Yeni sistem almayı düşünüyorum ancak kafamda bazı soru işaretleri var, uzman arkadaşların da yardımı ile sistemin parçalarını netleştirip kısa sürede almak istiyorum. Belirtmeliyim ki sadece kasa toplayacagım ( anakart, işlemci, RAM, Ekran Kartı ve Harddisk ) Hepsi için şu an 800 liralık bir bütçem var, şartları zorlayarak kısa için 100 lira daha ekleyebilirim sanırım.
Anakart konusunda ileriye dönük olması tercih sebebim olacaktır, araştırmalarıma göre GIGABYTE GA H55-UD3H SC 1156 H55 SES+VGA DDR3 ANAKART hem yeni nesil işlemcileri desteklemesi, hem Crossfire destegi hem de çift kanal 4x RAM slotu 2200+/1800/1600/1333/1066/800 MHz ile tercih edilebilir bir ürün olarak dikkatimi çekti. Gigabyte ürünlerini kullandım şimdiye kadar ve henüz bir arıza yaşamadım, 2000 senesinde aldıgım Gigabyte GA 8ID 845 serisi anakartım bile halen çalışır durumda. Dolayısı ile Gigabyte ilk tercihim olacaktır anakart konusunda. Fiyat aralıgı ( 200 - 230 TL )
İşlemci olarak ise henüz karar verebilmiş degilim. Ancak araştırabildigim kadarı ile INTEL Ci3 530 CoreDuo 2.93Ghz 4 MB Cache LGA1156 fiyat/performans olarak yeterli duruyor. DDR3 1333 MHz bellek iki kanal özelligi, 4MB önbellegi, 64bit destegi öne çıkan özellikleri. Fiyat aralıgı ( 200 - 225 TL arasında değişiyor )
RAM konusunda ise, daha sonra yükseltme opsiyonu oldugu için çok üst düzey bir ürün düşünmüyorum. KINGSTON 2GB, PC, DDR III, 1600Mhz HyperX Memory başlangıç olarak yeterli olacaktır, gerekirse ilerleyen dönemlerde eklemeler yapılabilir. Fiyat ( 90 TL )
Harddisk konusunda tercihim Seagate olacak. SEAGATE 500 GB, 7200rpm 16MB Cache, SATA2 harddisk sistemim için yeterli olacaktır. Fiyat ( 75 TL )
Anakart sonrası en çok sıkıntıyı Ekran Kartı seçiminde yaşıyorum, hala kararsızım. Öncelikle AGP yada PCI girişli olması ne gibi farklar yaratır ? Araştırabildigim kadarı ile PCI girişli olan kart sayısı fazla, daha çok alternatif var. NVDIA çipsetli bir kart düşünüyorum, 1GB'lık 256 bit veriyoluna sahip bir kart fiyatları ortalama 200 TL'den başlıyor. Bu şartlara uygun ekran kartı tavsiyelerinize ihtiyacım var. Kalan sistem parçalarına da uyumlulugunu göz önünde tutulmalı tabii ki.
Bunlar dışında kasa ve Power Supply konusunda da yardım gerekiyor. Bu sistem tahmini ne kadar güç harcar, ne tür bir güç kaynagı gerekir ?
Şimdilik bu kadar, kalan parçalar hakkında bilgi sahibi olan arkadaşlar ilgilenirlerse sevinirim.
Anakart, işlemci, RAM ve Harddisk ortalama fiyatı 600 TL şu duruma göre.
Son olarak, UYUMLULUK benim için çok önemli. Bu yazdıgım parçalar birbirleri ile uyumlumudur ? Veri yolları ve kalan detaylar için soruyorum.