Yeni bellek teknolojisi MRAM çok hızlı

CHIP Online
14-08-2008, 22:20   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

Yeni bellek teknolojisi MRAM geliyor: Bilgisayarlarımız yakında çok daha hızlı olacak...

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/Yeni ... cok-hizli_8242.html

Teknoloji dünyasında başarılı olmanın en önemli şartlarından biri, hiç kuşkusuz rakiplerden önce yeni teknolojileri geliştirebilmek ve pazara sunmak. IBM ve Toshiba da şu sıralar bu şartı yerine getirmek için uğraş veriyor. İki teknoloji devinin laboratuarlarını meşgul eden konu ise, mevcut en hızlı bellek teknolojisinden bile daha hızlı yeni bir teknoloji.

Magnetoresistive random-access memory (MRAM) adı verilen yeni bellek teknolojisi, söylentilere göre mevcut RAM modüllerinden 30 kat daha hızlı modüllere imza atmayı mümkün hale getirecek. Nanometre ölçeğinde küçük mıknatısların yardımıyla geliştirilen yeni teknoloji hakkında henüz ayrıntılı bir açıklama yapılmış değil. Bilinen tek detay ise, MRAM'in 1'leri ve 0'ları, yani dijital veriyi kapasitörlerin şarj edilmesi yardımıyla taşıyan geleneksel RAM teknolojisinin yerine, mıknatısların oluşturduğu manyetik alanlarda taşıyacak olması.

İşin içerisinde IBM ve Toshiba gibi iki büyük teknoloji devi olduğu düşünüldüğünde, yapılan çalışmaların büyük bir devrim anlamına geleceğini söylemek mümkün. Ancak bu teknoloji üzerinde çalışan sadece IBM ve Toshiba değil, bir grup Alman bilim adamı da MRAM'i geliştirmek için çaba harcamayı sürdürüyor.

Eğer tahminimiz doğru çıkarsa, yakın gelecekte bugün kullandığımız bellek modüllerini çöpe atmaya başlayabiliriz...

Tüm konu: Yeni bellek teknolojisi MRAM çok hızlı

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: MRAM teknolojisi geleneksel RAM teknolojisinin yerini alabilir mi?

frkn_ua
15-08-2008, 00:34   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
893 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2008

sistemin en yavaş bileşeni olan hard diske daha çok önem verilmeli.işlemci,ram ekran kartı hızla gelişirken hard diskler yerinde sayıyor ssd leri daha görebilmiş değiliz zaten...

BBB
15-08-2008, 02:30   |  #3  
Üye
Teşekkür Sayısı: 0
99 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2004

Evet HD lerin kesinlikle hizlanmalari gerek ancak ram lerin de artik yeterli hizda olmadiklarini da acik. Bunu anlamamiza su yardimci olabilir. Daha önce sistemde yuklu olan 4 - 5 megapiksellik fotograflariniza hd ya da cd veya dvd den bir kez devirle baktiginizda ikinci turlarinizda artik bu fotograflarin buyuk kisminin ram e yuklendigini surucunun dönmedigini bu fotograflarin cok cok daha hizli aninda ekranda sirasiyla göruntulendigini fark edeceksiniz ve artik HD den yeni gelecek fotolar icin bekleme surelerine tahammül edememege basladiginizi fark edeceksiniz.

BBB
15-08-2008, 02:57   |  #4  
Üye
Teşekkür Sayısı: 0
99 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2004

Bu milisaniyelik tahammul edilmez gelen gecikmeler ayni sekilde hepsi ayni ram e yuklenmis bile olsa degisik boyutta ve cözunurlukte fotograf makineleri kullaniyorsaniz bu kez 4- 5 megapiksellik fotograflardan 14 - 20 megapiksellik fotolara gecis yaptiginizda bu fotograflar arasindaki gecis hizlarinindaki olaganustu gecikmeleri de bir anda fark etmemizi saglayacaktir.

