4 Soru(n)

Bu başlık kilitlidir. Yeni mesajlar gönderilemez veya mevcut mesajlar düzenlenemez.
werci
31-01-2004, 17:06   |  #1  
OP Üye
Teşekkür Sayısı: 0
50 mesaj

4 sorum olacak:

• Portlar nasil kapatılıyor?(Kapıtılabiliyor mu? bide bilmem portunuz aciksa virus rahat girer dedikoları dogrumu dogruysa o port'un adı ne)
  • Trojen Nasıl kullanılıyor?(NetBus yani adım adım anlatabilirmisiniz.)
  • Ve Siz ADSL'e bas vurdugunuzdan kac gun sonra sizi aradılar(bana 3 ay icinde sizi ararız dedilerde...)
  • Linuz KNOPPIX'de internete baglanamadım butun modemleri tek tek denememe ragmen neden olabilir..(kullanıcı adı ve sifremden eminim tabii numaradanda)

hasanyasin
31-01-2004, 20:38   |  #2  
Yıllanmış Üye
1,100 mesaj

Dört cevap vermeye çalışacağım: Gülümseme

• Portlar, açılıp kapatılan şeyler olmaktan çok, çalışan programların internet servisi vermesini ifade ediyor. Mesela bir sunucu 80 numaralı porttan web sayfası taleplerini karşılar. Yani bir web sunucu programı standart olarak 80 numaralı port üzerinden iletişim kurar. Bir bilgisayarla iletişim kurmak için karşında yanıt verebilecek bir program olması gerekir. Bir işletim sistemi ağ üzerinden bir paket aldığında, bu paketi, basitçe söylersek,  üzerinde yazılı portta hizmet veren programa iletir. Bir port, bilgisayardan ağa açılan bir kapıdır yani...

Bir portu kapatmak demek, bu portta hizmet veren programı kapatmak demektir. Bu programları görebilmek için port scannerlar kullanabilirsin. Ben sana ZoneAlarm gibi bir firewall tavsiye ediyorum. FireWall'ler portların üzerinde oldukça etkili bir denetim sağlarlar. ZoneAlarm da oldukça başarılı...

• Bu sorudan hoşlanmadım. Eğer birilerini rahatsız etmeyi düşünüyorsan, başkalarına faydalı olmaya çalışmanı tavsiye ediyorum. Zaten bu tür konuların bu forumda açıklanması YASAK!
  • Ben ADSL'ye çarşamba günü başvurdum ve sonraki pazartesi günü bağlantı için gelebileceklerini söylediler. Cuma günü modem almak için Kadıköy'e gittim ve eve döndüğümde bir de ne göreyim, bağlamışlar bile. Gülümseme Fakat sorun yaşayan birçok kişi olduğu da ortada. Oturduğun yer çok önemli bir etken olsa gerek...
  • Modemini tanıdı mı linux? Tanıdığından emin misin? Daha önce hiç linux kullandın mı?

werci
31-01-2004, 23:10   |  #3  
OP Üye
50 mesaj

cidden trojeni baskasına zarar vermek icin dusunmedim. zaten biliyorsundur chip dergiside 4-5 ay once hacker aracları vermistiKahkahaLinux'e modemi nasıl tanıtabilirim Bu ayki dergide onu yazmıyor sadece kullanıcı bilgilerinin yapılacagı yazıyor...Kullandım ama oyle etraflıca bir bilgiye sahip degilim.

hasanyasin
31-01-2004, 23:26   |  #4  
Yıllanmış Üye
1,100 mesaj

İyi niyetine sevindim. Peki ne diye kullanacaksın? Biri CD sürücünle oynadı da öc mü alacaksın? Yoksa artist komşunla kafa mı bulacaksın? Belki de okulda hacker diye tanınmak istiyorsun haa? Gülümseme

"Suç" öyle bir şey ki, insanın arada bir canı istiyor. Gene de erdemli olmak gerek. [Erdem, kötü istekleri engellemek değil, kötü isteklerde bulunmamak olarak da tanımlanır bazılarınca.]

Chip'in bunu yaptığını söylemen iyi oldu. Ben de forumdaki bir başka soruya daha cevap verirken hack konuşmak yasak burda demiştim ve okuduğum bir şey aklımda uçuşup duruyordu. Hatırlayamamaktan nefret ederim de. Gülümseme Sen bunu söyleyince hatırladım hemen. Bir okur, bu araçları neden verdiniz, ayıp değil mi tarzında eleştirmişti de, editör, biz bilgi sunarız. Siz kötüye kullanırsanız bizim ne suçumuz var tarzında bir cevap yazmıştı. Ben de şimdi açıklasam mı ki bu soruna verebileceğim yanıtı diye düşündüm de, sonra vazgeçtim. Zira ufaktan ufaktan başlar ve devam ederse bu gibi sorular, başlatan olmak istemem. Gülümseme Evet, "suç" öyle bir şey ki bir yerde ondan bahsedilse, hemen kalabalık artıyor...

