yüzük, sauron dışındaki tırt tebaa'da görünmezlik sağlar. görünmezlik iyidir ama yine de öyle "oooooo hacı şu yüzük benim olmalı" diye halkları çıldırtacak bir kudrette değildir.
asıl olay şudur: sauron orta dünya'daki en güçlü maia'dır. maia ırkı ise genel olarak elflerden ve insanlardan üstün bir ırktır. şimdi efendim, bu üstün ırkın en güçlü adamı, gücünü ben diyeyim beşe sen de on beşe çıkartan yüzüğü parmağına takıyor. yani hacım sen de ki bir ıspanak yemiş temel reis gibi, kılıcını çekmiş ve gölgeler şatosu önünde he-man'a dönüşmüş adam gibi bir durumda.
işte bu durumda iken, isildur adlı bir insan evladı bu vatandaşın kılıçla parmağını kesiyor. şimdi efendim, kitapta öyle olmuyorcular gelir. elendil ve gil-galad sauron'u yendi, isildur yüzüğü cesetten aldı derler. e hacı cavcav, bu he-man'a bağlamış sauron dayı'yı bir insan ve bir elf'te yenemezdi ki. yüzüksüz halde iken adamı sikertmek için tüm halklar birlik oldu da ne yiğitler telef oldu bu yollarda. yüzüğü eline geçirirse na-mümkün.
yani kurguda paradox var gerçekten. sauron+yüzük efsanevi kuvvette ise iki kişi onu nasıl yendi. yok değil ise yüzüksüz sauron nasıl böylesine sikertti cennet orta dünyayı. yani yüzük bir balon muydu? orta dünya'nın sevimli kahramanları dev br algı operasyonunun parçaları mı olmuşlardı? hadi bakalım.