Popüler dağıtımları şimdiik bir kenera bırakın. Linux'a yeni başlıyorsanız, işte kılavuzunuz!
Okumak için: https://www.chip.com.tr/haber/ye ... aslamali_45159.html
Resimlerle: Zorin OS: İster Windows 7, ister XP gibi Linux
Linux dünyasına yeni adım atıyorsanız, kafanızı en çok kurcalayan sorulardan bir tanesi, sayısız dağıtım arasından hangisini seçeceğiniz. Hangi kriterleri aramanız gerektiğini bile bilmiyorsanız, işiniz daha da zor demektir.
1990'ların ortaları ve sonlarında bir dağıtım seçmek çok daha kolay bir işti. Genellikle hakkında konuşulan bir dağıtımı veya arkadaşınızın tecrübe edip, size tavsiye ettiği dağıtımı seçiyor veya belki de iyi bir dökümantasyona sahip dağıtımı kullanıyordunuz. Seçenekleriniz RedHat, Debian ve Slackware'den ibaretti.
Bu kriterler hala geçeriler, ancak yükleyebileceğiniz Linux dağıtımı sayısı bugün oldukça fazla. Dağıtımların sesi yüksek çıkan hayran kitlesi ise seçiminizi zorlaştırıyor.
Bu makalemizde sadece kullanım kolaylığıyla öne çıkan, popüler dağıtımlardan bilerek uzak durduk. Çünkü istediğimiz, kullanımı kolay olduğu kadar, yeni başlayanlar için uygun dağıtımları tanıtmaktı. Ubuntu çok popüler bir Linux dağıtımı, ancak tam anlamıyla yeni başlayanlara göre değil... Ancak doğru değişikliklerle bu gerçekleşebilir: Bu yüzden listemizdeki dağıtımların 4'ü Ubuntu tabanlı.
Kapalı işletim sistemlerinden uzaklaşmak isteyen, ancak tanıdık bir arayüz arayanları da düşündük ve bu yüzden Windows ve Mac'i andıran dağıtımları seçtik.
Peki nasıl test ettik?
Tüm dağıtımları çift çekirdekli işlemciye sahip, 4GB RAM'li bir makinede test ettik. SolusOS haricinde tüm dağıtımların en son kararlı sürümlerini kullandık. Dağıtımlarda son kararlı sürümünden bu yana birçok değişiklik yapıldığından, puanlamalarda alpha yayınlarını kullandık. Tecrübesiz kullanıcılar için dökümantasyon da oldukça önemliydi ve biz de buna önem verdik.
Çoğu kullanıcı Linux'u daha önce hiç yüklememiş olduğundan, dağıtımların kolay yüklenebilmesi de gerekiyordu. Aynı şekilde dağıtımın yazılım yönetiminin ve dahil edilen yazılım türlerinin de önemi büyüktü.
Bunların dışında dağıtımın günlük kullanımının kolay olmasına dikkat ettik. İdeal bir dağıtım, üstte yazdıklarımızın hepsini yapabildiği gibi, bazı ince ayarlar yapmayı da kolaylaştırmalıydı.
- Birlikte gelen yazılımlar
- Yazılım yönetimi
- Kullanım kolaylığı
- Ticari hizmetler
- Destek ve dökümantasyon
- Yayın döngüsü
- Kurulum
- Kararımız
Tüm Konu: Yeni başlayanlar, Linux'a nerden başlamalı?
Resimlerle: Zorin OS: İster Windows 7, ister XP gibi Linux
Kaynak: www.chip.com.tr