2. harddiske farklı işletim sistemi ?

samet1986
17-04-2008, 00:02   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
944 mesaj

Merhaba ;

1. hdd sata2 80 gb samsung. Burda c ve d diye iki bölüm var ve windows kurulu.

2. hdd'yi almayı planlıyorum. Buna da linux tabalı bir işletim sistemi kurucam. Büyük ihtimal pardus olacaktır.

1. soru ; 2.hdd'yi taktığımda üzerine işletim sistemi kurabilmem için, yani görebilmem için ekstra bir ayar gerekir mi? ( jumper,master,slave v.s. gibi ayar ve yapılandırmalar, bunla ilgili açılmış konular var ama tam istediğim cevabı bulamadım )

2.soru ; pardusu kurduğumda windows kurulu hdd'yi göremem sanırım ? Dosya sistemleri farklı ? Doğrumu biliyorum ?

Teşekkürler.

Banned
17-04-2008, 00:17   |  #2  
Banlandı
Teşekkür Sayısı: 21
5,777 mesaj

Benim bildiklerim;

Üç işletim sistemini 2 farklı hdd de boot edemezsiniz.Siteminiz ya direk birinci hdd yi boot edecektir ada ikinciyi, biostan hangisini master ayarladıysanız. Sizin söylediğiniz şekilde işletim sistemini seçmek için her defasında boot menüye girip bu HDD yi aç seçimini yapmanız gerekir.Bu nedenle büyük bir HDD alıp o HDD ye üç işletim sistemi kurmanızı mevcut hddnizi depo olarak kullanmanızı öneririm. Diğer taraftan birçek linux sürümü windows sürümleriyle sorunsuz çalışıyor, windows dosyalarını tanıyor ve hatta ek yamalarla windowsu taklit ederek exe dosyalarını bile çalıştırabiliyor.Bu nedenle dosyaları tanıyıp tanımaması seçeceğiniz linux sürümüne bağlı.

Alibaba
17-04-2008, 01:14   |  #3  
Yıllanmış Üye
427 mesaj

aynı disk üzerindeki farklı sistemler kurduğunda hangisinden açılacağına karar veren şey aktif partisyon işaretidir. bu işaret partisyon tablosundadır.
fiziksel bir diskte aynı anda tek bir partisyon aktif olarak işaretlenebilir ve o disk açılış diski olarak seçildiğinde o partisyonun boot kaydıyla açılış yapar.
bazen bu boot işlemindeki seçim boot menu ile de yapılabilir linuxtaki LILO gibi yani o diskin master boot kaydına bir menu programı yüklenir ve o menuden boot edilecek partisyon seçilirek o boot kaydına sapılır.
ama farklı fiziksel disk olunca işler daha kolay. sistemlerin birbirinden haberi olması gerekmiyor hatta bağımlılıkları olmaması daha iyi. bu durumda açılış seçimi BIOS boot menusuyle yapılır(setupa girmene gerek yok), bazı bilgisayarlarda bu F12 gibi bir tuştur. uzun zamandır BIOS sistemlerince destekleniyor. bilgisayar açılırken boot menu tuşuna basılır ve karşına gelen listeden hangi cihazdan açmak istediğini seçersin. bu durumda sende 1. SATA (windows) 2. SATA (linux) olacak. hangisinde hangi sistem var bu menu ilgilenmez. sadece açılabilir nitelikteki fiziksel cihazların listesini verir. USB, CDROM gibi.
bu kadar çok sistem kurmak detaylı bilgiler gerektirir. sana tavsiyem virtualPC ya da vmware kullanman. o zaman istediğin kadar farklı işletim sistemini hem de windowstan bile çıkmadan pencerede, başka bir PCye oturmuşsun gibi  kullanabilirsin. ben bazen hiçbir sistem kurmadığım sanal PC ler bile açıyorum, boot özelliği olan CD, DVD gibi bir cihazı denemek istersem o sanal makinada deniyorum.
ana sisteme zarar veremez, sanalPC deki herşey oraya hapistir. DOSdan XP ye kadar her türlü sistemi kurabilirsin. yapamayacağın şey sanalpc içinde directx kullanmak çünkü sanal bir ekran kartı kullanıyorsun.
sistemi kurmak, silmek, yeniden başlatmak, yedeklemek çok kolaylaşıyor. tavsiye ederim. virtualPCyi microsoftun sitesinden indirebilirsin, ücretsiz. sanalPC ye linux kurup linux sistem penceresinde de wine kurup windows içindeki linuxta windows programları bile çalıştırabilirsin.  

pardustan windowsun FAT dosya sistemlerini görebilirsin ama NTFS desteği olduğunu sanmıyorum. NTFS destek paketi bulup kurarsan bu da mümkün.

samet1986
17-04-2008, 09:25   |  #4  
OP Yıllanmış Üye
944 mesaj

Cevaplar için teşekkürler...

Anladığım kadarıyla her sistem açılışında değişik bir işletim sistemi açmaya karar verdiğimde(1.hdd'de win. , 2.hdd'de pardus olduğunu varsayarsak ) illa BIOS'dan ayar yapmam gerektiğidir.

Alibaba ; önerilerin için sağol. Ben şu an VmWare kullanıyorum zaten. Hatta üzerinde pardus ve server2003 bile kurulu. Fakat sanaldan ziyade normal bir pardus kurmak istiyorum. VirtualPc 'de var fakat hiç kullanmadım onu bu zamana kadar.

Alibaba
17-04-2008, 11:22   |  #5  
Yıllanmış Üye
427 mesaj

her farklı açılış için BIOSa girip ayar yapman gerekmiyor.
yazmı dikkatli okursan, BIOSların kendi boot menusu vardır ve açılışta görünmesi tuşa bağımlıdır.
bu menu BIOS setup ekranlarından farklıdır ve daha pratiktir. ama farklı sistemleri kurarken diğer diskleri kapatırsan(elektriğini çekebilirsin) daha az sorun yaşarsın. çünkü 2. diske kurmaya çalıştığın bir sistem gidip 1. diskin boot menusunu kendisi için ayarlamaya kalkabilir. bu da bağımlılık yaratır.

samet1986
Cevaplar için teşekkürler...

Anladığım kadarıyla her sistem açılışında değişik bir işletim sistemi açmaya karar verdiğimde(1.hdd'de win. , 2.hdd'de pardus olduğunu varsayarsak ) illa BIOS'dan ayar yapmam gerektiğidir.

Alibaba ; önerilerin için sağol. Ben şu an VmWare kullanıyorum zaten. Hatta üzerinde pardus ve server2003 bile kurulu. Fakat sanaldan ziyade normal bir pardus kurmak istiyorum. VirtualPc 'de var fakat hiç kullanmadım onu bu zamana kadar.

Son Düzenleme: Alibaba ~ 17 Nisan 2008 11:33
samet1986
17-04-2008, 12:18   |  #6  
OP Yıllanmış Üye
944 mesaj

Şimdi anladım (:.

Teşekkür ederim cevabın ve önerilerin için.