Windows Xp'yi kurduktan sonra hızlandırma !

lujiyano
13-04-2008, 16:42   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
251 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2007

Windows XP, kurulduktan sonra sistem kaynaklarını tüketen pekçok gereksiz arkaplan desenleri, patlayan balonlarla gelen hatırlatma uyarıları, efektler vs. şeklinde özellikleri olan bir sistemdir. XP kurulduktan sonra sistem kaynaklarını tüketen özelliklerini isterseniz iptal edip kapatabilirsiniz. Ayrıca, worm virüslerinin aktive olmasını kolaylaştıran "sistem geri yükleme" gibi özellikleri de kapatabilirsiniz. Tüm gereksiz servislerden sisteminizi arındırdıktan sonra XP’nizde gözle görülür bir hız artışı göreceksiniz. Bilgisayarınızın en performanslı halde çalışmasını istiyorsanız aşağıda verilmiş maddeleri inceleyin.

Windows XP’yi kurmak için bootable olan orijinal ya da orijinalden kopyalanmış bir Windows XP CD’sine ihtiyacınız olacak.

1. Bilgisayarınızı açın.

2. BIOS’a girin (DEL ya da F2, bazı laptoplarda ESC)
3. BIOS’tan First Boot Drive’ı CD-ROM olarak seçin.

4. XP CD’sini CD-ROM’a koyup BIOS’tan çıkın. Çıkarken F10’a basarak değişiklikleri Save edin.

5. XP’yi kurun.

6. XP kurulur kurulmaz Windows Explorer’ı çalıştırın.

7. Araçlar/Klasör Seçenekleri/Görünüm sekmesine gelin.

    Bilinen dosya türleri için uzantıları gizle seçeneğini iptal edin.

    Gizli dosyaları ve klasörleri göster seçeneğini aktif hale getirin ve Tamam’a tıklayın.


8. Masaüstüne sağ tuşla tıklayıp Özellikler’i seçin.
9. İlk sekme Temalar’dan Windows Klasik Değiştirilmiş’i seçin.
10. İkinci sekme Masaüstü’ünde Arkaplan olarak None seçin. Zaten seçili sol alttaki Masa üstünü özelleştir’e tıklayın. Burada "Masaüstü sihirbazını 60 günde bir çalıştır" seçeneğini iptal edin.

11. Ekran Korucusu sekmesinde Ekran Koruyucusu’nu iptal edin (Yok’u seçin). Daha sonra sağ alttaki Güç düğmesine tıklayın. Hazırda beklet sekmesindeki Hazırda beklemeyi etkinleştir seçeneğini iptal edin.
12. Görünüm Sekmesinden Efektler düğmesini seçin.

13. Menü ve araç ipucu için aşağıdaki geçiş efektini kullan seçeneğini iptal edin.

14. Ekran yazı tipi kenarlarını düzelt seçeneği Standart’ta kalsın. Aktive edilmiş XP’lerde çalışan ClearType kullanışlı değil zaten.

15. Büyük simge kullan, BMenü altında gölge göster/B, BSürüklerken pencere içeriğini göster /Bve BAlt tuşuna basana dek harflerin altındaki çizgiyi gizle/B seçeneklerini iptal edip Tamam’a tıklayın.

16. Ayarlar sekmesinden ekran çözünürlüğünüzü en az 800x600 olacak şekilde ayarlayın. Ayarlayamıyorsanız ekran kartınızı XP otomatik olarak kurmamış olabilir. Bunu ileride kuracağız.
17. Başlat/Ayarlar/Denetim Masası’nı çalıştırın.

18. İlk iş olarak Klasik Görünüme Geç’i seçin.

19. Ekranda açıklamaları iyi görecek şekilde ayıracı ayarlayıp Araçlar/Klasör Seçenekleri’nden Görünüm’e gelip Ayrıntılar’ı seçip listenin büyük ikonlar halinde değil açıklamalar halinde gelmesini sağlayın. Daha sonra klasör seçeneklerinden Bütün klasörlere uygula’yı seçin. Böylece bundan sonra Denetim Masası’nı her açtığınızda açıklamalar ayıracı sizin şu an seçtiğiniz şekilde hatırlanacaktır. Ayıracı ayarlayıp bütün klasörlere uygula demezseniz bundan sonra ne zaman denetim masasına gelseniz açıklamalar hep yarım yarım gelecek, soldaki isim listesini kısmen kapatarak, sizi farenizle ayıracı sağa çekmek zorunda bırakacaktır.
20. Denetim Masası’ında Görev Çubuğu ve Başlat Menüsü’ne çift tıklayın. Buradan BBaşlat Menüsü/B ne geçin. Buradan’da Klasik Başlat Menüsü’nü aktif hale getirip Tamam’a tıklayın.

21. Denetim Masası’ında Internet Seçenekleri’nden Gelişmiş’e gelin. Buradan Otomatik Resim Boyutlandırmayı Etkinleştir seçeneğini iptal edin (Internet Explorer ile resimlere bakarken bu seçenek resimleri ekrana sığacak şekilde küçülttüğünden bir süre sonra can sıkmaya başladığı için en baştan iptal ediyoruz).

22. Denetim Masası’ında Ses Efekti ve Ses Aygıtları seçeneğine çift tıklayın. Buradan Ses Efekti menüsüne gelip Sessiz’i seçin. Windows bu ayarı korumak için sizden bir dosya ismi isteyecektir, herhangi birşey yazıp Tamam deyin. Böylece Bilgisayarınızda gezerken can sıkıcı klik klik çıt pıt seslerinden ebediyyen kurtulmuş olacaksınız.

