Yalın'ın şarkısı çalıntı mı? (Eurovision'dan)

Feel Good
19-05-2009, 17:41   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2,688 mesaj

Bugün bazı internet sitelerinde Yalın’ın yeni albümünde yer alan "Bit Pazarı" şarkısının Eurovision'da Norveç'e birinciliği getiren Fairytale (Peri Masalı) şarkısının tıpatıp aynısı olduğu iddia edildi.

Yalın'ın “Ben Bugün” isimli 4’üncü albümünde yer alan şarkının altında söz ve müziğin Yalın'a ait olduğu yazıyor.

İddialara göre, Yalın, 5 aydır Norveç'in Eurovision şarkısı olarak tüm dünyada yayınlanan Fairytale şarkısının müziğinin üzerine yeni sözler yazmış ve albümüne kendi ismiyle koymuş...

BİR ESERİN ÇALINTI OLABİLMESİ İÇİN

Peki bir parçanın çalıntı olabilmesi için ne kadarının benzemesi gerekiyor? Eğer konu mahkemeye aktarılırsa bilirkişi iki şarkının birbirine ne kadar benzediğine bakıyor. 8 mezura kadar başka bir şarkıdan sample (örnekleme) alınabiliyor. Çünkü eserin en belirgin özelliği sekiz mezür içinde ortaya çıkıyor. Öte yandan sekiz mezürü birbirine benzeyen ama alıntı sayılamayacak yüzlerce şarkı da bulunabilir.

İki şarkının birbirine benzerliği var. Özellikle giriş kısımları çok benziyor. Ama "Yalın Alexander Rybak'tan çaldı, şarkı tıpatıp aynı" demek ne derece doğru olur buyrun siz karar verin!
İKİ ŞARKIYI SİZ DİNLEYİN KARAR VERİN: YALIN O ŞARKIYI ÇALMIŞ MI?

Kendi görüşüm: Bence çalıntı değil. O kadar da benzemiyor. Sadece şarkının başı biraz benziyor.

Son Düzenleme: Feel Good ~ 19 Mayıs 2009 17:44
MBTGROUP
19-05-2009, 18:04   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
2,727 mesaj

Şarkı şarkıya benzer norveç aldı birinciliği işte,pislik çıkarmasınlar.

Feel Good
19-05-2009, 18:07   |  #3  
OP Yıllanmış Üye
2,688 mesaj
pcword
Şarkı şarkıya benzer norveç aldı birinciliği işte,pislik çıkarmasınlar.
Sen yanlış anladın sanırım. Yalın'ın Alexander'dan çaldığı iddia ediliyor. Alexander'ın Yalın'dan değil.

MBTGROUP
19-05-2009, 18:11   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
2,727 mesaj

Vallamı ,bende birinciliğe çamur atıyorlar sandım.Hehe olsun yinede şarkı şarkıya benzer diyeyim :D

yalcinkurt
21-05-2009, 15:17   |  #5  
yalcinkurt avatarı
Yıllanmış Üye
1,580 mesaj

Yalın eski Yalın değil. İlkk 3 albüm çok iyiydi ama bu albüm kaliteli mi bilemiyorum daha dinleme fırsatım olmadı. Ama Yalın böyle bir şeye tenezzül etmez. Bence sadece biraz esinlenmiş olabilir.

Ahmet Ertuğrul
02-06-2009, 21:04   |  #6  
Ahmet Ertuğrul avatarı
Yıllanmış Üye
3,651 mesaj

Esinlenme her zaman bilinçli olarak da yapılmaz. Müzisyenler de insan. Bir şarkı bestelemek için oturup da bir beste yaptıklarında daha önce dinlediklerinden farkında bile olmadan ilham alabilirler.

alpbilgekagan
26-05-2010, 04:03   |  #7  
Yıllanmış Üye
111 mesaj

iki sarkiyi yanyana koydum ve kararimi verdim. Esinlenme falan yok. Yalin'a haksizlik ediyoruz. Sadece Fairytale melodisini alip Turkce anlamsiz sozler soylerek bize kakalamis. Tesekkur ederiz Yalin, cok sanatsal olan bit pazari eserin sana buyuk basarilar saglayacaktir...