Yeni Adsl Tarifeleri Nedir? Neyin Nesidir ?

Fatih_ARMAĞAN
15-05-2009, 22:18   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
2,804 mesaj

BU son çıkan tarife ile ilgili olayı anladığım kadarıyla anlatmaya çalışacağım.

ilk başlarda bende çok ön yargılı davranıp çok sinirli tepkilerde bulunmuştum fakat;

tarifelerle ilgili verilen haberleri dikkatlice okuyup inceleyince okadarda kötü bir tarife olmadığını dşünmeye başladım.

Şöyleki;
siz istemediğiniz sürece şuanki kullandığınız tarifelerde hiçbir değişiklik olmayacak.
bu yüzden kimse canını sıkıp telaşa kapılmasının anlamı yok.

öncelikle kafalara takılan "8mbps ye" kadar ifadesi bi açıklığa kavuşturalım.

8mbps derken herkese 8mbps vaad etmiyor. sizin hattınıza ait santralden size 8mbps lik hat açılıyor ve evinize kadar gelen kablo vb. sistem 8 mbps yi nekadar kullanabiliyor ise okadar kullanıyorsunuz. kimisinde 7mbps, kimisinde 6mbps, kimisinde 8mbps kimindede 3mbps vs.vs. bu tamamen oturulan bölgedeki kablo ve tesisat kalitesine kalmış bir durum. biraz şans işi ama sonuçta en kötü ihtimalle 1Mbps den daha iyi çalışacağı kesin. bu bana göre bir avantajdır.

bu şekilde düşünerek yola çıkarsak ;

8 Mbps'e kadar 4 GB 29 TL lik tarife 1mbps 4gb kotalıdan tek farkı aynı fiyata 8 kat a kadar yüksek hız. bu bana göre bir avantaj. kısa sürede download işlemleri için vs. fakat şöyle bir dez avantajı olabilir. yüksek hızı görünce daha çok download etme veya daha çok video izleme olarak insanları cezbedip kotayı daha çabuk doldurma olasılığı yükselir.

bu tarifeye geçip geçmemekte herkes tamamen özgürdür.
4GB tı geçmem ben diyenler butarifeye geçebilirler.

8 Mbps'e kadar 6 GB 39 TL olan tarifede ise 1Mbps 6gb kotalı tarife ile aynıdır sadece 3 tl daha fazla. fakat Mbps den 8Mbps ye hız arttırılmış durumda. bu tarife yukarıda söylediğim tarife ile aynı avantaj ve dez avantajları içeriyor.

Bu tarifeyede bana 4Gb değilde 6 Gb daha yeterli olur diyenler geçebilir.

Gel gelelim ben ve bir çokrkadaşın isyan ettiğini bildiğim Tarifeye

yani;
8 Mbps'e kadar Limitsiz 49 TL lik tarife.

aslında teknik olarak TTnet söylediğinde haklı. Limitsiz ama 15 gb dan sonra 512 mbps ye düşüyor.

Nasıl haklı olur derseniz. yukarıdaki diğer iki tarifede kota aşımında extra ücrete tabi tutuluyorsunuz ama bu tarifede extra ücret yok sadece 15gb ı doldurduğunuz günden itibaren hızınız 512 kbps ye düşürülüyor. ve sonrasında fatura kesim tarihinde tekrar eski hız olan 8mbps ye çıkarılıyor. buda TTnet i teknik olarak Söylediği "Sınırsız" çümlesinde haklı kılıyor. çünkü kota limiti aşımında dolayı ücret istemiyor sadece hızı düşürüyor. ( TTnet e göre)

daha sonrasında şunuda söylemeden geçmiyim.
diğer 4 mb ve 6 mb kotalı olan tarifelerdede aynı işlem geçerli bu her iki tarifedede 15 gb üstü kullanımdada haksız kullanım gerekçesi ile 15Gb lik sınıra ulaşıldığında onlarda Fatura kesim tarihine kadar 512kbps ile sınırlandırılıyor.

Tüm bunların haricinde bu nasıl bir tarife ben anlamam bundan ben sınırsız istiyorum kardeşim felan derseniz eski tarifeler halen devam ediyor. arkadaşlar.

99 lira verirsen tamamiyle sınırsız 8mbps alırsın.
82 lira verirsen tamamiyle sınırsız 4mbps alırsın.

tamamen limitsiz tarifeler aşağıdaki gibidir.

