Merhaba,
Hepimiz Y2K sebebiyle yaşadığımız sıkıntıyı net olarak hatırlarız diye tahmin ediyorum. Dünya çapında bu konu için harcanan paranın ve iş gücünün tam olarak hesabı yapılamamıştır tahminimce.
Peki bunu atlattık da bir daha önümüze benzer bir problem çıkmayacak mı ? Aslına bakarsanız Y2K’de olmasından korkulan sonuç bilgisayarların 1 Ocak 2000 yerine 1 Ocak 1900’ü göstermeleriydi. Yani takvim sayfalarında olması gereken bir günü gösterememeleriydi.
Peki 28 Şubat 2100 günü bitip de ertesi güne geçildiği zaman sizce ne olacak ? Bilgisayar takvimleri hangi tarihi gösterecek ? Bize ilkokulda öğretildiği gibi “2100 sayısı 4’e tam olarak bölünür o zaman 2100 Şubat ayı 29 çekmeli” diyenlerdenseniz cevabınız maalesef yanlış. Tahminimce dünyanın dört bir yanındaki pek çok bilgisayar programcısı da aynı yanlışa düşüp algoritmalarını bize ilkokulda öğretilen ve sonra düzeltilmeyen bu mantıkla hazırlamıştır.
Oysa ki 29 Şubat algoritması biraz daha karışık:
A) Bir yıl 4’e tam bölünürse o yıl şubat ayı 29 gündür
B) Bir yıl hem 4’e hem de 100’e bölünüyorsa o yıl şubat ayı 28 gün olur.
C) Bir yıl hem 4’e, hem 100’e hem de 400’e kalansız bölünüyorsa o yıl şubat ayı 29 gün olur.
Bir yılın Şubat ayının 28 gün mü yoksa 29 gün mü olacağı belirlenirken yukarıdaki kurallar sırasıyla C’den A’ya tersten adım adım işletilir ve alttaki madde üstteki maddelere baskındır yani ‘C’ maddesi geçerli ise ‘A’ veya ‘B’nin geçerliliğine bakılmaz. 2000 yılı 29 Şubatında sorun yaşanmamasına sebep olan ‘C’ maddesinin geçerli olması dolayısıyla A ve B’ye bakılmamış olmasıdır.
2100 yılı ise sadece 4’e ve 100’e kalansız bölündüğü, 400’e kalansız bölünmediği için B maddesinde takılacağız ve o yıl Şubat ayı 28 çekecek.
Peki yukarıda yazılanlar dünya üzerindeki tarih algoritmalarının yüzde kaçına uygulanmıştır sizce? 2100 yılında bilgisayarların hayatımızdaki yeri hakkındaki öngörüleri düşününce bir tane önemsiz gözüken bir yerde aksama yaşanırsa ve sistem 1 Mart 2100 yerine 29 Şubat 2100 gösterirse olabilecekleri ben düşünmek bile istemiyorum. Hemen akıllara finans uygulamaları geliyor ama belki o zamana kadar bilgisayar hayatımıza daha fazla girecek daha fazla yaşamsal uygulama bilgisayar destekli olacak.
Peki 28 Şubat 2100’den önce bu işi düzeltmek için harcanacak maddi kaynak ve insan kaynağı ne kadar olur sizce? Fatura Y2K’dan kabarık mı olur yoksa daha aşağıda mı kalır?
Allahtan 2100'e daha çooook var, tıpkı bir zamanlar 2000'e çok val olduğu gibi.
Saygılar