Bilgisayarım çöktükten sonra formata vermiştim ve formattan gelince Yerel Disk C nin alanı küçültülmüş 48GB olmuştu bunun büyük bir kısmını Yerel disk D ye aktardıklarını söylemişlerdi . Ve bundan sonra bilgisayarımda herhangi bir oyun v.b bir şeye girdiğimde bilgisayarım kasıyordu , hiç bir şey yapamaz hale gelmiştim o kadar kasıyordu ki fareyi bir yere götürdüğümde 4-5 saniye sonra oynuyor ve istediğim yere gitmiyordu çok az haraket ediyordu ,bende az önce bilgisayara kendim format attım.
Hala 48GB , bilgisayarımın kasmaması için bunu nasıl yükseltebilirim ? Ayrıca Sistem Ayrıldı :(F) Diye de bir şey var . Onuda silmek istiyorum .
Buyrun buda resmi :
Yerel disk c
C: diskinizin adını Bilgisayar disk yönetiminden Yada bilgisayr yönetiminden yok edebilir yada yine aynı yerde D: diskinizin birimini küçültüp c diskini büyütebilrisiniz Yine aynı yerden diskinizin simge harfini değiştirebilir ve bu alanda f diskinizi görünmez yapabilirsiniz.
C: diskinizin adını Bilgisayar disk yönetiminden Yada bilgisayr yönetiminden yok edebilir yada yine aynı yerde D: diskinizin birimini küçültüp c diskini büyütebilrisiniz Yine aynı yerden diskinizin simge harfini değiştirebilir ve bu alanda f diskinizi görünmez yapabilirsiniz.D diskini küçültebiliyorum ama C: Yi büyültemiyorum sorun orada maalesef.
C birimi Alan olarak geniletebilmeniz için Boot haline getirmeniz gerek.
Farklı bir birim üretmeyi biliyorsanız Format haline sokup boş alanı tekrardan yenilemeyle kurunuz. Yapacağınız biraz zor çünkü tek bir programla yapamazsınız.
öncelikle iki işletim sistemi olmalı ve formatı c: diski büyütmek için silerek atmanız gerek. bunun için yeni oluşturduğunuz işletim sistemini kullanmanız yeterli.
Kafa karıştırıcıdır baştan söyleyim.
Olayın sırası şöyle.
Öncelikle birim küçülterek oluşturduğunuz yeni 2 diskin birine işletim sistemini kuracaksınız.
Kurulum öncesinde c diskinizin Dosya sistemi ve dosya kopyasını oluşturunuz.
Kurulum esnasında C: diskinizi yok ediniz ve Sıfır haldeki disk alanı ile birleştiriniz.
Sıfır haldeki disk alanını biçimlendireyip tekrardan kurulumu yapınız.
Kurulum bittikten hemen sonra disk sistemine c: diski alanına formatı atınız( dikkat disk adları değişmiş olabilir.)
C diskinin kopyasını buraya yerleştiriniz. (eski halini)
Kurulum sonrası değiştirdiğiniz dosya sistemi açılış için sizden izin isteyecektir. Artık bu alanda disk bütünlüğü değiştirilebilir olmaktadır.
3-4 açılıştan itibaren işletim sisteminiz ( eskisi) açılışa geçecektir.
Bu geçiş yapılazsa msconfig den ekle diyerek eski işletim sisteminizin çalışma halini bu alana ekleyebilirsiniz.
Yine aynı alandan 2 adet işletim sistemi görünüyorsa yeni kurduğunuzu silerek kurtulabilirsiniz.
Yöntem karışık çünkü C: diski işletim sistemi diski olarak görünürken bunlar disk kopyası yaptıklarından D: diski ile kilitlenmiş olabilimekte.