ZoomX5 modemde ağ kurulum ve dağıtımı, DHCP olayı

Bu başlık kilitlidir. Yeni mesajlar gönderilemez veya mevcut mesajlar düzenlenemez.
fredopps
04-04-2005, 17:42   |  #1  
OP Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
40 mesaj

zoomx5 (5554A) modem aldım, apartmana internet dağıtmak istiyorum. Apartmanda 6 kişi falan var, birde SURECOM MINI ETHERNET SWITCH-8 PORT aldım. Önce kendime, KENDİ KABLOSUYLA kurdum. Tamam, tıkır tıkır çalıştı. İnternete girdim, d/l hızı normal. Diğer daireleride bağlayım dedim. DÜZ ETHERNET kablosu kullanarak, bir kablonun bir ucunu modemin 2 nolu girişine diğerini switchin 1 nolu girişine taktım, Işıklar yandı. Sonra kabloları döşedim ve aletle uçları çaktım (DÜZ KABLO). Birde kontrol aletiyle uçları denedim 8 ışıkta eksiksiz yandı. Sıra geldi yazılımsal işe. Ben dinamik IP kullanıyorum ve DHCP diye, Dinamik IP otomatik dağıtım olayını duydum. Birde address pool diye bişey varmış. Buda IPleri otomatik atıyormuş bilgisayarlara. Modemin ayarlarını hiç değiştirmedim. Sadece Encapsulation, VPI, VCI gibi önemli şeyleri ayarladım ve nete girebiliyorum şu an. Gelin görün ki, diğer pclerde nete bağlanamadım. Bağlantıların düzgün olduğuna eminim. DHCP nin aktive edilmesi falan mı gerekiyor acaba diye düşündüm. LAN ayarlarına girdim, orda karşıma GET LAN ADDRESS bölümünde üç tane seçenek çıktı: 1.Manual, 2.External DHCP Server, 3.Internal DHCP Server. Aşağıda benim modemin ipsi (10.0.0.2) ve Network Mask:  255.255.255.0 yazıyordu. External DHCP'yi işaretlediğimde Network Mask iptal oluyordu. Bir bu ayarı deniyim dedim. Save dediğimde bir uyarı çıktı. Ama ben LAN IP adresini değiştirmemiştim. Uyarıyı geçtim. Uyarıda yeni yazdığınız LAN IP adresi geçerli olacaktır, panele ordan erişeceksiniz yazıyordu. Bende IPyi değiştirmediğim için İlerledim ve söylediği üzre hata verdi(sayfa görüntülenemiyor) sonra modemin fişini söküp taktım, eski ayarlarla çalıştı. Burda belkide bir sorun oluşacak ve ben o ayarı değiştiremeyeceğim fakat, ben bu özelliği etkinleştirmedende pcleri kullanabilirmiyim diye sordum, fakat önceden anlattığım gibi kullanamıyordum. Şimdi ise başka birşey denedim: Benim pcmin kablosunu değiştirmeyi. Kendi çaktığım kabloları(sağlam) denedim. ÇALIŞMADI. Bu işe hayret ettim. Sonrasında zoomun kablosuna baktım: Özel bir kabloydu ve sadece 4 ucu çakılmıştı (1,2,3,6), internet için sadece bunlar gerekli diye düşündüm, ayrıca crossover olup olmadığına baktım, DÜZ idi. Kontrol cihazıyla kontrol ettiğimde dehşete düştüm: 4 tane uçtan 3 tanesi yanmıştı. (3üncüsü yanmadı) Sonra atraksiyon yaparak, DHCP hatasının bundan olduğunu düşündüm. Tamam, kabloyu değiştireceğim, biraz dandik bir kablo heralde, ama benim sorum, DHCP işinin ne olacağı, yani onu etkinleştireyimmi yoksa yinede diğer pcler bağlanabilirlermi? Ayrıca, Kendi bağlantımın özelliklerine baktım, IP özelliklerinde Adres Türü satırında "DHCP Tarafından Atanan" yazıyordu. Herhalde bu ifade DHCPnin aktif olduğunu gösteriyordur. Ayrıca WAN settingste, Use DHCP olayına enable dedim fakat save edip, write settings to flash ten sonra tekrar wan settingse gelince, tekrar disabled konumuna geliyor. Ama bundan hemken sonra, PPP Statusa girince, Operation kısmında DHCP(sarı) yazıyor, normalde sanırım Link Up(yeşil) yazması gerekiyor. Neyse fazla uzattım ama tam kapasiteli bir soru olsun istedim, kaç gündür para toplayamıyorum apartmanda ya Üzgün. Birde OPSİYONEL olarak, DHCP havuzunda başlangıç ve bitiş IPlerini neler seçmeliyim, ve buna karşılık, LAN IP ADDRESS ne olsun?

Son Düzenleme: fredopps ~ 04 Nisan 2005 17:46
fredopps
04-04-2005, 21:02   |  #2  
OP Yeni Üye
40 mesaj

birde kablo olayı bir sorun, bunların markaları falan oluyormu? bizimki cat5 ama çalışmıyor yinede. bi önerseniz...

Kansav
06-04-2005, 22:17   |  #3  
Yıllanmış Üye
521 mesaj

Manuel IP vermek her zaman daha güvenlidir.DHCP 'nin sorun çıkarması seni etkilemez o zaman.Tavsiyem her bilgisayarda şu ayarları yapman.

PC1 için
Bilgisayar adı : mak1
Çalışma grubu : home
ip adresi : 10.0.0.10
alt ağ maskesi : 255.255.255.0
ağ geçidi : 10.0.0.2
yeğlenen dns sunucusu : 212.175.13.34
diğer dns sunucusu : 212.175.13.35

Diğer bilgisayarlar için IP 'yi 1-254 arasında (2 hariç.Çünkü o modemin LAN IP 'si.) ata.Hepsi bu...

fredopps
07-04-2005, 21:28   |  #4  
OP Yeni Üye
40 mesaj

bu ayarları ağ kurarken mi yapacağım yoksa ip eğer aralığı atarkenmi?