aynı disk üzerindeki farklı sistemler kurduğunda hangisinden açılacağına karar veren şey aktif partisyon işaretidir. bu işaret partisyon tablosundadır.
fiziksel bir diskte aynı anda tek bir partisyon aktif olarak işaretlenebilir ve o disk açılış diski olarak seçildiğinde o partisyonun boot kaydıyla açılış yapar.
bazen bu boot işlemindeki seçim boot menu ile de yapılabilir linuxtaki LILO gibi yani o diskin master boot kaydına bir menu programı yüklenir ve o menuden boot edilecek partisyon seçilirek o boot kaydına sapılır.
ama farklı fiziksel disk olunca işler daha kolay. sistemlerin birbirinden haberi olması gerekmiyor hatta bağımlılıkları olmaması daha iyi. bu durumda açılış seçimi BIOS boot menusuyle yapılır(setupa girmene gerek yok), bazı bilgisayarlarda bu F12 gibi bir tuştur. uzun zamandır BIOS sistemlerince destekleniyor. bilgisayar açılırken boot menu tuşuna basılır ve karşına gelen listeden hangi cihazdan açmak istediğini seçersin. bu durumda sende 1. SATA (windows) 2. SATA (linux) olacak. hangisinde hangi sistem var bu menu ilgilenmez. sadece açılabilir nitelikteki fiziksel cihazların listesini verir. USB, CDROM gibi.
bu kadar çok sistem kurmak detaylı bilgiler gerektirir. sana tavsiyem virtualPC ya da vmware kullanman. o zaman istediğin kadar farklı işletim sistemini hem de windowstan bile çıkmadan pencerede, başka bir PCye oturmuşsun gibi kullanabilirsin. ben bazen hiçbir sistem kurmadığım sanal PC ler bile açıyorum, boot özelliği olan CD, DVD gibi bir cihazı denemek istersem o sanal makinada deniyorum.
ana sisteme zarar veremez, sanalPC deki herşey oraya hapistir. DOSdan XP ye kadar her türlü sistemi kurabilirsin. yapamayacağın şey sanalpc içinde directx kullanmak çünkü sanal bir ekran kartı kullanıyorsun.
sistemi kurmak, silmek, yeniden başlatmak, yedeklemek çok kolaylaşıyor. tavsiye ederim. virtualPCyi microsoftun sitesinden indirebilirsin, ücretsiz. sanalPC ye linux kurup linux sistem penceresinde de wine kurup windows içindeki linuxta windows programları bile çalıştırabilirsin.
pardustan windowsun FAT dosya sistemlerini görebilirsin ama NTFS desteği olduğunu sanmıyorum. NTFS destek paketi bulup kurarsan bu da mümkün.