15 yıl önce gelen Windows devrimi!

CHIP Online
24-08-2010, 19:30   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj

Aradan tam 15 yıl geçti ama hiçbir PC kullanıcısı onu unutmadı: İşte Windows tarihinin en unutulmazı

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/15-y ... -devrimi_22053.html

Resimlerle: ÖZEL: 26 yıllık Windows macerası

Windows 95 bugün 15. yaş gününü kutluyor. Kimilerine göre PC'ler için yeni bir çağın başlangıcı, kimilerine göre ise bilgisayarları Microsoft egemenliğine sokan gün olan 24 Ağustos 1995, kim ne derse desin, PC tarihinin en önemli günlerinden biri olarak beyinlere kazındı.

Windows 95'in piyasaya sürülmesi, bugünkü Apple lansmanlarını aratmayacak kadar görkemli olmuştu. ABD'deki Empire State binası Windows renkleriyle aydınlatılmış, insanlar geceyarısından itibaren PC mağazalarının önünde kuyruklar oluşturmuştu. Ünlü Rolling Stones grubu bile, bu dev lansmandaki yerini almıştı.

Windows 95 ilk Windows değildi, ama tek başına çalışan ve kurulan ilk Windows olarak inanılmaz bir ilgi görmüştü. Windows 3.1'den Windows 95'e geçiş, özellikle görsel anlamda büyük fark anlamına geliyordu. Windows 95, bugün kullandığımız gelişmiş Windows'ların bile hala temelini oluşturuyor.

Kısacası, sevin ya da sevmeyin, Microsoft'un Windows 95'i PC'ler için en önemli kilometre taşlarından birisi. Bize de "İyi ki doğdun Windows 95" demekten başka bir şey düşmüyor...

Tüm konu: 15 yıl önce gelen Windows devrimi!

İzleyin: Windows 95-Mobile!

Resimlerle: ÖZEL: 26 yıllık Windows macerası

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: Windows 95 sizin için ne ifade ediyor?

Fattur
24-08-2010, 20:30   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
5,768 mesaj

Anlatılmaz yaşanır :P

mefetseger
24-08-2010, 20:55   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
143 mesaj

Eskinin yenisi olmaz :p

uGuR.uK
25-08-2010, 01:03   |  #4  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
8,316 mesaj

kullandıgım ilk işletim sistemi :) daha eskilerinide deneme fırsatım oldu ama ilk kullanımımı bunla yapmıştım :)

posicor
25-08-2010, 07:17   |  #5  
Yıllanmış Üye
358 mesaj

Lansmanı taksim'deydi, hepimizin dibi düşmüştü kullanınca.O sene sırf 95'i düzgün çalıştırsın diye $3000'lık bi canavar toplamıştım, hey gidi günler hey :)

Not :95 çıkmadan önce de ms'in pazarda ezici üstünlüğü vardı.Eski DOStları unutmayalım lütfen :)

ifmeric
08-09-2010, 01:49   |  #6  
Taze Üye
13 mesaj

ilk kullandıgım windows sürümü

Kapalı Hesap (154666)
08-09-2010, 02:13   |  #7  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 16
4,901 mesaj

Windowsun insanlara kazandırdığı tek kolaylığın ''Kes yapıştır'' Olduğunu düşünüyorum. Diğer komutlarının çoğunun kopya olduğu konusunuda çok dedikodular duydum
O yıllarda AMIGA kullanırdım. Ve bu kadar sorun yaşamazdım. Win 95 ile ise işim gereği tanışmıştım. Amiga os ve donanımları karşısında Win95 çok ilkel ve zayıf duruyordu.

bosluk
08-09-2010, 02:39   |  #8  
bosluk avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 39
1,894 mesaj

@mr_yamyam 'ın bahsettiği zamanları hatırlıyorum :) Emektar Comodore 64'ümün teybine kafa ayarını daha kolay yapmak için ışık montelerken :P Amiga ile tanışmıştım ben de. Hatta iyi hatırlarım, çok güzel bir uçak simulasyonu ve eli baltalı bir cüce/mavi kıyafetli bir barbar/kırmızı kıyafetli amazon olduğunu düşündüğüm kahramanları olan bir oyun oynuyordum amigada da, ondan sonra comodore oyunlarındaki bit boyutlu karakterler çok basit gelmeye başlamıştı :D

