Yaban Arılarıyla (Eşek Arısı) nasıl müca. edelim?

viking20
05-10-2014, 09:37   |  #1  
viking20 avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 141
7,681 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2006

Yaban Arılarıyla (Eşek Arısı) nasıl mücadele edilmelidir?

link : http://aricilik.gen.tr/index.php?topic=50.0     http://www.aribakani.com/forum/

(ilgili linkten bazı alıntılar)
1- Yuvaları bulunup sıcak su ile söndürülecek.
2-PET Şişelerin içine şerbet konularak arlığın muhtelif yerlerine yerleştirilecek.(soda şişesine şeker,sirke ve su ile tuzak hazırlandığını ve bir çok şişenin içi yaban arılarıyla dolduğu)
3- Bir  de içine et konulan arı tuzakları var. o cihazdan bulamadığımız için uygulayamadık.
4-kokusuz toz ilaçlar var neogovan ve lancet 90
5-Fare yapıştırıcısıyla.30-40 cm saç veyakartonun üzerine yapıştırıcıyı biraz akıtıp yayıyorum,varsa balık tavuk et prçacıklarını hazırladığımız tabloların üzerlerine 5-6 kadar koyuyorum.
6-eşşek arısı kapanı

-------

Edit: Aydın 'nın küçük bir ilçesinde yaşıyorum.Evim teras katın altında.Teras da çatıya çıkan bir merdiven var.Eşek arıları merdivenle kiremitlerin arasına yuva yapmış.Sayıları oldukça fazla.Bunlarla mücadele bu şekilde gündemime girmiş oldu.Tam da şu sıra teras katda izolasyon çalışması yapmam gerekiyor. Bir de madalyonun diğer yüzü var.Yeri gelmiş iken bundan da bahis edeyim istedim.

Örnek 1 :   Eşek arıları sadece bal arılarını yemiyor. Doğadaki diğer böceklerden de yiyerek aşırı çoğalmalarını engelliyor.
İnsanoğlu kendi konforu için, kendisi dışındaki canlıları kendine faydalı olanlar, zararlı olanlar diye ayrı ayrı tasnif etmiş.
Bize zararlı gibi görünen birçok canlı, doğal denge içinde akıl alamayacak fonksiyonlar icra ediyor.
Bizim memlekette Sakarya nehrinin kenarında arazisi çok verimli olan bir köy var.
Geçen bayramdaki muhabbet fareler üzerineydi. Tarlalarda inanılmaz bir fare yoğunluğu oluşmuş. Arazide gezerken, her metrede bir fare başını delikten çıkartıyor diye anlatıyorlar.Sebepleri de kısaca şöyle özetleniyor.
1) Geçmiş yıllarda çok yoğun olarak rastlanılan yılanlar hem insan eliyle hem de aşırı ilaçlama yüzünden yokedilmiş.
2) Civar ormanlarda aşırı avlanma yüzünden Tilki, sansar vs hayvanlardan eser kalmamış.
3) Hem baraj inşaatı,  hem de etrafta yoğunlaşan mermer ocaklarının kullandıkları sistemlerden rahatsız olan leylek vs göçmen kuşlar buraya artık gelmez olmuş.
Şimdi köylü kara kara bu fare problemiyle nasıl başedeceğini düşünüyor.
Yukarıdaki faktörlerin böyle bir probleme neden olacağını 15 sene önce bu köylülere anlatsaydık, çoğu bize deli gözüyle bakar güler geçerdi.(Alıntı)

Örnek 2 : Bir nehirde balıkçıların geçim kaynagı olan balıkları yediği gerekçesi ile bütün su samurlarını öldürürler. Ancak samurlarla birlikte balıklarda azalır yok olma  seviyesine gelirler. Araştırmalar sonucunda samurların sadece hasta balıkları yakalayabildiği anlaşılır. Hasta balıklar elenmediği için hastalık balıklar arasında yayılarak samurlardan çok daha yıkıcı etkiler gösterir.Dışardan samur takviyesi yapmak zorunda kalırlar.
 Yellowstone parkında geyikleri yedikleri için son üyesine kadar kurt populasyonunu avlarlar. Endemik olan kurt türünü yok ederler. Yıllar sonra bakarlar ki ormanda ters giden birşeyler vardır. Aşırı artan geyik populasyonu ormanlara zarar vermektedir. Yine çözüm olarak dışardan kurt getirirler.(Alıntı)

Aşağıdaki linkte eşek arılarının da soylarının azaldığını okudum .Eşek arılarıyla dengeli mücadele yapmak zorunda olduğumuzu ,soylarını bitiricek mücadele yapılmaması, aksi taktirde doğanın dengesini bozmuş olacağımızı yazıyordu. (Alıntı)

http://www.zooteknidernegi.org/dergi/icerik/makale/1999_39-40_120-127.pdf

Son Düzenleme: viking20 ~ 05 Ekim 2014 10:34