Arkadaşlar biri bana yazın zararlarını bulabilir mi? Münazara var da...
Bulduklarım:
Yazın aşırı ve kavurucu sıcaklığından da sakınmak lazımdır. Uzun süre başı açık kalmak, aşırı güneş banyosu yapmak, cilt ve insan sağlığı için çok tehlikelidir.
Kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/Yaz
Yazın tarlada çalışırken, açık havada iş yaparken ya da deniz kıyısında güneşlenirken hem güneş ışınlarının hem de sıcağın zararlı etkileri altında kalabilirsiniz. Güneş gören yerlerinizde yanıklar olabilir. Derin yanıklar kalıcı izler bırakabilir.
Güneş deriyi kurutur, kırıştırır, erken yaşlandırır.
Güneş ışınları deri kanserlerine yol açmaktadır. 18 yaşından önce güneşte uzun süre kalmış ve derisinde içi su dolu kabarcıklar gelişmiş kişilerde daha sonra herhangi bir deri kanseri gelişme riski iki kat yüksektir.
Doğrudan güneşe maruz kalmak gözde katarakt oluşmasını kolaylaştırır.
Yüksek ısı, sıcak çarpmasına yol açabilir. Sıcakta uzun yol yürüyenlerde, sokakta oynayan çocuklarda hatta doğrudan güneş altında olunmasa bile sıcak havalarda ateşin yükselmesi, terlemenin azalması, halsizlik, baş dönmesi, baş ağrısı, bulantı, iştahsızlık, bayılma ortaya çıkar. Ölüme bile yol açabilir.
Sıcak en çok bebekleri ve 65 yaş üzerindeki insanları etkiler. Aşırı sıcaklardan ölümlerin ¾’ü 65 yaşın üzerindeki kişilerde görülür ve tümü önlenebilir ölümlerdir.
Vücudun su kaybı kalp krizlerine ve beyin damarlarında tıkanmaya yol açar.
Kaynak: http://www.mailce.com/olduren-sicaklar.html
Erken deri yıpranmasının en önemli sebebi olan güneş ışığı, uzun süreli ve tekrarlayan temasıyla çeşitli formlarda deri kanserine yol açmaktadır.Güneş yanıkları güneş hassasiyetleri, ışığa bağlı döküntü, kaşıntı, savunma sistemi çöküşleri, göz harabiyetleri diğer oluşturduğu problemlerdir.Dünya sağlık örgütü her yıl uyarı raporları yayınlayıp ilgili ülkelere göndermektedir.
Kaynak: http://www.memorial.com.tr/saglikrehberi.php?Id=131
2008 yılında İSKİ’nin yapmış olduğu istatisiğe göre: Barajların en az doluluk oranına sahip 2. yaz mevsimi ayı olan Ağustos’tur.
Kaynak: http://www.iski.gov.tr/web/statik.aspx?KID=1000717
Güneş yaydığı UVA ve UVB ışınları nedeniyle cilt hücrelerini bozduğu için oldukça zararlı. Güneşin zararları bu kadarla sınırlı değil. “Uzun yıllar güneş ışınlarına maruz kalındığında deride güneşin geç dönem etkileri ortaya çıkar. Bunlar; güneşe bağlı deri yaşlanması ciltte ince veya kalın çizgilenme kuruluk ince kırmızı damarcıklar renk bozukluğu derinin esnekliğinin azalması ve siyah noktalardır. Bu olay sadece yaz aylarında güneşlenirken olmaz.
Çocuğun uzun süre güneşlendirilmesinin deride kızarıklığa acı hissi oluşmasına fazla etkilenmiş bölgelerde cildin su toplamasına baş ağrısı kusma ateş ile seyreden güneş çarpmasına yol açabileceğini bu durumda acilen doktora başvurulması gerektiğini bildirdi.
Çocukluk Çağındaki Güneş Yanıkları Cilt Kanseri Yapıyor
Cilt kanserinin en önemli nedeni çocukluk çağındaki güneş yanıklarıdır. Güneş ışığında bulunan ultraviyole ışınları uzun süre güneşe maruz kalındığında cilt yanıklarına yol açar. Tekrarlayan cilt yanıkları da cilt kanserlerine neden olur.
Kaynak: http://www.tekplatform.com/sagli ... i-ve-zararlari.html