bişey daha söyliyim
işlemcinizi daha iyi soğutmak için böyle bir fan kullanın.
bu tarz bir sistem nasıl oluyor onu da yazayım,
bu fanın ucu traktör eksozu gibi yan kapaktan dışarı çıkıyor ve bu durumda kasa içindeki diğer bileşenlerin ısısı ile ısınmış havayı işlemciniz almıyor ve tamamen ayrı bir kanaldan dışardan ayrı alıyor. dışardan giren hava iç ortamdaki sıcak hava ile karışmadan işlemcinin üstüne geldiği için böyle bir şekil yapın faydasını görürsünüz.
120 mm lik fan
- 1
- 2
Resmini koyduğun fan biraz büyük geldi bana.Daha küçüğünü icat edemediler gitti şu üreticilerde :)
Tamam konuyu uzatmak istemiyom ancak blackhawkmilan resimde vermiş olduğun fan sayeseinde kasanın kapağının kapalı olması gerektiği varsayımı yanlış olduğu ortaya çıkıyor.
Diyorsunuzki, kasanın önündeki fan hava üflüyor arkadakide atıyor ve böylece bir hava akımı oluşuyor. Bu sayede işlemci daha iyi soğuyor.Ancak kasa açıkken bu olmuyor.
Peki resimdeki soğutucu, kasanın içinde oluşan hava sirkülasyonundan mı faydalanıyor? Hayır! Tamamıyle dışarıdaki havadan faydalanıyor.
Öyle ise, kasa açıkken dışarıdaki hava zaten işlemcinin fanı üzerine geleceğinden, resimdeki gibi bir fan kullanmaya gerek kalmıyor.
Yani kendi teorini kendin çürüttün :)
hiç alakası yok ben kendi teorimi kendim niye çürüteyim.
sen benim dediklerimi yanlış anlıyorsun.
kafana göre anlayıp yorum yaptığın için yanlış anlamalarınla ortalığı karıştırıyorsun.
ben bu resimdeki soğutucuyu ek bilgi olarak söyledim.
normalde yan kapak üzerinde fan bulunan kasalar yokmu.?
bu kasalarda yine kapak kapalı değilmi
bu fan biraz büyük ve uzun bunu takınca yan kapağı kapatabilmek için kapakta hava deliği yoksa orayı tenekecide deldiriyorsun. bu fan iki parça. önce alt bölümü işlemci soğutucusu ve fanı takılır, sonra kapak kapatılır ve işlemciye hizalayarak açtığın delikten borusunu da bunların üstüne takarsın. bu fanı kullanınca söylediğim o hava sirkülasyonu yine var. çünkü işlemcinin kullandığı hava yine o sirkulasyon ile dışarı atılmıyor mu.
peki bunu kullanmaktaki amaç ne:
bu fan olmadan normal yan kapağında delik olmayan bir kasa düşün.
önden havayı alıyor arkadan atıyor..
bu normalde ne kadar yeterli olsada ön kısımdan giren hava yinede işlemciye ulaşana kadar harddiskin ve ekran kartının ısısından yinede biraz etkilenir. yani bunların sıcaklığını alır, sonra işlemciye gelir ve en sonda psudan geçerek dışarı atılır. bu bir sorun teşkil etmiyor çünkü çoğu kasalar böyledir. zaten.
fakat işlemciye böyle bir fan tarzı uydurursan sadece işlemci için ayrı bir hava kanalı açmış oluyorsun. tek artısı bu. yoksa egemenin ve benim baştan beri bahsetiğimiz hava sirkulasyonu yine var.! yani işlemci havayı sadece ayrı bir borudan alıyor olsa bile yine bu sirkulasyon ile atıyor..
yani böyle bir fan kullanmak kasayı yan kapağı açık kullanmayla aynı anlama gelmiyor.
çünkü hava sirkulasyonu nedir havanın yer değiştirmesidir. hava borudan giriyor ve başka bir istikamette psudan atılıyor. ama kapağı açık kullanınca böyle bir durum oluşmaz.
jeomaniahiç alakası yok ben kendi teorimi kendim niye çürüteyim.sonuna kadar hakli. benim fizik bilgim oldukca iyidir. eger imkanim olsa size kara tahtada anlatirdim butun olayi. burada yazip cizmek zor. daha once de belirttigim gibi. isinan havayi bir an once uzaklastirmak amac. disaridan da taze havayi iceri almak. bu devir ne kadar hizli olursa o kadar etkili sogutma olur. Q=mcMt
sen benim dediklerimi yanlış anlıyorsun.
kafana göre anlayıp yorum yaptığın için yanlış anlamalarınla ortalığı karıştırıyorsun.ben bu resimdeki soğutucuyu ek bilgi olarak söyledim.
normalde yan kapak üzerinde fan bulunan kasalar yokmu.?
bu kasalarda yine kapak kapalı değilmi
bu fan biraz büyük ve uzun bunu takınca yan kapağı kapatabilmek için kapakta hava deliği yoksa orayı tenekecide deldiriyorsun. bu fan iki parça. önce alt bölümü işlemci soğutucusu ve fanı takılır, sonra kapak kapatılır ve işlemciye hizalayarak açtığın delikten borusunu da bunların üstüne takarsın. bu fanı kullanınca söylediğim o hava sirkülasyonu yine var. çünkü işlemcinin kullandığı hava yine o sirkulasyon ile dışarı atılmıyor mu.peki bunu kullanmaktaki amaç ne:
bu fan olmadan normal yan kapağında delik olmayan bir kasa düşün.
önden havayı alıyor arkadan atıyor..
bu normalde ne kadar yeterli olsada ön kısımdan giren hava yinede işlemciye ulaşana kadar harddiskin ve ekran kartının ısısından yinede biraz etkilenir. yani bunların sıcaklığını alır, sonra işlemciye gelir ve en sonda psudan geçerek dışarı atılır. bu bir sorun teşkil etmiyor çünkü çoğu kasalar böyledir. zaten.
fakat işlemciye böyle bir fan tarzı uydurursan sadece işlemci için ayrı bir hava kanalı açmış oluyorsun. tek artısı bu. yoksa egemenin ve benim baştan beri bahsetiğimiz hava sirkulasyonu yine var.! yani işlemci havayı sadece ayrı bir borudan alıyor olsa bile yine bu sirkulasyon ile atıyor..yani böyle bir fan kullanmak kasayı yan kapağı açık kullanmayla aynı anlama gelmiyor.
çünkü hava sirkulasyonu nedir havanın yer değiştirmesidir. hava borudan giriyor ve başka bir istikamette psudan atılıyor. ama kapağı açık kullanınca böyle bir durum oluşmaz.
sessiz ve etkili islemci sogutmasi icin de benim favorilerim asagidakiler:
uygun fiyata ikisi de etkili sogutuyor.
Son Düzenleme: egemengiga ~ 25 Temmuz 2007 13:02
- 1
- 2