Windows XP ve Fedora

GeredeBilisim
02-08-2009, 21:08   |  #1  
OP Üye
Teşekkür Sayısı: 0
76 mesaj

Xp Kullanıcısıyım Linuz Sürümlerine Merak Sardım vede Elimde Fedora 10 var Onu Kurmak istiyorum ancak zpdende vazgecemem.2 tane hdd var ama birinde önemli belgeler var kopyalayacak cd veya dvd yazıcı flash yok.onun için onu biçimlendiremem diger hadrdiskimi ikiye bölüp birine xp birine fedora kurabilirmiyiz cakısma olurmu deneyen varmı linux la windowsu.

PcMaKeR
02-08-2009, 21:28   |  #2  
PcMaKeR avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
8,935 mesaj

xp cd sini takıp boot edip xp kurulumuna geliyorsun.

xp nin kurulacağı hdd bölümüne geldiğinde bütün diskleri d harfine basıp siliyorsun (partitionları). Yedeklemeden yapma bu kısmı.

komple sildikten sonra boş bir hdd görünür. c harfine basıp ne kadar disk alanı ayıracağını soracak sana xp hdd ne göre 120 gb s 60 gb yi xp ye ayırsan yeter. ayırdıktan sonra kuruluma geç.

xp yi kur. sonra fedora nın kurulumuna geç.

adımları takip et.

disk seçimine sıra geldiğinde xp ile format atarken geri kalan 60 gb lik hdd (varsayıyorum) yi seç o kendisi ayarlayacaktır.

kurulumun bitmesini bekle. bittikten sonra yeniden başlıcak ve fedoranın boot ekranı gelecek. ordan windows kısmından istersen windows xp yi seçersin istersen fedoraya girersin.

iki sistem kuracağında her zaman windows önceden kurulur ki sonradan kurduğun linux xp yi görmeli. fedora kurup xp yüklersen xp fedoranın boot ayarlarını tınlamaz.

baktın linuxtan tat almadın. ki almayacaksın. xp cd sini tak boot et. kurulum yada kurtartma seçenekleri ekranında r tuşuna bas. xp kurulu olan partitionu seçtirecek. dos ekranı belirecek. şunu yaz o ekrana:

fixmbr
enter a bas. bu boot sectörünü siliyor yeniden oluşturuyor.

fixboot

buda boot.ini yi düzenliyor.

linux sistemden kalktı. linuxun kullandığı diskleride windows yönetiminden disk yönetiminden tekrar windows a gösterebilirsin.

kısa anlattım ama dikkatli yaparsan kurabilirsin.

Önerim: Boşver linuxu. Linuxta merak iyi değildir emin ol ;) İlk deneyiminse hiç iyi değildir.