xp,vista,ubuntu,pardus,windows7 ?

Kal-El
03-11-2009, 18:09   |  #26  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
816 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2006
Alıntı: infoman  
!!!! windows üstünden kurun aksi halde olmayabilir !!!!!
Katılmıyorum.

Her işletim sistemini boot ederek kendi CDsi ile kurun. En sağlıklı yöntem budur. Linux'un işini Linux'a, Windows'un işini Windows'a bırakın.

infoman
04-11-2009, 17:19   |  #27  
infoman avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2,884 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2009
Alıntı: Kal-El  
Katılmıyorum.

Her işletimsistemini boot ederek kendi CDsi ile kurun. En sağlıklı yöntem budur.Linux'un işini Linux'a, Windows'un işini Windows'a bırakın.

fakat ubuntu böyle bir opsiyon sunmuş,temiz bir kurulum düşünüyorsanız dedikleriniz doğru fakat ben windowsaçıkken Ubuntu DVD yi çalıştırdım ilk ekranda bir seçenek vardı veüstteki seçenerek devam ettim kurulum başladı kurulumun devamındabilgisayarı yeniden başlatmak istedi ok dedim açılırken işletim sistemiseçenekleri çıktı windows 7 ve ubuntu gözüktü (bildiğimiz windowsişletim sistemi seçenekleri) ubuntuyu seçtim ve ubuntunun kurulumuna devam ettibir müddet sonrada ubuntu açıldı biraz kullandım inceledim, sonrainşallah windows çalışıyordur dedim ve sistemi yeniden başlattımwindows 7 yi seçip açtım sorunsuz normal açıldı fakat dalgınlıktan mıyoksa cahil kaldığımdan mıdır bilmiyorum "uln bu ubuntuyu nereye kurdudedim":) sonra bi baktım c: içerisinde birde ubuntu klasörü oluşmuş veiçinde de unistallubuntu.exe  vardı tıkladım kaldırılsın mı dedi"heeee" dedim cart diye kaldırdı sistemi yeniden başlatmaya bile gerekkalmadı. umarım işletim sistemi seçeklerinden de kalkmıştır dedimsistemi yeniden başlattım ve herşey ilkgünki kadar normaldi tertemizkaldırmış. burda önemli olan windows üzerinden kurarken yapılacak seçimben çok dikkat etmeden önüme ilk gelenleri seçtim.

melen
04-11-2009, 20:25   |  #28  
melen avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
3,638 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

Bence de Windows® üzerinden kurarsanız, iyi olur.
Ama Linux kurmanızı önermem!Zonk

Kal-El
04-11-2009, 20:48   |  #29  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
816 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2006
Alıntı: HP-Tubos Melen  
Bence de Windows® üzerinden kurarsanız, iyi olur.
Ama Linux kurmanızı önermem!Zonk
Neden? Açıklayıcı bir şekilde anlatır mısınız?

melen
04-11-2009, 21:28   |  #30  
melen avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
3,638 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

Alıntı: Kal-El  
Neden? Açıklayıcı bir şekilde anlatır mısınız?
İlk önce arayüz kötü. Yazılımları hiç anlaşılmıyor. Hem de alışılmış değil yeterince. Ben Linux uyumlu yazılımları bir tek Linux'te çalıştırırım.

Son Düzenleme: melen ~ 04 Kasım 2009 21:29
Kal-El
04-11-2009, 21:54   |  #31  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
816 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2006
Alıntı: HP-Tubos Melen  

İlk önce arayüz kötü. Yazılımları hiç anlaşılmıyor. Hem de alışılmış değil yeterince. Ben Linux uyumlu yazılımları bir tek Linux'te çalıştırırım.

Linux için KDE masaüstü ortamı Windows'a çok benzer. Arayüze alışamam diyenler için öncelikle Kubuntu Linux tavsiye edilir. GNOME masaüstü ortamı da ayrıca hoştur.

Yazılımlar neden anlaşılmıyor? Mesela bir örnek verir misiniz?

Alışılmış olup olmaması kişiye göre değişir. Aralıksız en fazla ne kadar kullandınız Linux da alışamadınız herhangi bir yazılıma veya bizzat Linux masaüstü ortamına?

Artık birçok programın hem Linux hem de Windows desteği var. Son dediğinizi tam olarak anlamış değilim.