"Linux'a modemi nasıl tanıtabilirim?" diye değil de, "tanıtabilir miyim" diye sorsaydın sana "üzgünüm, büyük ihtimalle tanıtamazsın" diye cevap verecektim. Gülümseme

Knoppix'ten çok şey bekleme. Bir işletim sistemi değil de, sorun giderici bir araç olarak kullanabilirsin. Zaten CD'den çalışması büyük bir performans kaybına neden olur.
Gene de bunu istiyorsan önce yaz bakalım modeminin markasını, modelini falan. Bir araştıralım linux sürücüsü var mıymış...

werci
01-02-2004, 21:37   |  #5  
OP Üye
50 mesaj

modem markası "generic softK56" iliştirilmiş "COM3" oldumu. Bu arada haklısın yukarda yazdıklarınla.

nightstalker
09-02-2004, 18:38   |  #6  
Yıllanmış Üye
116 mesaj

@werci'yi itham altında bırakmak istemem ama trojan kullanmanın pek iyi bir yanı olduğunu sanmıyorum, sonuçta beyaz şapkalılar siyah şapkalı hackerlerden çok çok azlarÜzgün

small_ticket
10-02-2004, 10:34   |  #7  
Yıllanmış Üye
167 mesaj

sadece knoppix linux da mı modem tanıtılamıyor yoksa bütün linuxlarda mı? peki bu knoppix başlangıç düzeyi için faydalı olabilir mi? yoksa direk redhat veya suse gibi daha komplike şeylerle mi başlanılmalı? bide werci nin ilk sorusuyla ilgili bende birşeyler sormak istiyorum ben yurtta kalıyorum biz lan a bağlıyız ve bazı portlar çalışmıyor yani mesela bir programın default port unu biz değiştiriyoruz ancak o zaman çalıştırabiliyoruz icq dan yurdun dışına dosya gönderemiyoruz buna sebep olarak da port kapalı diolar yane bu kullanım yanlış mı şimdi yoksa başka yöntemlerlemi engeliyorar bunları??

hasanyasin
10-02-2004, 11:45   |  #8  
Yıllanmış Üye
1,100 mesaj

4.Soruya soruyla yanıt vermişim ve sonra nedense bu konuyu unutmuşum. Forumu aktif konular bölümünden takip ediyorum ve en son gelen ne varsa onlara bakıyorum. Bu arada gözümden bir şey kaçmış olursa, bir dahaki sefere unutulmuş oluyor doğal olarak... Gülümseme small_ticket buraya yeni bir mesaj ekleyince ben de bakayım dedim ne varmış burada diye. Bir de ne göreyim, modem ne diye sorup gitmişim...

Şu an internet bağlantısı sorunu yaşıyorum ve sürücünüzü arayamadım. Her ne kadar Generic SoftK56'nın mutlaka tanınması gerektiğine inansam da... Size aklımda kalan bir adres vereyim, orası çözüm olur umarım: http://www.linmodems.org/ Eğer bu adres yaranızı sarmazsa bildirin; telekom ADSL servisindeki DNS sorununu çözer çözmez cevaplamaya çalışayım...

small_ticket'ın sorularına gelince: Her linux dağıtımı farklı sürücüler ve yüzlerce yazılımla birlikte geliyor. Her biri farklı donanımları tanıyor. Mesela Mandrake, hiçbir donanımıma duyarsız kalmamakla birlikte, faremle iyi anlaşamıyor. Tekerini kullanamıyorum. ArkLinux adlı, hiç de tanınmamış fakat çok beğendiğim bir başka linux ise [hem de mandrake temelli bir dağıtım] bu konuda hiçbir sorun yaşamıyor. Tekerimi tıngır mıngır çeviriyorum...

Yani: Knoppix'in modemleri tanımaması ya da diğerlerinin tanıması diye bir şey söz konusu değil. Her birinin tanıdığı ve tanımadığı donanımlar var.