Hele binlerce onbinlerce kez bu islemi tekrarladigimiz hele hele bir de HD video gibi guncel yuksek cözunurluklu video dosyalarini islemege basladigimiz anda bizden ramlerin caldigi zaman toplaminin ne denli boyutlara ulsatigi ve hali hazirda mevcut en hizli simdilik ekran kartlarinda kullanilan DDR3 ramlerin bile ne derece yetersiz kaldiklari anlasilacaktir. Ram hizlarinin yetersizligini hatta mevcut olan USB 3.0 ve DDR3 ram leri kullanmamizi destekleyecek anakartli sistemlerin halen bizlere sunulmaktan ticari kazanc ve piyasa acligi ya da daha dogrusu toklugu nedeniyle kacinildigini görmemiz gerekiyor artik. Siz HD video rendering isiyle simdilik ilgilenmiyorum diyebilirsiniz ancak cok kisa bir sure icinde zorunlu standart olacak bu yayinlar karsisinda elimizde bize yuksek bedellerle satilmis olan sistemlerin anlamsizligini cöpten baska bir ise yaramayacagini gecikerek anladiginizda kendinizi kandirilmis hissetmek hakkiniz olmayacaktir. Piyasaya en son cikti diye verilen sistemin yeterinden de fazla oldugunu sakin sanmayin genelde tam tersi basinizi elinizin arasina alim yapmadan önce alip her konuda arastirma ve hesap  yapin. Veri yolu hizi ve akiskanligiyla isiniz icin gerekli olan minimum ihtiyaclarinizi kendiz belirleyemiyorsaniz belirleyebilenlere danisin ve okuyup arastirarak alim yapin henuz sunulan son sistemler bu is icin yeterli degilse de kesinlikle sabredip bekleyin gereksiz yere paranizi kisa sure sonra cöpe atmayin derim.

viking20
15-08-2008, 09:14   |  #5  
viking20 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 141
7,681 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: May 2006

katılıyorum ramlerden ziyade HDD ler asıl sırada olmalı,beklentiler o yönde.Ne o öyle eski pikaplar gibi üzerinde sağa sola savrulan dönen kollu,kocaman demir diskli garip alet.Yok sarsma çevirme döndürme yere düşürme bozulur lafları.Gerçi bu sektörde de (biliyorum,dergiler bazen veriyorlar)çok önemli gelişmeler\adımlar mevcut.Belkide onun da eli kulağındadır,kim bilir?Arkadaşımız doğru söylüyor,yeni çıktı diye gerçekten ihtiyacın yoksa dünya para bastırıp almamak gerek.İlk çıkan birde herzaman çok fiyatlı olur.Kapasitörlerden mıknatıslara hmm!,hadi hayırlısı,bekleyelim görelim bakalım.Bilgisayarda ki her gelişme aynen tüm diğer bilim dallarında da bir müddet sonra kendini gösteriyor bu açıdan da çok çok önemli buluşlar oluyorlar,haberlerde dinliyoruz.Kullandığım ve en sevdiğim ram markasını sayfanıza koymanız çok hoş olmuş.

Son Düzenleme: viking20 ~ 15 Ağustos 2008 09:24
Reborn91
15-08-2008, 17:20   |  #6  
Reborn91 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
3,307 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2008

Bir bunlar eksikti zaten. Arkadaşların dediği gibi bize şuan SSD teknolojisinin geliştirilmişi lazım. Fiyatları ucuz olacak ve kapasiteleri yüksek. 1066mhz ile 800mhz ramin arasındaki farkı kimse anlamaz kolay kolay.

Teknoloji de geliştikçe gelişiyor durduramıyorsun ki. Ben zannediyorum bundan 4-5 sene sonra ekran kartı - işlemci diye birşey kalmayacak. Herşeyi tek bir işlemciden halledecekler ( teknoloji o yönde .. )