Kal-El
05-11-2009, 11:32   |  #32  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
816 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2006

CHIP haber'de de belirttim. Linke tıklamaya üşenirsiniz diye de tamamıyla buraya kopyalıyorum.


Sorun şu ki yorum yapanların bir kısmı şunu es geçmiş. Ubuntu Linux, bir Linux dağıtımıdır, işletim sistemidir. Linux bir çekirdektir (kernel). Linux, Unix tabanlıdır. Dünya üzerinde sunuculardan, kol saatlerine, çamaşır makinelerinden, uydu alıcılarına, bankamatiklere aklınıza gelebilecek her türlü platformun çoğunluğunda Unix sistemler kullanılır.

Şöyle bir sözü vardır Linus Torvalds'ın:"Linux is user friendly. it is not idiot-friendly or ignorant-friendly so we don't have anything to worry about."

Biraz sert fakat etrafta Linux dağıtımları ve bizzat çekirdeği hakkında ileri geri konuşanlara baktığımda gayet haklı ve yerinde olduğunu gördüğüm bir söz.

Yani sizin "berbat" dediğiniz çekirdek şu anda çok önemli bir mevkide.

Son Düzenleme: Kal-El ~ 05 Kasım 2009 11:33
Kal-El
05-11-2009, 19:27   |  #33  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
816 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2006

Ubuntu, Compiz ile Windows'tan daha görseldir.
Ubuntu daha güvenlidir.
Ubuntu ücretsizdir.
Ubuntu daha hızlıdır.
Ubuntu muadilleri göz önüne alındığında ve Microsoft'un şirket politikası ve Canonical'ın politikaları göz önüne alındığında daha stabildir.

Birincisi banane dediğin çekirdek, sistemin temelidir. Dünya üzerinde sözü geçen güçlü firmaların "mission critical" olaylarında Unix tabanlı sistemlere öncelik vermeleri bir tesadüf olamaz değil mi? Ya da bilgisizlik?

İkincisi, bir işletim sistemine "Kurulur kurulmaz Mp3 oynatabilme" sığlığında bakmamak gerekir. Ubuntu gayet de bahsettiğin formatları oynatabiliyor. Bunları sana paket içeriğinde sunuyor. Kullanmak isteyen kodunu giriyor çalıştırıyor. Neye bassam kod çıkıyor dediğin özellik açık kaynağın en güzel yanlarından birisi. Neyin ne olduğunu görüyorsun. Bir sorun çıktığı zaman kodları ve çıktılarını sürerek anında çözüm üretebiliyorsun. Tabii ki hazıra konmaya alışmış, "Birisi yapsa da kullansak", hayat felsefesiyle yaşayan bünyeler için elbette ki zor bir işletim sistemidir Ubuntu Linuxlar. Kapalı kaynak bir sistemde soruna denk geldiğinde de ilgili şirketin destek birimleriyle iletişime geçmek zorunda kalan, hadi hepsini geçtim başka birisine muhtaç olmayı yeğleyen kullanıcılar için elbette ki zordur Linux sistemler. Bu yüzden yukarıdaki lafı söylemiş birileri.

Linux sistemlere destek veren şirketlerin politikaları ortada Microsoft'unki ortada. Ben paramı veririm, sorun çıktığında da arar bir şekilde birisine çözdürtürüm mantığıyla hareket edenler elbette ki Linux'u çözümleyemez, alışamaz. Linux sistemler kullanmasını bilene, bir işletim sistemine "Ooo açtım daha Mp3 oynatamıyor, kendim kurmak zorunda kalıyorum" bakış açısıyla bakmayanlar için oldukça faydalı.

Ayrıca bu lafla bazı insanlara salak muamelesi yapmak bence de hoş değil fakat gayet doğru bir söz. İnsanlar sömürülmeyi daha onurlu bir davranış olarak görüyorlar nedense. Mantıklı tercih bu olsa gerek.

Kal-El
06-11-2009, 12:10   |  #34  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
816 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2006

Hayatta en çok çekindiğim şey bilgisiz insanlarla tartışmaktır.

Koskoca Unix ailesini Apple'a indirebildiniz yani. Bravo.

