Arkadaşlar isterseniz su sogutma hakkında ufak bılgıler vermeye başlıyım.
Su sogutma birçok kişinin bildigi gibi kapalı devre su sistemidir. Genelde
Bir CPU blogu
Bir Radyatör
Bir pompa
su haznesi
Rakor ve borulardan oluşur
Bu düzenek birbirine belli bir kural çerçevesinde bağlandıgında hava sogutmadan çok daha performanslı ve sessiz olacaktır. Belli başlı kurallar derken Saf su kullanımı, belli bir sırada bağlanması, hortumların bağlantılarda bükülmemesi, doğru rakorların kullanılması, birden fazla loop yapılacaksa duzenegin buna göre yapılması, mümkünse full tower kasa kullanılması gibi bir çok kural ve önbilgi mevcuttur.
İsterseniz bu konuyu bıraz açayım. Su sogutma sistemi kurulurken kasanın büyük olması gerektiğini söyledim. Nedenine gelince kullanacagınız sogutma bıleşenlerini kasa içinde tutmaya çalışmak ve kasanın bir butun halınde kalmasını sağlamak istiyorsak buyuk bır kasa kullanmalıyız. Bu bütünlükten kastım dısarıda bır su kovasını olmaması veya 360lık bır radyator (ben bundan sonra rad. dicem) kullanacaksanız bunun dısarıda kalmaması içindir.Hortum bağlantıları da kasa ıcınde olacagından kasada mudahale gerektıgınde ufak kasa ıcınde hem guc kabloları hemde sogutma sıvı hortumları kasa ıcınde keşmekeşe sebep olacaktır. Bırde görselliği vurgulamak için buyuk çapta hortum ve buna bağlı rakor kullanılacaksa varın ufak kasanın halını sız dusunun.
Hortum ve rakor meselesıne gelınce genelde 3/8'lik veya 1/4'lük borular işimizi görecektir. Hortum seçiminde silikon bazlı plastık hortumlar hem kıvrılmalarda kırılmalar yaratmayacak hemde delinmesi ve zarar gormesı zorlaştıgı ıcın daha dayanıklı olacaktır. Bu konuda deneyımlı bır ıkı fırma var ama yurtdışı olduğu ıcın temını çok zor veya pahalı olacaktır. www.hepsiburada.com veya www.sanalmarketim.com gibi sitelerde su sogutma ıle ılgılı bır cok bıleşenli bulabılırsınız. Rakorlara gelınce genelde rakor bağlanacak butun elemanların su gırışlerı 1/4 parmak rakor gırışlerine uygundur. Ancak 1/4 gırışlı 1/2 cıkışlı rakorlarda satılmaktadır. İşte bu tıp rakorlar daha buyuk çapta boru kullanmak ıcın kullanılır. Bunun su sogutmaya katkısı pek olmasada görsellık acısından çok güzel görünmektedir.
"Alıntı: Hardwarena.com- Project: XtremeWhite"
"Alıntı: Hardwarena.com- Tagan Black Pearl Mod By ataruz "
Gelelim pompa meselesine bu su sogutmanın kalbi olan pompa birçok marka ve modelde bulunabılıyor. Burda da dikkat edilmesi gereken bir kaç nokta bulunmakta.
Öncelikle sistemde ne kadar sogutma blogu varsa ona göre tek look güçlü pompa yada 2 loop 2 pompa seklinde seçim yapmalısınız. Su blokları ekran kartı ıcın (birde SLI veya CF yaptıysanız)1 tane, işlemci blogu 1, nb ve SB için 2 tane blok kullanılır. eger hepsını bır pompaya bğlamayı dusunuyorsanız çok kuvvetlı bır pompa seçmelisiniz. Ama benim onerım bu kadar çok parçalı sıstem ıcın ıkı loop ıkı pompa olacaktır.
Hortumların uzaması ve dırsek kullanımı da pompayı zorlayacaktır.Zaten blok ıcınden geçerken suyun debısı dusecegınden birde dırsek kullanımı ve hortum uzunsa (sürtünmeden dolayı)pompa zorlanacak ve pompa ses yapacak veya çok ısınacak ve çevirdiği suyu da kendısı ısıtmaya başlayacaktır. Buda bizim işimize gelmeyecektır.
Su pompalarının gırıslerı genelde 3/8 oluyor eger buna gore su sıstemınde kullanacagınız hortum ve boruları seçersenız başınız ağrımayacaktır. Daha pahalı olan pompalarda rakor takmak için 1/4 su gırıslerı bulunur bunlara rakor takarak 1/2 hortum bağlayabılırsınız tabıkı ama su sıstemınde kullanacagınız hortum capını genelde pompanın su gırıs cıkısı tayın eder bunu unutmayın
Bazı pompalar 220V ile bazıları da 12V ile çalışabılır tabı 12V ıle çalışan bır çok pompa var buna da dıkkat etmek gerekir. Sistemi açtıgınızda pompada çalışmasını ıstıyorsanız kesınlıkle 12V olanlarından seçin. 220V olanlar eger sısteme bağlı degılse ve seızde kapatmayı unutursanz 24 saat çalışır. Bunun da hıcbır anlamı yoktur.
BAzı su pompaları su haznesı lle beraber satılır. Su haznesı ve pompa yapışık ikizler gibidir. Bu tıp pompa kullanımını ben onermıyorum cunku pompada bır ısı kaynagı olacak ve zamanla suyu ısıtacaktır. Tabı butceye gore bır pompa alınacaksa su haznesı olanları secılebılır.
Gelelım rada boyut ve sogutma performansı degısen bır cok rad mevcut. uzerıne 12'lım fan bağlayarak soğutma sağladıgımız radlar 120, 240 ve 360 olarak 3 tip boyda bulunur. Tabı extreme radlarda mevcut mesela 2x240 seklınde yada 480'lık radlarda mevcut ama bu kadar buyuk radların bence bır anlamı yok Magıcool'un extreme 240'lık radı hem uygun fıyatlı hemde bırcok bıleşenı sogutmaya yetecek guce sahıptır.Genelde UV boya ıle boyanarak görsellıge de katıları mevcuttur.