2. HDD den BOOT edemiyorum

shaban
03-04-2009, 14:28   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
6 mesaj

Arkadaşlar yardımcı olursanız sevinirim.

Sorunum şu:

Pc de takılı 80 gb bi HDD vardı bu gün bitanede 320 bg lık HDD taktım.Sistem 80 gb olanda kuruluydu hafıza az diye 320 olana kurmak istedim kurdumda ama format çekerken diğerini hiç çıkarmadım:(Sistemi kurduktan sonra 80 gb yi çıkarıp sadece 320 gb olanı kullanmak istedim ama açılışta 320 gb HDD yi boot edemiyor.80 gb yi tekrar taktığımda bir sorun olmuyor bu durumdan format çekmeden kurtulmanın bir yolu varmı???

Burgut
03-04-2009, 16:12   |  #2  
Yıllanmış Üye
237 mesaj

Sevgili kardeşim,

Öncelikle sistem açılırken Delete tuşuna basınız. BIOS menüsü gelecek. Burada genelde ilk menü satırında, bazen de "advanced" yazan 2. menü satırında 1st boot device olarak senin boot etmek istediğin hdd i seç.

Bazı modellerde sistem açılırken F8 tuşuna basılı tutarsanız da size bir menü gelir ve buradan hangi hdd üzerinde boot edeceksiniz seçme olanağı verir.

Bir de 2 hdd te takılı iken format atmaya kalkmayın. 1st device olarak hangi harddisk takılı ise ona formatı basar. Siz sakın 80 gblık hdd inize format atmış olmayasınız?

Son olarak, 320 gblık hdd inizde ve 80 gblık hdd inizde hangi işletim sistemleri var? Biri Vista, diğer XP ise boot tablosunda olumsuzluk yaşanabilir. Bu durumda Vista cdnizi takarak repair seçeneğini tıklayarak Boot etme seçeneğinizi tamir ediniz. İlgili tablo tamir olduktan sonra karşınıza "önceki Windows sürümleri / Vista işletim sistemi" şeklinde 2 seçenekli bir menü çıkacaktır. Buradan dilediğinizi seçip hangisini boot edip açmasını istiyorsanız onu açabilirsiniz.

Herhangi bir uyarı alıyorsanız lütfen bunu da yazınız ki size daha fazla yardımımız dokunabilsin.

Selamlar, saygılar.

shaban
03-04-2009, 21:31   |  #3  
OP Taze Üye
6 mesaj

Bahsettiğiniz herşeyi yaptım belkide pc de yapılabilecek tüm ayarları yaptım ama yinede 80 gb olanı çıkarıp 320 gb olandan açamadım pc yi.Her ikisinede xp yükledim anakarttaki satat girişlerini dahi değiştirip biosdan da master yaptım ama olmadı.320 gb seçili hale geliyor fakat NTLDR eksik diye bi ekran çıkıyor ctrl+alt+del ile yeniden başlatın yazıyor ama yine aynı sonuç.Söylediğiniz gibi 2 hdd takılıyken format çekince oluşuyor bu sorun.320 gb olanı formatladığımdan eminim diskide bölümledim sistem 80 dede açılıyo 320 dede ama 320lik tek takılı olunca açılmıyo maalesef.Bu işi çözecek bi yol varmı diye yazmıştım.cevap için teşekkürler...

Mustafa@PC
03-04-2009, 23:36   |  #4  
Mustafa@PC avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 5
13,125 mesaj

bilgisayar açılırken sırayla şu aygıtlara bakar
1)primary master
2)primary slave
3)secondry master
4)secondry slave

değişik jumper ayarlarıyla yada biostan yüksek kapasiteli hdd yi 1 . olarak ayarlayın...