Linux kullanan ve geliştiren insanları "Nereye beleş oraya yerleş"ciler olarak tanımlaman da bilgisizliğin büyük bir göstergesi olsa gerek. Bu insanların bir sistemin geliştirilmesine bizzat katkıda bulunarak bu işin bir parçası olmalarının beleşçilik olarak görüldüğü bir zihniyette tekelciliğin sadece birer kullanıcısı olmanın erdem görülmesi gayet makul tabii ki.

"Kimse oturup saatlerce lüzumsuz kodlarla uğraşmak istemez" dediğin insanlar sayesinde sen şu anda bilgisayar karşısında yayılıp film izleyebiliyorsun, bankamatiklerden işini kolayca hallediyorsun, internet kullanıyorsun ve aklına gelebilecek, hayatını her türlü kolaylaştıran şeyleri kullanıyorsun. Bunun gibi insanları "saatlerini üç beş kodla harcayan"lar olarak tanımlayıp bu insanların yaptıklarıyla hayatını kolaylaştırmak da beleşçiliğin yeni bir tanımıdır sanırım.

Microsoft'un tekelci politikalarını burada konuşmaya gerek yok. Her şey ortada. Daha henüz geçtiğimiz ayda HP'nin Ubuntu'ya desteğini sonlandırmasına vesile olmuşken Microsoft ve politikalarını tekrar tekrar konuşmaya gerek yok sanıyorum.

Ayrıca bu tekelci politikanın masaüstü son kullanıcısında hakim olduğunu, sunucu ve süper bilgisayarlarda hakimiyetin Unix sistemlerde olduğunu biliyorsunuzdur umarım. 2009 Haziran itibariyle Dünya'nın en gelişmiş süper bilgisayarlarında Linux'un %88,6'ya %1'lik bir üstünlüğü söz konusu iken pazarın büyük çoğunluğunu bilinçsiz tüketicilerin oluşturduğu bir sahada MS sistemlerin Unix sistemlere üstünlüğü açıkçası sizin için bir zafer ve Linux'un 2-3 zat tarafından abartılması olabilir. Doğrudur. Kaldı ki bu müthiş "paralı yazılım" savunuculuğunuza baktığımızda şu an itibari ile bilgisayarınızda kullandığınız yazılımların kaç tanesi lisanslıdır acaba merak ediyorum.

Linux, Windows tartışmalarında kaçınılmaz olarak konu hep Microsoft ve politikalarına geliyor farkındayım. Ancak hunharca savunulan MS ürünlerinin pazardaki hakimiyetini anlayabilmek için MS politikasını da göz önünde bulundurmak gerekir.

Osman Bey'in başlığı biraz konudan saptığı için kendi adıma özür dilerim. Dileyen moderatör arkadaşlar konuyu bölüp tartışmaya ayrı bir başlıktan devam etmemizi sağlayabilirler, yoksa başlığı kilitleyeceklerdir diye düşünüyorum.

Kal-El
06-11-2009, 14:35   |  #35  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
816 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2006

Evet kimseye Windows zorla sattırılmıyor o yüzdendir ki korsanda 1 numarayız. Korsan yazılım kullandığı halde siz ve sizin gibi kraldan çok kralcı davrananlar sayesinde MS iyi sükse yapıyor. Birincisi verdiğim sayısal verilerin hepsi doğrudur. Bilmiyorsanız, internet elinizde araştırın öğrenin. İkincisi, HP'in Ubuntu ile ilişiğini kesmesinin nedeni MS ile olan sözleşmesinde OEM satışlarıyla ilgili olarak koyulan maddedir. Bu da tekelciliğin nasıl işlediğinin sözlük tanımı dışında sektördeki uygulamasıdır beyim.

Bilgisayarım eski olabilir fakat bu sizin yazdığınız saçma lafları haklı kılmaz. İçi boş Linux'muş. Heh. Cahilliğinize mum dikmeyin bari, bir işletim sistemini kıyaslamak için bundan öte kriterler bulun. Eski sistemlerde çok rahat çalışması onu aksine daha iyi kılar.

Linux + Windows kullanımının en büyük nedeni kullanıcıların alışkanlıklarından vazgeçememesidir. Bu forumda da çok gördük "Linux'ta MSN yok, ne kadar boktan bir sistem" diyip kurduğunun 1 saat sonra kaldıranları. Ya da "MP3 desteği yüklü gelmiyor" diyip koskoca Unix sistemi yerden yere vuranları.