O yıllarda IBM'ler de modaydı; hoş fazla da bir alternatif yoktu ya zaten. Yeşil karakterlerle yazı yazar, bir yerlerden araklama volfied tarzı oyunları oynardık dos üzerinden. Hemen ardından 95 çıkmıştı ve aslında 95'in görselliğinden çok hepimizi afallatan şey CD sürücüler olmuştu o dönemde. Düşünsenize, MB'lar seviyesinde gezinen ve sadece 1.4 MB alabilen ve sık sık virüslenip bozulan disket sürücüler yerine böyle kımıl kımıl, pasparlak ve içine 500 civarı disket sürücü sığdırabilen birşey gelmişti. O yıllar hakikaten acayipti. Takıyordun CD'yi, tek X'lik sürücü tor tor döndürüyordu medyayı, açıyordun Windows Media'nın ilk sürümünü (ki adını düşünsem hatırlayacağım bir medya oynatıcısı çıkmıştı da vay anasını demiştik ona da), kendi evinde film izliyordun. Az sonra flash denilen şey çıkmıştı da o zaman adı macrovision'muydu, ilk kez menü denen şeyi görmüştük. Yine 95 ile birlikte bilgisayar dergileri ömürlerinin en büyük satışlarını yapmaya başlamışlardı kanımca, zira büyük şehirler dışında hiçbir yerden alamayacağınız (o da paranız çoksa zaten) CD'ler veriyorlardı. En muhteşemi de 14 ve sonrasında uzunca bir süre 33.6 kbit'lik internet hızıyla 100 mb'lık bir dosyayı 1 haftada ancak alabilen bizler, tek bir dergi satın alarak bir ton programa, oyuna, vs..'ye sahip olabiliyorduk.

Kim ne derse desin, Windows 95 bir dönüm noktasıydı masaüstü bilgisayarları için. En azından zamanının Apple ve IBM'ine kalsa asla sahip olamayacağımız şeyler, her gün azalan fiyatlarla biz son kullanıcılara sunulabilinecekti. MMX'ler çalışacaktı, usb denilen ama kimsenin tam olarak ne olduğunu bilmediği şeyler (bilgimiz şuydu aslında, 150 tane aleti birbirine kasa dışında bağlayabilecektik; bu aletlerin ne olacağı hakkında hiçbir fikrimiz yoktu tabi) yaygınlaşacaktı, CD'yi takıp Televizyon haricinde birşeyler izleyebilecektik, abuk subuk klavye komutları, yok goto 10 filan yazmayacak, tekten çifte çıkan fare tuşları ile ilginç işler başarabilecektik.

İşin çok tuhaf tarafı da sanki yüzyıl öncesinden bahsediyor gibi hissetmeme rağmen bu yaşananların sadece 20 sene önce yaşanmış olmaları. Zaten bir 20 sene daha eskiye gitsek Türkiye'ye televizyonun gelişini söyleyeceğiz ve az daha öncesi tam anlamıyla Taş Devrini anlatmakla bir olacak sanırım :D

Kapalı Hesap (154666)
08-09-2010, 16:06   |  #9  
Kapalı Hesap
4,901 mesaj

Sayın BOSLUK
Hatırlarmısın bilmiyorum. o yıllarda (1992 yada 1993) AMİGA BABY adı verilen bir cihaz vardı. Ben bu aletin tanıtımına tanık olmuştum. Dıştan bakıldığında sade bir video oynatıcısına benzeyen bu alet aslında kişisel bilgisayarlarda kullanılan ilk CD ROM idi. Tanıtımında bir ansiklopediyi çok rahatlıkla içerebilen bu aletin bilgi depolama kapasitesi 500 MB civarı idi. Amiganın standart HDD inin 20-40 MB olduğu düşünüldüğünde bu kapasite bize inanılmaz uçuk geliyordu. İşte bu aleti görünce ben AMİGA almaya karar vermiştim. O yıllarda 3000 dolar civarında satılan amiga baby yi hala alabilmiş değilim.
Amiga bilgisayarlarda sadece oyun değil birçok donanım ve program da kullanmıştım. Bunlardan deluxe paint, bu günün windows paintle hemen hemen aynı. Elektronik devre çizim programı, eprom programlayıcı gibi. Aynı zamanlarda amigayı IBM ile birebir uyumlu yapan bir elektronik ilave kart dahi almıştım. Bu kartı taktığımızda amiga 80286 işlemcisinin anladığı tüm komutları anlayabiliyordu. Ve bir pc gibi kullanılıyordu.
İnternet ise amiga bilgisayarlarda bizim için sadece teknik bir araştırma gibi görünse de ilk internet deneyimim, komşu arkadaşım ile onca zahmete ve masrafa girip 200 metre kablo alıp evlerimize hat çekmekle başlamıştı. İkimizde de modem vardı ve oynadığımız harika bir oyun vardı. LOTUS TURBO CHALLENGE
İşte modemlerimiz sayesinde bu oyunu o kendi evinde ben de kendi evimde aynı anda birbirimizle yarışarak oynayabiliyorduk. Ne yazıkki bu yüzden birçok defa işe geç kalmıştık takdir edersin.
Şunu düşümekten kendimi alamıyorum.
Eğer Commodore firması kendi içerisinde yaşanan problemlerden dolayı piyasadan çekilmeseydi bu gün windowstan bu şekilde bahsedilmeyecekti.