1 Mbps LİMİTSİZ 45,31

2 Mbps LİMİTSİZ 63,81

4 Mbps LİMİTSİZ 82,32

8 Mbps LiMİTSİZ 99,00

kimse beni yanlış anlamasın amacım kafası karışan arkadaşlara yardımcı olup olayın daha net anlaşılmasında bi nebzede olsa fayda sağlamaktır. TTNET in uyguladığı Tekel e sonunada karşı olan birisiyim ve inanın bu garip tarifelerle ilgili onlarca mail atmış birisi olarak.

Şunu söylemek istiyorumki;
Türkiye sınırları içersinde yapılabilenler bunlar. bize düşen bana göre burdan kendimize en uygun olanı bulup kullanmak. yapacak başka çaremiz yok. toplu siteden olan Quicknet alır kimisi uydu net alır kimisi kablonet vs vs.

Bu karmaşa sorununun başlangıcı bana göre kampanya ve tarifeleri kamu oyuna büyük bir indirimmiş gibi yansıtmak ve tarifeleri doğru düzgün bir şekilde açıklamamaktan başladı.

Sonuç; ne kadar isyan etsekte bağırsakta bu tarifeleri bizim milletimiz yinede alıp kullanacak cazip bir tarifeymiş gibi.
bizde bağırı çağırmamızla isyan etmemizle kalacağız. hiç bişey değişmeyecek.
fazladan nefes tüketmekle kalmaktan başka hiç bişey olmayacak.

surçi lisan etmişsen affola;

Saygılarr..

Son Düzenleme: Fatih_ARMAĞAN ~ 16 Mayıs 2009 12:46
Fatih_ARMAĞAN
15-05-2009, 23:49   |  #2  
OP Yıllanmış Üye
2,804 mesaj

kimse anlamadımı acaba sölediklerimi :)

man on the moon
16-05-2009, 01:11   |  #3  
man on the moon avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
2,151 mesaj

elerine sağlık, zaten anlaşılmayan bir durum yoktu ki ortada.

sakarboy
kimse anlamadımı acaba sölediklerimi :)
man on the moon
16-05-2009, 05:57   |  #4  
man on the moon avatarı
Yıllanmış Üye
2,151 mesaj

asıl sorun kota aşımında aştığımız her MB için ne kadar ödeme yapacağımız.
Şimdi ki 1Mbit 4 GB kotalı bağlantı için her MB'ye 0,009248 lira ödüyoruz. Ve gelecek fatura max. 56 lira. Eğer 8Mbit içinde bu ücreti ödeyeceksek çok daha kötü olur. Ve yine aynı hızda fakat sınırsız kullanan abonenin %25 fazlasını ödeyeme kuralı geçerliyse hangi 8Mbit sınırsıza göre ödeme yapacağız. Mevcut tarifeye göre max. 125 lira fatura gelir adil kullanıma göre de 63 lira civarı bir fatura gelir. diyelimki ben 8mbit 4GB aldım, 8 Mbit sürekli olacaksa ben bu hızla 1,6 TB veri indiririm. ama 8Mbit 4 GB kotalı kullandığımda benim hızımda 15 GB den sonra 512Kbit'emi indirilecekse 100 GB ancak veri indirebilirimki şu anda kullandığım çok daha uygun oluyor çünkü bir ayda çok rahat 200GB download yapılabiliyor. ve TTNet'te bu konu ile alaklı hala tam bir açıklama yok.

Fatih_ARMAĞAN
16-05-2009, 09:58   |  #5  
OP Yıllanmış Üye
2,804 mesaj

bana göre dikkatle incelendikten sonra o kadarda abartılacak bir tarife değil.

sadece eskiye göre kısmen avantajları mevcut. bunları anlatmaya çalıştım :)

karacabey01
16-05-2009, 14:14   |  #6  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
14 mesaj

Teorik olarak sınırsız olabilir ama telekom bunu hep yapıyor, bilmem hatırlarmısınız bundan yaklaşık 4 yıl kadar önce de aynı uygulamayı yapmış 256k 3GB kotalı bağlantıları aynı fiyattan 1000k 'ya çıkarmıştı ama sınırsız paketlere hiç bir güzellik yapmamıştı. Bu bir pazar politakası yeterli altyapısı yok ve alternatif bağlantılara müşteri kaptırmak istemiyor. Bana kalırsa 2 yıl sonra filan sınırsız bağlantı gerçekten sınırsız olur. Bu arada 4GB kotalı alarak kötü amaçlı kullansak limitaşım ücretlerini de ödesek fatura limiti 61,25TL herhalde 37,75TL daha karlı oluruz.