Taşı maşı bi yere çarptığım yok. Bankalara takıldın kaldın sen. Ben sana Dünya üzerindeki mission critical olaylarının çok büyük bir çoğunluğu Unix sistemlerle gerçekleştirilir diyorum sen bana hala bankamatiklerden bahsediyorsun. Al, CHIP yetkilileri burada. Açıklasınlar mission critical nedir ne değildir, neden UNIX sistemlerin ezici üstünlüğü vardır bu olaylarda ve süper bilgisayarlarda diye. Hadi bana inanmadın, araştır biraz da öyle ikna ol.

Parası neyse verir alırsın, helal olsundur sana. Ancak senin yaptığın kalem üreten iki firmadan birinin malını kullanırken diğerininki hakkında pek bir şey bilmeden "Çok dandik" diye karşı reklamını yapmaktır. Kalem kağıt üretemiyorsan bi zahmet kalem kağıt üreticilerine de laf etmeyeceksin. Bilgisayarımda şu ana kadar hep lisanslı MS ürünleri kullanmama rağmen -ki an itibari ile lisanslı Windows 7 kullanıyorum-, Linux da kullanıyorum ve sizin aksinize iki sistem hakkında da deneyimlerim geniş ve Windows'u karalamıyorum. Sizin burada yaptığınız MS şovenliğine karşıyım. Şu zamana kadar sadece Linux kullanmış birisi gelip Windows'u kurduğunun 2. saatinde "Eaah ne kadar dandik bir sistem, root yetkileri ortalıkta, güvenlik sıfır, sistem kaynaklarına da erişemiyorum" dese ona da aynı tepkiyi veririm.

Kal-El
06-11-2009, 19:38   |  #36  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
816 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2006

Konuşmayı baştan aşağı okuyan birisi kimin boş kimi verilerle dolu konuştuğunu görürdü. Neyse ki kendinizi sağlama alıp silmişsiniz mesajlarınızı.

Hoşuna gitmeyebilir ancak yanlış ve eksik bilgiler verildiği vakit elbette ki müdahele edilir. İnsanları yanlış yönlendirmeye yarayan, "Linux berbat" diyip üzerine geçerli olmayan laflar söylediğinizde bu konuda bilgili olan kim olsa müdahele eder, ederim. Kaldı ki en aktif olduğum bölümlerden birisi Windows 7'dir, açın bakın oradaki mesajlarıma aynı şekilde orada da yanlış bilgi verenlere müdahele ederim.

Ve hala bankamatikten bahsediyorsun... Komik. Tartışma adabımda bir sorun olduğunu düşünmüyorum. Varsa bir şikayetiniz modlara bildirin.

Sizi eğer şu tartışmaya bakıp da (hoş artık şimdi bakamazlar sayenizde) bilgili addedeceklerse ben bilgisiz sınıfında kalmayı yeğlerim.

OSMAN BAĞÇEVAN
06-11-2009, 20:18   |  #37  
OP Denetmen
Teşekkür Sayısı: 5
6,606 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2009

Kal-El , özür dilemene gerek yok, estağfullah..yazdıkların benim hoşuma ki linux hakkında birşey bilmeyip sallayanlara(bende dahil) çok güzel bir açıklama..
pardus sistemimde biraz kastı(windows da olmayan kasmalar , donmalar linux da oldu) bu yüzden pardus u sevmedim..En son olarak ubuntu yu bu gece indirip , kurucam..katkın için teşekkürler..

Kal-El
06-11-2009, 20:40   |  #38  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
816 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2006

Ben teşekkür ederim. Arkadaş bütün mesajlarını sildiği için benimkiler yapayalnız kaldı. Olsun, özellikle silmiyorum ki Linux hakkında bilgi niteliğindedir, insanlar okur.


Öyleyse seni şimdiden uyarayım ben. Ubuntu'da herhangi bir sistem donması olursa, öncelikle ekran kartının üzerine git. Kurulumda Ubuntu tarafından tanınan sürücüler güncel olmayabiliyor, kartın üreticisi tarafından yayınlanmış son sürücüleri indirdiğine emin ol. Nvidia yonga setli kartın varsa nvidia-kernel-common adlı paketi kurabilirsin. ATIler için, kullanmadığımdan dolayı bir bilgim yok. Onun dışında ATI kart sahibi olup sorun yaşayanlardan çözümü X.org'da bulduğunu bilmende fayda var.