bosluk
08-09-2010, 21:20   |  #10  
bosluk avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 39
1,894 mesaj

:))) ben çok pahalı olduğundan Amiga alamamıştım :))) Hatta birikmiş paramızla ya annem çamaşır makinesi alacaktı, ya da ben Comodore. Hala bana aldırtmadın makinemi der :P Sen benden en azından amiga konusunda daha şanslıymışsın @m_yamyam. Baby de aynen dediğin gibi, sadece uzaktan görmüş; ne işe yaradığını fiyatını öğrendikten sonra boşvermiştim.

Siz çok daha profesyonelmişsiniz ama. Lotus'u arkadaşın evine gittiğimizde oynuyorduk biz sadece. O da civarda tek bilgisayara benzer şey olduğundan kabloyla bir başkasına bağlama fikrini düşünememiştik bile.

Dediğine katılıyorum aslında. O yıllarda Comodore olsun, Amiga IBM olsun, bu firmalar ayakta kalsaydı; bolca da kafayı kullansalardı şu anda çoğu şey farklı olabilirdi cidden. Ama akabinde şunu da düşünüyorum; Windows gelmeseydi o firmaların fiyat ve bilgisayara sahip olması gereken insanlar mantıklarıyla şu anda hepimizin evinde birer ikişer bilgisayar olabilirmiydi, olsa bile bu denli donanımsal gelişim açlığı yaşanabilirmiydi; cevabı bilemeyeceğiz sanırım ;)

Saygı ve selamlarımla...

Kapalı Hesap (154666)
09-09-2010, 07:01   |  #11  
Kapalı Hesap
4,901 mesaj
Alıntı: bosluk  
Dediğine katılıyorum aslında. O yıllarda Comodore olsun, Amiga IBM olsun, bu firmalar ayakta kalsaydı; bolca da kafayı kullansalardı şu anda çoğu şey farklı olabilirdi cidden. Ama akabinde şunu da düşünüyorum; Windows gelmeseydi o firmaların fiyat ve bilgisayara sahip olması gereken insanlar mantıklarıyla şu anda hepimizin evinde birer ikişer bilgisayar olabilirmiydi, olsa bile bu denli donanımsal gelişim açlığı yaşanabilirmiydi; cevabı bilemeyeceğiz sanırım ;)

Saygı ve selamlarımla...

Bundan sadece birkaç sene önce bir arkadaşım bana bir site önermişti. Amigacıların oluşturduğu bu siteye girip biraz dolaştım. Forumda şöyle bir reklam görmüştüm.
'Satılık amiga 3000'
ÖZELLİKLERİ
3 işletim sistemi kurulmuş. Amiga OS, LİNUKS ve WİNDOWS
upgrade edilmiş ekran kartı 3D özellikli
Değiştirilmiş ses kartı
+ Birkaç mesleki yazılım ve yüzlerce oyun
Şunu demek istiyorum sayın boşluk
1993 yılında üretilmiş bir bilgisayar olan Amiga 3000 hala 3 işletim sistemiyle kullanılabiliyorsa. Ses kartı, ekran kartı, cd rom gibi donanımlarla uyumlu çalışıyorsa bu bilgisayarı değiştirmeyi hiç kimse düşünmez mümkün oldukça kullanırdı. zaten oyun desteği inanılmaz yüksek bir bilgisayardı.
Benim düşüncem amiga yaşasaydı bu gün gömlek değiştirir gibi bilgisayar ve işletim sistemi değiştirmek zorunda kalmazdık