ICQ'yla ilgili olarak da, sanırım Bilkentlisin. Gülümseme Bazı ağ yöneticileri, trafiği hizaya sokmak konusunda belirli yollara başvurmayı çok seviyor ya da bunu yapmak zorunda kalıyor. Bilkent Üniversitesinin ağları böyle mesela... Bazı portlardan erişim engellenerek trafik azaltılmaya ve bağlantı masrafları düşürülmeye çalışılıyor. Çözüm bizim okula [İTÜ] geçmek olabilir. Gülümseme Ya da farklı portlardan kullanabileceğin programları tercih edebilirsin...

small_ticket
11-02-2004, 10:34   |  #9  
Yıllanmış Üye
167 mesaj

Cool bilkentli değilim yeditepeliyim ama galiba bütün özel üniversitelerde aynı şeyi yapıyorlar! ama benim anlamadığım bişi var mesela biz hem icq yu hem de kazaa yı port:21 den çalıştırıyoruz bu port ftp protokolü için değil mi nasıl oluyorda bu çalışıyo? bi de portları kapattıkları zaman neden maliyetten kısmış oluyorlar?

hasanyasin
11-02-2004, 11:26   |  #10  
Yıllanmış Üye
1,100 mesaj

Havaalanlarında, ellerinde kocaman yazılmış isimlerle beklerler ya gelenlere eşlik edecek görevliler... Bu port işi de ona benziyor aynen. Siz Atatürk havalimanına iniyorsunuz ve orada bekleyen bir sürü insan var. Birinin salladığı kartonda da sizin adınız yazılı. Hemen onla iletişime başlıyorsunuz...

Aynı şekilde benim bir sunucum var. Sunucumda da, size saatin kaç olduğunu söyleyen bir program var. Siz şimdi sunucuma saati soracaksınız; ne yapacaksınız? Saat kaç diye bir paket gönderdiniz, sunucuma geldi; fakat bundan sonra bu paketle kim ilgilenecek? İşte bunu da sizin belirtmeniz gerekiyordu. Yani kardeşinizi havalimanına gönderirken, adını da karşılamayı yapacak kişiye belirtmeniz lazım değil mi? İşte paketlerin, hangi programlara verileceğini belirlememizi sağlayan şey, PORTlar...

Port 21'de FTP sunucu programları çalışır. Bu bir genel kabuldür tabii, bir zorunluluk değil. Siz kendi sunucunuzda, port <salla kafadan> numaradan servis sunabilirsiniz. Sunucunuzu kullanmak isteyenlere de, o porttan servis verdiğinizi söylemeniz gerekiyor tabii...

Her iki taraf da mutabıksa, sonuç olarak, port numarası farketmez. Tek sorun bir sunucu üzerinde aynı portta bir tek programın çalışabilmesidir. Bu da sorun değil, kuraldır zaten... Aynı misafiri sahiplenen karşılama komiteleri olsa, olay da film olurdu değil mi..?

Trafik azaltma olayına gelince, bu mantık genel kullanıcılar için işliyor ve bir iki kişinin yapılan düzenlemelerle engellenmemesi bir şey değiştirmiyor. Ne kadar yolu kapatırsanız, o kadar erişime engel olursunuz ve o kadar bant genişliği masrafınız olur değil mi? Gülümseme

small_ticket
11-02-2004, 20:58   |  #11  
Yıllanmış Üye
167 mesaj

saol hasan yasin çok yardımcı oldun çok güzel bi anlatımdı eline koluna sağlık ama  

alıntı:
Tek sorun bir sunucu üzerinde aynı portta bir tek programın çalışabilmesidir. Bu da sorun değil, kuraldır zaten... Aynı misafiri sahiplenen karşılama komiteleri olsa, olay da film olurdu değil mi..?

demişsin bizim yurtta biz hem kazaayı hem de icq yu aynı porttan çalıştırıos bu nası oluyoSoruSoruSoru

hasanyasin
11-02-2004, 22:20   |  #12  
Yıllanmış Üye
1,100 mesaj

Bu, havalimanında bir kişiyi birden çok kişinin karşılamasının sorun olmasına rağmen, bir karşılama görevlisinin birden çok kişiyi karşılamasının bir probleme neden olmamasına benziyor...

Gene de ben bu iletişim portlarınız konusunda emin olmamanız gerektiğine inanıyorum. ICQ portunu nasıl değiştiriyorsunuz? ICQ pek bilmiyorum, o yüzden soruyorum...

small_ticket
11-02-2004, 23:35   |  #13  
Yıllanmış Üye
167 mesaj

icq da connection settings var orda yazıos port yerine 21 i
ya ben olayı icq bazına indirgemek istemiyorum yane senin dediklerini enel kapsamıyla anladım sayılır