echo85 sormuş:
öncelikle katkılarınızdan ve yardımlarınızdan dolayı şimdiden teşekkür ederim. benim sorunum dört ram slotunu 1 er gb ramlerle doldurmamla ilgili. daha önce bilgisayarımda xp home yüklü idi, sisitem 4gb olarak görmese bile ramleri 4 e çok yakın bir seviyede idi. (3711 gibi, sona anakertın user manual de okudum ki bölesi normalmiş) hiç bir problem yoktu. daha sonra ben WD marka mybook serisi network harici disk aldım (wd mybook world edition), laptopdanda bağlanabilmek için. ve aynı zamanda artık vistya yüklemek isityordum ve driverları da bulmuştum. network dikimi kurdum ve arşivimi aktarmaya başladım, aynı anada da vista ya hazırlık için harddisklerim arasında da veri alışverişi yapıyodum, hemen hemen hepsi okuyo ve yazıyodu, aynı anada bide 250 gb lık usb diski de kullnıyodum, oda çalışıyodu, sona network diskime kopyalama yaparken, bu işlemi unutup diskin kendi içinde kes yapıştır yaptım, sona bi sıkışma bi kasılma oldu bilgisayarda ve ardından kitlendi, sona tam reset atcakken, kendi kendini resetledi. sona herhangi bir kopyalama işleminde özell,kle büyük dosyalarda mavi ekran sorunu ortaya çıktı.. sona format atıp vista yükledim, yine aynı.. önce harddiskten şüphelendim, farklı diske yükledim yine aynı, sona aynı diski kopmle formatlayıp yükledim, mavi ekran düzeldi ancak bu sefer donma yapıyo. ilginç olan şu şeyi farkettim, ramlaerden üçü takılıyken yani 3 gb iken sorun yok gayet güzel çalışıyor, ama dördüncüyü takfığımda bilgisayar donuyor, ve zannımca cpu döngüsüyle ilgili bir sıkışma oluyo, çünkü kitlenmeden az önce görev yöneticisi cpu yüzdesini %100 gösteriyo.
durum bu sayın uzmanım..
şimdi benim aklıma ilk anakart geldi, acaba kuzey/ güney köprülerinden birinde hasara mı oluştu yada kapasitörlerden biri mi arıza yaptı, hani anakart eski ya?? şunu da söliyim tüm ramlaeri teke tek farklı slotlarda denedim, ramler sağlam.. ha bide bu bilgisayarın kasılmasından başka bilgisaayr açılırken windows logosunun görünme süresi de çok uzuyor. (üçlü ram ile dokuz defa saydım, dörtlü de 50 yi geçiyor)
bir diğer dikkatimi çeken nokta da, vistayı ilk yüklediğimde daha driverları bile yüklemeden kasılma sorunun olamdığı ama ati sürücüsünü yükledikten somra ve yeniden başlattıktan sonra kasılmanın olması, ama yine içlü ramle sorun olmuyor..
Soru Türü: Donanım
İşletim Sistemi: Windows Vista
Sistem Özellikleri:
P4 (soket 478) 3.2 1 MB/800 FSB HT prescott işlemci
asus p4p800 anakart (en son bios ilr yüklü)
2 x 1 GB OCZ DDR 400 ram
2 x 1 GB kingston DDR 400 ram
ati hd 3850 ddr3 256 bit 512 MB
ocz mod-stream 700 W psu
2 x samsung 160 GB sata disk
1 x seagate 80 GB IDE disk
1 x DVD writer (IDE)
1 x CD writer (IDE)
kart okuyucu
lifeview analog tv kartı
scynhe lcd ekranlı fan kontrolcü
zalman 9500 bakır ledli cpu soğutucu
zerotherm GX810 gamer edition ekran kartı soğutucu
işlemci ve vga fanı ile birlikte toplam 9 adet fan
İnternet Tarayıcı: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 7.0; Windows NT 6.0; SLCC1; .NET CLR 2.0.50727; .NET CLR 3.5.30729; .NET CLR 3.0.30618)