Yardımınıza ihtiyacım var! Hemde çok!!!

alperxxx
14-02-2007, 11:41   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3 mesaj

Herkese merhaba,

Bir kaç gündür fotoğrafçılıkla aşırı derecede ilgilenmeye başladım, neden oldu nasıl oldu bilmiyorum ama acayip bi heveslendim bu işe. Yalnız gelecek vaat eden amatör bir fotoğrafçı olarak:)) çeşitli forumlardan, sitelerden öğrendiğim bilgiler ışığında kendi aklımca bazı kriterler oluşturdum ve yaklaşık 30 tane kadar her markadan dijital fotograf makinesi buldum, bunları yine kendimce eleyerek sayılarını 11 e kadar düşürdüm, ancak bundan sonrasını tecrübesi olan, daha profesyonel arkadaşların yardımıyla yaparsam daha iyi olur diye düşünüyorum ve yardımlarınızı istirham ediyorum.

Makineler ise şunlar: Canon ixus 60 veya 65, Nikon p4, s5 veya s6, Sony w50, w70, w100 veya t10 ve samsung nv3. (Aslında hepsinin tüm özelliklerini karşılaştırmak için exelde tablo hazırlamıştım ama xls uzantılı dosya yüklenmediği için buraya koyamadım, başka bir şekilde koyabilirsem lütfen söyleyin)

Öğrenmek istediğim ve kafama takılan sorular ise şunlar;

1-Maksimum çözünürlükte mesela 2816 x 2112 (2816 neyi 2112 neyi ifade ediyor)

2-Düşük çözünürlükte mesela t10 640x480 iken w50 : 2048 x 1536, 1920 x 1080, 1632 x 1224, 640 x 480 bunun anlamı nedir?

3-Bir kaç günlük fotoğrafçılık hayatımda öğrendiğim engiin tecrübeler sonunda iso oranının yüksek olmasının önemli olduğunu kavradım (inşallah doğru kavramışımdır) ancak nikon'ların iso oranlarının neden 400 olduğunu pek anlayamadım (nikon'da karar verememin nedenide bu zaten) bu konuyu biraz açarsanız sevinirim,

4-Biliyorum sıkıldınız ama az kaldı lütfen biraz daha gayret edin,

5-Beyaz ayarının manuel veya otomatik olması ne kadar önemli, her ne kadar amatör de olsam daha kaliteli resimler çekmek isterim, manuel veya otomatik resimlerimi ne kadar etkiler.

6-2.5" 115.000 pixel ekran ile 2.5" 230.000 pixel ekran görüntüsü arasındaki farkı görebileceğim herhangi bir resim,site...var mı? Bu fark sizce ne kadar önemli?

Makineyi kullanma amacım ise öncelikle makro çekimler, sonra arkadaş, aile... ve manzara yani genel olarak her tür resim çekmek istiyorum, ayrıca her an yanımda taşıyabileceğim ufak,ince, küçük bir şey olsun istiyorum (bu istediklerimin ne kadarı mümkün emin değilim ama hayırlısı)

Bunların haricinde sizinde tavsiye edebileceğiniz başka makine varsa (dijital lütfen)  çok memnun olurum.

Ayrıca tüm bu sorularımı cevaplamaya çalışan arkadaşlara şimdiden en derin sevgi ve saygılarımı sunarım...

tolga2207
16-02-2007, 11:28   |  #2  
Yıllanmış Üye
793 mesaj

Ben de madde madde cevaplayayım okuması kolay olsun

1. 2816->sütun sayısı 2122->satır sayısı.

2. Bu soruyu anlayamadım.

3. ISO oranının yüksek olmasından çok, yüksek ISO oranlarında çekilen resimlerdeki gürültü oranının ne kadar düşük olduğu önemli. Mesela A makinesi ISO 3200 e kadar destekliyor ama çektiği resimler çamur gibi, B makinesi ISO 400 e kadar destekliyor ama çektiği resimler bakılabilir seviyede. Ben tercihimi B makinesinden yana kullanırdım.

