Cevap:
Bilgisyarım-->Yardım-->Bu Windows Yasal mı Kopya mı?
Menüsünden öğrenebilirsiniz.
aderinde gerekli araçları bulabilirsiniz.
Soru:Bilgisayarımın BIOS ayarlarına girmek istediğimde şifre soruyor.Bu BIOS şifresini nasıl kırarım?
Cevap:
a) Bu tür tarih, şifre gibi bios bilgileri anakartınızın üzerindeki pil ile beslenen bir entegre üzerinde saklanmaktadır.O pili çıkarıp bir iki dakika beklerseniz tüm bilgiler silinecektir.Bios daki tüm ayarlar fabrika ayarlarına döner bunu da unutmayınız kolay gelsin.
b) Bios pilini çıkarmadan, onun yanında bulunan jumper'ın yerini değiştiriniz.
Soru:Media player daki bir film'den Print Screen ile resim almak istiyorum Fakat siyah bir kareden başka bir şey çıkmıyor.Media Playerdan nasıl Resim alabilirm?
Cevap:
Mediaplayeri açın ,sonra şu şekilde takip edin.
Araçlar\Seçenekler\Başarım\altta;
Gelişmiş\Video Hızlandırma'dan "Üste bindirme kullan" kutucuğunun tikini kaldırın.
Aşşağıdaki resme bakabilirsiniz.
Bir Diğer Yolu ise:
Araçlar\Seçenekler\Başarım\Video İvmesi Yok
seçilirse de oluyor.
Soru:Windows'u her açtığımda karşılama ekranı çıkıyor. Bunu iptal edebilirmiym yani direk masaüstü açılsın istiyorum.
Cevap:
Başlat>>Ayarlar>>Denetim Masası>>Kullanıcı Hesaplarından Kullanıcıların Oturum Açma Kapama türlerini değiştirden bunu halledebilirsiniz.
Soru:Hangi dosya sistemi en iyisidir NTFS mi yoksa FAT mı?
Cevap:
Gerekli Açıklamayı Microsoft tan alalım:
Eğer bu sis tatmin etmediyse biz NTFS yi öneriyoruz.Zira günümüzde artık disk standartları 80 GB ın üstünde ve bu da NTFS e uygun ve hızlı olacaktır.
Soru:Windows XP de şifremi hatırlamıyorum ne yapmalıyım.
Cevap:
Başka bir sitede yaptığım çalışmanın editlenmiş halidir. Burada şifre unutmaya önlem anlatılmaktadır.
XP kullanıcı şifresini sıfırlama disketi hazırlamak:
1.Denetim Masası/ Kullanıcı hesaplarından, kullandığınız kullanıcı hesabını açıyoruz.
Resimde kırmızı okla gösterilen Unutulan parolayı önle seçeneğine tıklıyoruz.
2.Unutulan parola shirbazı açılacak. İleri deyip ilerliyoruz.
3. Disket sürücüye boş ve formatlanmış bir disket takıyoruz.
4. Şu anda kullandığınız kullanıcı parolasını girin ve ileri deyin.
5. Son deyip işlemi tamamlıyoruz. Artık şifre sıfırlama disketimiz hazır.
6. Diyelim ki o kötü gün geldi ve şifrenizi unuttunuz. Eğer şifre sıfırlama disketinize iyi baktıysanız (Disketi hava almayacak şekilde bir zarfın içine koymanızı tavsiye ederim ve üzerine ağırlık falan da koymayın), şimdi diskete başvurma zamanı. Yalnış şifre girdiğinizde size uyarı verir. Resimde gördüğünüz gibi 'Parola sıfırlama disketini kullanabilirsiniz' diye bir seçenek de sunacaktır. Disketi takıp seçeneği seçin. Yeni bir şifre girmenizi isteyecek. Girin ve bitti.
Soru:Hazırda Beklet Kısayolu Nasıl Oluşturulur?
Cevap:
Bir kısayol oluşturun ve "C:\WINDOWS\system32\rundll32.exe powrprof.dll,SetSuspendState Hibernate" yazın.
Soru:Windows xp için internetten indirilen güncelleştirme dosyalarını (Update,hotfix) bilgisayarımda bulup, daha sonra işletim sistemini tekrar kurduğumda internete ihtiyaç kalmadan güncelleştirmeleri yüklemek üzere kopyalamak istiyorum.Bo dosyalar nerede bulunuyor?
