Forumda yeniyim; ancak benim de programlamaya ve siber güvenliği çok meraklıyım. Doğrusunu söylemek gerekirse programlamaya yeni başlayan herkesin, aklına 4 şey geliyor: vektörel çizim yazılımı, işletim sistemi, antivirüs ve güvenlik duvarı. "Ben bunları geliştirirsem büyük şirketler de belki satın alır" bu düşünce de yanlış. Ayrıca işletim sistemi yazmak öyle çoluk çocuk oyuncağı değil programlamanın dumanını çıkartmalı ve var olan sistemlere çok iyi hakim olmalısın. Türkçe olan kitaplar yeterli değil, bu hayallerin ; ancak iyi bir üniversite eğitimi ile olur. İşletim sistemini Linux tabanlı yapsan bile, diğerlerinden bir farkın olmadığı sürece kullanılmaz. Örneğin Openbsd çok güvenli olduğu için,Windows ve Mac son kullanıcıya hitap ettiği için, Ubuntu son kullanıcaya Linux deneyimini yaşattığı için popüler ve dahası bir işletim sistemini geliştirdiğini varsayalım, hatalarını ayıklaması çok zor. Düşündüğünde geliştirebileceğini düşünebilirsin; ancak kolları sıvayıp Linux kodlarını önüne aldığında vazgeçersin. Üniversiteden mezun olunca zaten bu süper dörtlüden başka yazılımlara yöneleceğinin garantisini veriyorum. Konu zaten eskimiş ben de zaten arama motorlarından, forumlardan bu dörlüye hevesleri kursaklarında kalmasın diye yazdım. Kendi yazdığı programları içinde göndermeyi düşünen programcılar için de yazdım. Eğer bu yazılardan sonra hala hevesiniz varsa Suse Studio'yu deneyin. Yazımda yanlış yazdığım yer, imla kurallarına uymadığım yer varsa özür dilerim.