xp ve vista bir arada

NCAA
14-09-2008, 13:10   |  #1  
OP Üye
Teşekkür Sayısı: 0
77 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

selam arkadaşlar ben vista'ya geçmek istiyorum sistemim şu:

cpu: amd athlon 5800+ 2.9 GHZ

ekran kartı: nvidia GeForce 8600GT

ram: 2x1 gb ddr2 800mhz kingston

anakart: msı k9nneo v3 anakart nforce 560 chipset

hdd: wd 350GB

bu sistemle vistayı kasma olmadan çalıştırabilirmiyim birde bende xp kurulu bunun yanına vistayı nasıl kurabilirim yardım ederseniz sevinirim.

youngvowel
14-09-2008, 13:24   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
211 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2006

Eğer daha önce denemediyseniz “ne var kardeşim vista yanına xp kurmakta” diyebilirsiniz. Ancak denediğinizde bunun o kadar da kolay bir olay olmadığını göreceksiniz. Eğer mevcutta Windows Vista kullanıyorsanız, Windows XP cdsini cd sürücünüze taktığınızda “Windows XP Install” seçeneğinin inaktif olduğunu göreceksiniz çünkü Windows Vista, kendisinden önceki bir Windows sürümünün kurulumunu engelliyor. Bunun nedeni ise, önceki Windows versiyonlarının Vista’nın başlangıç (boot) yöntemleriyle uyumlu olmamasından kaynaklanıyor. En kısa tabiriyle, Windows’un önceki versiyonlarındaki “boot.ini” dosyası Windows Vista’yı başlatmak için kullanılamıyor. Bu nedenle de Vista üzerinden XP kurulumu tam bir işkenceye dönüşüyor.

Dün bir ihtiyaçtan dolayı, kullandığım Vista’nın yanına XP kurmam gerekti. Bu sorunları çözebilmek için Microsoft’un kendi yazdığı orjinal çözümler dahil bazı araştırmalar yaptım ve en sonunda Vista yanına sorunsuz bir şekilde XP’yi kurabildim. Eğer bir Windows Vista kullanıcıysanız ve Vista yanına XP kurup, her ikisini de boot menüsünden seçerek başlatabilmek istiyorsanız aşağıdaki yönergeleri takip etmelisiniz. Ayrıca hatırlatayım, aşağıda anlattıklarım bizzat tarafımdan denenmiş ve doğruluğu onaylanmıştır (:

Adım 1: Öncelikle temiz bir partisyon oluşturun, XP’yi bu partisyona kuracağız.

Adım 2: Bilgisayarınızı Windows XP cd si ile boot edin ve az önce oluşturduğunuz partisyona Windows XP’yi kurun.

Adım 3: Bilgisayarınız yeniden başladıktan sonra direkt olarak Windows XP ile açıldığını göreceksiniz. Korkmayın, Vista’nız bir yere gitmedi hala oralarda bir yerde :)  Windows Vista DVD’si ile bilgisayarınızı boot edin, ilk kurulum ekranında dil ayarlarınızı seçip NEXT butonuna basın.

Adım 4: Bir sonraki ekranda sakın Install seçeneğine basmayın. Amacımız tekrar Vista kurmak değil, Vista’nın boot kaydını yeniden yaratmasını sağlamak. Sol alttaki Repair Your Computer seçeneğine tıklayın.

Adım 5: System Recovery Options ekranında Windows Vista’yı seçin ve Next butonuna basın. Bir sonraki ekranda Command Prompt seçeneğini tıklayın. Karşınıza komut penceresi gelecek.

Adım 6:Komut penceresinde aşağıdaki her komutu yazıp ardından enter’a basın.

bootrec.exe /fixMBR
bootrec.exe /fixBoot

Adım 7: Boot sektörünü onardığımıza göre bilgisayarı yeniden başlatabiliriz. Gördüğünüz gibi Windows Vista geri döndü! (:

Adım 8: Vista sorunsuz bir şekilde açıldıktan sonra Başlat menüsüne tıklayın ve cmd.exe yazıp CTRL+Shift+Enter tuşlarına basın. CRTL+Shift+Enter yapmamızın nedeni, komut satırını, az sonra yapacağımız işlemler için yetkilendirmek. Bu nedenle sadece “Enter” yapmayın.

Adım 9: Aşağıdaki her bir komutu tek tek komut penceresine girin. Bu arada eğer Vista “C:” sürücüsü dışında bir sürücüye kuruluysa sürücü harfini ona göre değiştirin. Her komutu girip enter’a bastıktan sonra “The operation completed successfully” uyarısını görmeniz gerekiyor. Eğer bu uyarıyı göremiyorsanız bir şeyler yolunda gitmiyor demektir ve bir önceki girdiğiniz komutu tekrar girmeniz gerekir.

bcdedit -set {ntldr} device partition=C:
bcdedit -set {ntldr} path \ntldr
bcdedit -displayorder {ntldr} -addlast
bcdedit -set {ntldr} description “Microsoft Windows XP”

Artık bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda boot menüsü üzerinde Windows Vista ve Windows XP‘yi göreceksiniz. İstediğinizi seçerek, kendinizi Microsoft’un sevgi dolu kollarına bırakabilirsiniz (:

alıntıdır..!

extacy80
17-09-2008, 12:35   |  #3  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
16 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2008

ustat yine de sen bilirsin ama bence vistayı şuan için hiç kurma en azından sp 1 çıkana kadar ben bir vista kullanıcısıyım ve xp yi kurmanın yollarını arıoyorum neden mi formatta bile sorun çıkarıyo :) bence biraz beklemelisn saygılarımla...

NCAA
17-09-2008, 15:18   |  #4  
OP Üye
Teşekkür Sayısı: 0
77 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

saol kardeşim cevabın için sp1 cıkalı bayağı oldu ama her uygulamada hala cok sorun cıkarıyosa yuklemem saygılarıla....

DeleteQ
18-09-2008, 21:06   |  #5  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
15 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2008

Xp yi hdd deki 2.ci bölüme kurdum ve daha sonra vistayı ise 1.ci bölüme C ye kurdum ve çalışıyor. Ve boot ise zaten oluşuyor.

Son Düzenleme: DeleteQ ~ 18 Eylül 2008 21:07
cicin_61
20-09-2008, 04:49   |  #6  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
275 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2006

xp başka diske vista başka diske çok rahat kurabilirsin eğer oyunlarlan ilgiliysen o ekran kartıylan  vistada yetersiz kalabilirsin  bide sistemenine vista busunesi kurmanı terci ederim yukarıdaki arkadaşlar kurmamanı sölemişler ama dandik bir bilgisayara vistayı kurarsan tabiki çok sorun çıkarır ben bir keresinde bilgisayar mühendisinden bile duydum bu lafı dandik agp li pc sine kuruyo vistayı sonra genellemeye varıp vista çok sorunlu diyiyo  yalnış bişe vista çok ama çok iyi bir işletim sistemi video görüntülerinde  xp ye göre baya fark var ben şu anda hem xp yi hemde vista busunesi 1 gb ramle sorunsuz bir şekilde kullanmaktayım herkezede tavsiye ederim.

şakirm
06-11-2008, 15:43   |  #7  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
123 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

Arkadaşım sistemin benim sistemimle hemen hemen aynı ben vista ultimate kurdum ve hiç bir sorun yaşamadım ne bir kasma ne bir takılma ama ozaman vista hep kötü dediler oyüzden bende sildim hemen hemen 1 sene oluyor xp kullanıyorum ama enkısa zamanda orjin vista bulrsam tabiki ultimate onu kurucam ve takılıcam.