Cevap:
C:\Documents and Settings\Kullanıcı Adı\Local Settings\Temporary Internet Files
Klasörünü altında bulabilirsinz olmazsa Temp Klasörüne bakınız.
Soru:Bilgisayarı her açtığımda "msclt.exe dosyası bulunamadı isim yanlış girilmiş olabilir" yazıyor.Bunu nasıl yok edebilirim,çözümü varmı?
Cevap:
LiLCat Nickli arkadaşımızn bu konuda yazdığı yazıyla bu sorunu halledebilirsiniz.
-->>Alıntıdır<<--
msclt dosyası virüs...O dosyayı sil...Pcyi aç kapa bu sefer her pc açılışından msclt.exe yok uyarısı gelecek bunun içinde...
1. It drops a copy of itself into the default Windows System folder as msclt.exe.
2. To run on every startup, it will modify the following registry entries:
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curre ntVersion\Run
"Microsoft client for NT" = "msclt.exe"
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curre ntVersion\RunServices
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Curr entVersion\Run
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Curr entVersion\RunServices
yukarıdaki anahtarları silin
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon
"Shell" = "Explorer.exe msclt.exe"
sadece msclt.exe silinecek
Soru:nLite Programı ne işe yarar,nasıl kullanılır?
Cevap:
Daha önceden hazırlamış olduğum tanıtım a bakarak gerekli bilgiyi elde edbilirsiniz:
Soru:BIOS ayarlarına nasıl girerim,BIOS nedir,BIOS ayarları nasıl yapılır,CMOS nedir?
Cevap:
Bu konuda yazılmış olan iki önemli ve gayet geniş kapsamlı olan bu makalalerden yaralanabilirsiniz:
Soru:Windowsta kullanılan kısayol tuşları nelerdir nereden bulabilirim?
Cevap:
Bu kısayolları en doğru adres olan Microsoft un web sitesinden bulabilirsiniz:
Soru: Bilgisayarımda bir işletim yüklü (Mesela XP) ve format atıp yeni bir bir işletim sistemi kurmak istiyorum nasıl yaparım?
Cevap:
Öncelikle varolan Xp nizdeki dosyalarını varsa D sürcüsüne (Eğer Sisteminiz C ye yüklü ise ve D harfini sahip olduğu sürücü Hard Diskinizin bir bölümü ise.) yedekleyin.Bu arada donanım sürücülerinizin bulunduğu CD lerinizi de (Anakartınızla gelen CD) bulun ve hazırda bekletin.Daha sonra PC nizi kapatın ve XP CD nizi takın.Eğer CD nizi sistem otomatik olarak tanıyorsa sorun yok.Otomatik olarak başlatılmıyorsa BIOS a girin ve buradan Advanced BIOS Settings e girin.(Bu BIOS a göre değişebilir)Buradan Firs Boot Device olarak eski anakartlarda CDROM,C,A yenilerde ise CDROM HDD 0 olsun geriye kalan Boot seçenekleri Disabled olsun.Çıkarken Save & Exit la çıkmayı unutmayın.Daha sonrası zaten otomatik olarak devam edcektir.İşlemler bittiğinde karşınızda Lisan anlaşması gelecektir burayı F8 e basarak kabulş ettikten sonra karşınıza PC nizdeki Sürücler gelecektir.Buradan C sürücüsüne gelip bu sürücüyü silin.Daha sonra Windows u bu sürücye kurun.Biçimlendirme seçneklerin den NTFS Hızlı ya da normal olabilir.Aradaki fark birinin verileri tamamen silmesi ve HDD yi "0" larla doldurması diğerinin ise sadece dosya bilgilerini silmesidir.
Eğer ben hala anlamdım,yapamadım,yav burası bende yok diyorsanız bu adresten XP nin adım adım nasıl kurulacağını gösteren bu Simülasyonu indirmeniz yeterlidir.
Soru: Bilgisayarım açılmıyor.Farklı Bip sesleri çıkartıyor bu ne anlama geliyor ?
Cevap:
Bu seslerin ve BIOS hatalarının ne anlama geldiğini bu adresten öğrenebilirsiniz:
Soru: Windows ta Klasörlerimi nasıl Şifrelerim ?
Cevap:
Bu adreste gerekli bilgileri bulabilirsiniz:
Soru: Internette resim upload edebileceğim bir site varmı?
Cevap:
adresinden yararlanabilirsiniz.