4. Estağfurullah

5. Bence çok önemli. Hatta sırf beyaz ayarı değil yapılabilecek tüm ayarların manuel olması çok öenmli. Beyaz ayarının manuel olması, resim çekmeden önce başka bir nesne üzerinden bir rengi (beyaz olması şart değil) referans alarak çektiğin resimlerdeki renk ayarını ona göre yapması. Beyaza yakın bir uçuk mavi referans alırsan resimlerde biraz sağukluk, uçuk pembe referans alırsan sıcakık efekti vermiş olursun.

6.Piksel sayısının fazla olması daha iyi. Ekran görüntüsü arasında öyle çok büyük bir fark olmaz ama çektiğin resimleri daha detaylı görebilirisin.

Ben de makro çekimleri çok severim. O yüzden makineleri incelerken makro mesafesinin 0 a yakın olmasına dikkat et. Bu konuda özellikle Canon lar çok iyi. Neredeyse 0cm den makro çekecek. Tabi ışık alamadığı için çekemiyor.

Üzülerek söylüyorum ki maneul ayar özelliği barındıran, makro çekimi iyi olarn, ufak, ince, küçük bir makine bulman çok zor. Benim olayı kavradıktan sonra kullanmaya başladığım makinem Canon A610 idi. Çok güzel ve kullanışlı bir makine. Tam da birşeyleri yeni öğrenmeye başlayan hevesli biri için yapılmış sanki Ama şimdi eskidi tabi.

Benim tavsiyem (gerçi ne kadar bütçen var bilmiyorum ama) madem makroları seviyorsun, Canon A serisine bir bak derim.

Son Düzenleme: tolga2207 ~ 16 Şubat 2007 11:29
alperxxx
16-02-2007, 13:16   |  #3  
OP Taze Üye
3 mesaj

Hocam zaman ayırıp sorularımı cevaplamaya çalıştığın çok teşekkür ederim. Dediğin gibi A serisinide daha önce incelemiştim, ancak bu işte tamamen acemiyim ve makineyi cep telefonu gibi sürekli yanımda, ceketimin cebinde taşımak istiyorum bu yüzden ince ve küçük olsun istiyorum.

A serisinin en incesi ise incelediğim kadarıyla 30-35mm den başlıyor yani benim için fazla kalın.

Ayrıca benim merak ettiğim modellerinde bir amatör olarak bana çok çok yeteceği kanaatindeyim. Ama bunlar arasında karar veremiyorum.

Zahmet olacak ama aşağıdaki adrese bir baksan sence hangisi daha ağır basıyor, bana ixus 60 diğer insanlardan aldığım izlenimler doğrultusunda daha iyi bir seçim gibi geliyor.

Düşüncelerini esirgemezsen memnun olurum...

tolga2207
16-02-2007, 14:23   |  #4  
Yıllanmış Üye
793 mesaj

Bu 4 makine içinde en uygunu W70 gibi gözüküyor ama onun da USB1.1 olması ve 115k piksel olması eksi yönü. Neyse bu 4 makine arasından makro mesafesi en iyi olan T10 ama onun da maksimum çekim hızı 1/1000. W70 in makro mesafesi 2cm ve maksimum çekim hızı 1/2000 ama minimum çekim hızının 1sn olması bence çok kötü. IXUS60 bu ikisinin ortasında bir makine. Bazı yönleriyle W70 yerine tercih edilebilir. Tabi kullananın yorumları önemlidir. Eğer olumlu yorumlar aldıysa tercih sebebi olabilir. Benim bu makinelerin hepsini inceleme fırsatım oldu ama kullanma fırsatım olmadı. O yüzden teknik verilere bakarak yorup yapmaya çalıştım. Yardımcı olabildiysem ne mutlu.

alperxxx
16-02-2007, 14:36   |  #5  
OP Taze Üye
3 mesaj

Hocam teşekkür ederim,tabiki faydalı oluyor. W70'i elime alıp inceleme fırsatım oldu ve tasarımı beni çok etkiledi ama dediğin gibi 115.000 ekran çözünürlüğü bana da az gibi geldi o yüzden bazı tereddütlerim var birde w70 ile ixus 60 ' karşılaştıranlar genelde ixus diyorlar ama emin değilim ama sanırım ixus daha ağır basıyor.
Neyse artık karar verme aşamasındayım alıcam birini olup bitecek..
Kolay gelsin...