23. Denetim Masası’ında son olarak Sistem’e gelin. Bilgisayar Adı kısmını seçip Bilgisayar Tanımı yerine bilgisayarınızın ismini yazın. Bu isim Ağ komşularım’a tıklandığında görünecek olan bilgisayarınızın adı olacak.

24. Sistem’den Sistem Geri Yükleme sekmesini seçip buradan Bütün sürücülerdeki Sistem Geri Yüklemeyi Kapat seçeneğini aktif hale getirin.
25. Sistem’den Gelişmiş’e gelin, BPerformans/B tan BAyarlar/B’a tıklayın. Buradaki seçeneklerden Ekran yazı tipi kenarlarını düzelt seçeneği hariç diğer tüm seçenekleri iptal edin ve Tamam’a basın. Arkasından Başlangıç ve Kurtarma kısmından Ayarlar’a geçin. Şu seçenekleri ayarlayın:

    İşletim sistemleri listesini gösterme süresi 2 saniye

    Gerekirse kurtarma seçeneklerini gösterme süresi 2 saniye

    Sistem günlüğüne olay olarak yaz’ı iptal edin

    Yönetim uyarısı gönder’i iptal edin

    Otomatik olarak yeniden başlat’ı iptal edip Tamam’a tıklayın.

26. Sistem özelliklerinde Hata Bildirimi’ne tıklayın. Burada Hata Bildirimini Devre Dışı Bırak’ı seçip Tamam’a basın. Sistem Özellikleri’nde Sistem Geri Yükle Yükleme sekmesinden Bütün sürücülerdeki Sistem Geri Yüklemeyi Kapat’ı iptal edin. Sistem Özellikleri’nde Otomatik Güncelleştirmeler sekmesinden Bana bildir ancak onları otomatik olarak karşıdan yükleme seçeneğini seçiniz. Sistem Özellikleri’nden Uzak sekmesinden Bu bilgisayardan uzaktan yardım isteklerinin gönderilmesine izin ver seçeneğini kontrol ediniz, seçili ise iptal ediniz.

27. Windows Gezginini çalıştırıp CD-ROM sürücünüzün üzerine farenizin sağ tuşu ile tıklayın. Özellikler’den Otomatik Kullan’ı seçip buradaki bütün seçenekler için Eylem yok’u seçin ve Tamam’a basın. Buradaki seçenekleri seçebilmek için Windows sizi her defasında Uygulanacak bir eylem seç’i seçtirmek zorunda bırakacaktır haberiniz olsun. Bütün eylemleri iptal ettikten sonra Tamam’a basın.

28. XPANTISPY programını çalıştırarak bütün seçenekleri iptal edin.

29. Regedit’i çalıştırın (Başlat kısmındaki Çalıştır kısmına regedit yazıp enter’e basın).

    HKEY_CURRENT_USER/Software/Microsoft/Internet Explorer/Main kısmına gelin.

    First Home Page, Search Page ve Start Page kısımlarını istediğiniz gibi değiştirin. Böylece Windows’u ilk başlattığınızda Microsoft’a bağlanmaktan kurtulacaksınız.

30. Ethernet kartınızı, ekran kartınızı ve ses kartınızı kurun.

31. Windows’unu update edin. Servis Pack 1 ve 2’yi kurun.
     (Not: Service Pack 2’yi kurduktan sonra bilgisayarınız yavaşlayacak, bazı programlarınız çalışmayacaktır.)
32. Winzip’i kurun. Winzip kurulurken Klasik Winzip ile başlat’ı seçin. Kurulduktan sonra gelen menüden Never show tips at startup’ı iptal edin.
33. Winrar’ı kurun. Winrar’ın .zip dosyalarına müdahalesini isterseniz kurulum sırasında iptal edebilirsiniz. Winzip kurmam bana Winrar yeter nasıl olsa zip’leri de açıyor derseniz bu seçeneğe dokunmadan sadece Winrar’ı kurun.
34. Office setinizi kurun (Word, Excel vs). Kurulma aşamasında Access ya da Frontpage gibi kullanmayacağınız programları iptal edin. Office Sihirbazı gibi istemediğiniz özellikleri iptal edin. Kurulmasını istediğiniz programları (mesela Word) tümünü bilgisayarımdan çalıştır seçeneğini işaretleyerek kurarsanız ileride Office setiniz Office CD’sini kafasına göre bir daha istemez.
35. Office setini kurduktan sonra Windows’un en sol altta bulunan Başlat düğmesine tıklayın. Office setinin oraya eklediği gereksiz linkleri kaldırın. Winzip kurulduktan sonra Başlat menüsüne bir link koyar. Onu da kaldırın.
36. Çöp tenekesini kullanmak istemeyebilirsiniz. Sildiğiniz dosyaların direkt olarak silinmesini istiyorsanız masaüstünde Geri Dönüşüm Kutusu’na sol tuşla tıklayın. Özellikler’den Dosyaları geri dönüşüm kutusuna taşıma, dosyaları sildiğinde hemen kaldır seçeneğini iptal edin.
37. Antivirüs yazılımınız kurun. Yazılımı ve virus definition dosyasını update edin. Norton Antivirüs kurduysanız Live Update edin. (Antivirüs yazılımları bilgisayarın hızını düşürür! Bunu aklınızdan çıkarmayın).
38. Bilgisayarınız restart ettiğinizde tekrar BIOS’a girin. First Boot Drive’ı CD-ROM yerine HARDDISK (HDD 0) yapın. Böylece her açılışta boşuna CD-ROM aranarak vakit kaybedilmeyecektir.

BeğendimBeğendim

Son Düzenleme: lujiyano ~ 13 Nisan 2008 16:43
Hiper£l£v£nKids
13-04-2008, 17:54   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
2,310 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2008

O ZAMANDA XP 98 OLUR AMA :d