Soru: BIOS Update faydalımıdır ,sorun yaşarmıyım Update ten sonra?
Cevap:
Eğer PC niz sorunsuz çalışıyorsa Update yapmanız önerimez.Bazen Update ten sonra bir çok sorun çözülebilir fakat o an bulunan windows un açılmaması gibi sorunlar da doğabilir.
Soru: Bilgisayarımda hem XP-Pro hemde XP-Home kurulu açılış ekranında beklemden herhangi birinin direk açılmasını nasıl yaparım.?
Cevap:
Bilgisayarım a sağ tıklayın oradan Özellikler'e girin ve Gelişmiş sekmesine gelin altta Başlangıç ve Kurtarma dan Ayarlar'a tıklayın Varsayılan İşletim sistemi seçeneğinde herhangi birin seçin ve İşletim sisteleri listesini gösterme süresi'nin tick ini kaldırın.Artık liste çıkmadan direk açılacaktır PC.
Soru: Internet Explorer da aynı anda en fazla 2 dosya indirme limitin nasıl kaldırırım.?
Cevap:
1.Başlat>>Çalıştır a regedit yazıp Registry e girin.
2.HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings Satırına girin.
3.Düzen menüsünden Yeni>>DWORD Değeri ve bunları ekleyin.
Value name: MaxConnectionsPer1_0Server
Value data: 10
Base: Decimal
Value Name: MaxConnectionsPerServer
Value data: 10
Base: Decimal
4.Registry Editor den Çıkın.
Soru: Sistemimi yedeklemek istiyorum nasıl yaparım? Hangi Programları önerirsiniz.?
Cevap:
Öncelikle yedekleme yapmadan önce bilinmesi gereken bazı hususlar var.Mesela önce bir virüs taramsı yapın,tüm driverlarınız yükleyin,çöp dosyaları ve Internet Explorer ın Temporary klasörünü boşaltın ve sistemin sorunsuz çalıştığından emin olun.Kaliteli Medayalr kullanın hatta mümkünse DVD ye yedekleyin.Ben yedek alırken Nero nun 7. sürümndeki Back it Up ı kullandım ve gayet başarılı bir sonuç elde ettim.Zira bu program Sistem çalışrken C sürücüsünü sorunsuzca yedekledi.Alternatif olarak Norton Ghost,Acronis True Image gibi programlar kullanabilirsiniz.
Soru: Laptoplar (Notebooklar) için en uygun işletim sistemi hangisidir.?
Cevap:
Hem Notebooklar için hem de Desktoplar için önerebileceğim en uygun işletim sistemi Windows XP Professional dır.Zira bu sürüm daha güvenli ve daha çok özelliğe sahiptir.Eğer ben daha farklı veya ücretsiz bir işletim sistemi istiyorum diyorsanız Linux da kullanabilirsiniz.
Soru: Internet Explorer'ıı açtığımda türkçe karakter yazamıyorum.Ne yapmalıyım?
Cevap:
Bilgisayarınıza Nav Excel Toolbar adlı zaralı bulaşmıştır.Windows Defender veya Ad-Aware gibi programlar ile silebilirsiniz.Alternatif tarayıcı olarak daha güvenli olan Firefox kullanabilirsiniz.
Soru: Yeni bir Hard Disk aldım 160 GB veya üstü.Ama Windows Hard Disk'imin tamamını görmedi,ne yapmalıyım?
Cevap:
Bu demek oluyorki sisteminizde Service Pack 2 kurulu değil.Service Pack 2 yi kurun.Eğer sorununuz devam ederse BIOS güncellemsi yapın.Yine görmezse Partition Magic ile kalan bölüme bir harf atayın.Sorun hallolacaktır.
Soru: Eski Windows ta dosyalarımı şifrelemiştim yeni Windows kurdum dosyalarımı açamıyorum nasıl açarım ?
Cevap:
1.Yol: Herhangi bir klasörü açın.Üstte Arçlar menüsünden Klasör seçeneklerine tıklayın.Üstteki sekmelerden görünüm e gelin."Basit Dosya Paylaşımını Kullan" ın işaretini kaldırın,uygula tamam deyin ve kapatın.Şimdi açamadığınız Dosyanın üzerine gelin ve sağ tıklayıp Özellikleri seçin.Buradan Güvenlik sekmesine gelip kullanıcı adınıza tüm hakları tanıyın.Yine olmazsa yukarıdaki adımları güvenli MOD da deneyiniz.