1 su bardağı olarak verilen ölçülerin litre yada gr. cinsinden karşılıkları :
cinsi 1 su bardagı (ml\gr.)
----------- --------------------
Su 250 ml
Süt 250 ml
Sıvıyağ 225 ml
Zeytinyağı 225 ml
Un 125 gr.
Toz şekeri 250 gr.
Pudra şekeri 125 gr.
İrmik 185 gr.
Buğday nişastası 160 gr.
Pirinçunu 160 gr.
Pirinç 225 gr.
Arpa şehriye 200 gr.
Nohut 200 gr.
Bulgur 200 gr.
Çam fıstığı 200 gr.
Kuş üzümü 200 gr.
Süt 250 gr.
Fasulye 200 gr.
Mercimek 200 gr.
Peynir (rende) 100 gr.
Badem (çekilmiş) 100 gr.
Ceviz (çekilmiş) 100 gr.
Kakao 100 gr.
1 yemek kaşığı yağ/şeker = 15 gr.
1 yemek kaşığı un= 7,5 gr.
1 fincan= 20 ml.
Börek bekletilince...
Yapacağınız böreğin, lezzetli olması ve kıvamında pişmesini istiyorsanız, ateşe koymadan önce birkaç saat bekletin. Çoğu usta aşçının böreği pişirmeden önce bir gece buzdolabında beklettiğini unutmayın
Daha lezzetli çaylar için…
Çay ne kadar çok demlenirse, tadının o kadar iyi olacağı fikri bilinenin aksine yanlıştır. Çayın uzun süre demlenmesi içindeki bazı maddelerin oranını değiştirdiğinden bu da çayın tadını etkiler. Çayınızı en fazla 10 dakika demleyin, tadının daha lezzetli olduğunu fark edeceksiniz
Domatesin kabuğu.
Domates kabuğunun kolayca soyulabilmesi için domatesleri kaynar suda bir dakika bekletin
Mayonez yapmanın esası..
Mayonez yaparken başarısızlığa uğramamak için yağ ve yumurtanın aynı ısıda, oda sıcaklığında olmasına dikkat etmelisiniz.
Lezzetli pilavlar için
Pilavın lezzetini artırmak için pirinci önce tereyağı veya margarin ile kavurmayı deneyin. Pilavın pişme suyuna eklenen sıvı yağ da pirinçlerin yapışmasını engeller ve pilavın tane tane olmasını sağlar.
Daha lezzetli köfteler için...
Pişireceğiniz köftenin daha lezzetli olması için köftenin içine katacağınız bayatlamış ekmeği suda ıslatmayıp et suyuna koymayı deneyin. Et suyunda ıslanmış ekmekler köftenizi lezzetlendirecektir.
Balık ayıklarken..
Pullarını ayıklamadan önce balıkları 5-10 dakika soğuk suda bekletin. Daha sonra yıkayın ve bir bıçak yardımıyla kuyruktan başa doğru pulları kazıyın. Bir diğer yol da pulu kazımak yerine balığın derisini komple çıkarmaktır.
Izgara için terbiyeler...
Izgara yapacağınız etleri yumuşatmak için, en önemli nokta, onu yumuşatacak olan temel maddeleri bilmektir.
Bu temel maddeleri öğrendikten sonra, içlerine kendi damak tadınıza uygun çeşitli baharatlar ekleyerek değişik soslar hazırlayabilirsiniz.
Örneğin tavuk ve kırmızı eti :
1 çay bardağı sıvı yağ,
1 adet iri soğanın rendesi,
karabiber, tuz,
1 yemek kaşığı yoğurt karışımı ve
arzu ettiğiniz baharatlarala terbiye edebilirsiniz.
Balıklar içinse :
limon suyu,
zeytinyağı,
dilim dilim kesilmiş soğan,
karabiber, tuz ve
maydanoz karışımını kullanabilirsiniz.
Hazırlayacağınız soslarda et ve balıkların en az 3-4 saat hatta bir gece kalması lezzetini artıracaktır.(Alıntı)
turşu ,
https://www.chip.com.tr/forum/lah ... uz-ile_t184460.html