Banned
16-05-2009, 14:28   |  #7  
Banlandı
Teşekkür Sayısı: 21
5,777 mesaj

Bir tanıdığım hep derki; ''her şeyedilmeye, yeni bir şeyetme tekniği öğreniyorum''.  Olayın kısa açıklaması için bu söz yeterli olsa gerek. İndirim yok, ucuzlama yok, sadece milleti kandırıp kazıklamanın yeni bir tekniğini geliştiriyorlar hepsi.

man on the moon
17-05-2009, 17:16   |  #8  
man on the moon avatarı
Yıllanmış Üye
2,151 mesaj

arkadaşlar eğer müşteri hizmetleri yetkilisi bir yanlış yapmadıysa tarifede açık var.
Ne açığı diyeceksiniz?
8 Mbit 4 GB kotalı aldınız. sizin max faturanız 62,5 lira olacak. Yalnız adil kullanım ise sadece 8Mbit sınırsızda var.
Normal 8Mbit 99 lirayken 4 GB kotalı aldığınızda adil kullanım kesintisi(hızın 512kb ye düşmesi) de olmayacağından aylık faturanız 62,5 lira olacak.
yani şu anda 8 mbit sınırsız kullananlar 99 lira fatura öderken bu tarifeye geçenler 8 mbit hıza 62,5 lira ödeyeceklerdir.

Banned
17-05-2009, 17:50   |  #9  
Banlandı
5,777 mesaj
e-eyup
arkadaşlar eğer müşteri hizmetleri yetkilisi bir yanlış yapmadıysa tarifede açık var.
Ne açığı diyeceksiniz?
8 Mbit 4 GB kotalı aldınız. sizin max faturanız 62,5 lira olacak. Yalnız adil kullanım ise sadece 8Mbit sınırsızda var.
Normal 8Mbit 99 lirayken 4 GB kotalı aldığınızda adil kullanım kesintisi(hızın 512kb ye düşmesi) de olmayacağından aylık faturanız 62,5 lira olacak.
yani şu anda 8 mbit sınırsız kullananlar 99 lira fatura öderken bu tarifeye geçenler 8 mbit hıza 62,5 lira ödeyeceklerdir.
Günümüzde bir internet sayfasının büyüklüğü bile düşünüldüğünde 512 kb hıza düşmek ayın geriye kalanında internet kullanmamak demekten başka birşey değil. Gidipte evine 8 mbit bağantı alan birisinin ise 512 kbit düşüp bir dahaki ayı beklemesi mantık dahlinde değil. Ha derseniz ki 15 gb tan sonra 512 kbit bakayım  bugün ayın 17 si benimkisi 30 gb olmuş. Yani vatandaş birşeyler indiriyor ki hız  istiyor. 8 mbit tercih eden birisine 15 gb sadece bir hafta dayanır. Bence böyle bir tarife sadece zırvalık. Üstelik 8 mbit 15 gb dolana kadar sabitte değil. Hatların durumuna göre 1 ile 8 mbit arasında hız değişicekmiş, karalı değil.

Allah kimseyi komşusuz bırakmasın, heleki bu devirde. İnsan acısını tatlısını bağlanısını, faturasını komşuşu ile paylaşmalı bence.

man on the moon
17-05-2009, 18:20   |  #10  
man on the moon avatarı
Yıllanmış Üye
2,151 mesaj

yani diyorumki eğer kotalı alsak hız düşmeyecek kota aşım ücreti olarakta 62,5 lira ödeyeceğiz.

Banned
17-05-2009, 18:32   |  #11  
Banlandı
5,777 mesaj
e-eyup
yani diyorumki eğer kotalı alsak hız düşmeyecek kota aşım ücreti olarakta 62,5 lira ödeyeceğiz.
Kota aşım ücreti olayına ttnet derki bir koatalı tarifedeki kota aşım ücreti o hınzın kotasız tarifesinin %15 fazlasını geçemez. Yani siz 4 gb 8 mbit kotalı alırsanız kotayı aşmanız halinde aşma miktarınıza bağlı olarak en fazla 62.5 lira değil 99 + (99* 15/100) = 115 lira gelir.  Hanü diyeceğim bekleyin birkaç ay asıl tarifeler sonaharda gelir. Ne yaparsanız yapın taahhütlü abonelik almayın.

man on the moon
17-05-2009, 18:55   |  #12  
man on the moon avatarı
Yıllanmış Üye
2,151 mesaj

onuda sordum 62,5 lira gelir dedi