444'lü numaralar ile ilgili gerçekler

bursalim
08-03-2011, 21:52   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eki 2010

Son günlerde kamuoyunun gündemini meşgul eden 444'lü numaralar ile ilgili birçok bilgi ortada dolaşıyor. Bu bilgiler ise tüketicilerin kafasını karıştırıyor.Geçtiğimiz gün, Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) 5 Şubat'ta aldığı kararla birlikte '444' ile başlayan özel servis numaralarının ücretli hale geldiği açıklamıştı. Bu açıklama sonrasında, kamuoyunda çok ciddi tepkiler oluştu.

İŞTE BU KONUDAKİ GERÇEKLER
Peki, BTK'nın aldığı bir karar ile 444'lü aramalar ücretli hale mi geldi?

Öncelikle şunu söylemek gerekiyor ki, zaten 444'lü numara aramaları daha önceden de ücretliydi.

BTK'nın kararı ile ücretlendirme ile ilgili herhangi bir düzenleme yapılmadı.

Ülkemizde telekomünikasyon hizmetlerini düzenleyici merci olan BTK tarafından alınan kararla 444’lü numaralar Türkiye’nin her yerinden ve tüm operatörlerden 7 rakam çevrilmesi suretiyle erişilen ve üzerinden çağrı merkezi, bilgi ve danışma servisleri gibi hizmetlerin sunulduğu numaralar olarak tanımlandı. 

BU KARAR İLE NE DEĞİŞTİ?
Sadece 7 rakam çevrilerek tüm sabit ve mobil operatörlerden 444’lü numaralara ulaşmak mümkün kılındı ve müşterilerin yaşadığı karışıklıkların önüne geçilerek kullanım kolaylığı sağlandı. Şehiriçi ve şehirlerarası ayrımı olmadan hem ev hem de cep telefonundan aynı numaraya erişim kolaylığı getirildi.

BTK'nın aldığı son kararda ücretlendirmeyle ilgili bir düzenlemeye gidilmedi. Eskiden olduğu gibi Türk Telekom ve diğer operatörler, bu servislerin aranmasından ne kadar ücret alacaklarını kendileri belirliyor.

ARAMA ÜCRETLERİ NE KADAR?
Türk Telekom ev ve iş telefonlarından 444’lü numaralara doğru yapılan aramaların ücretlendirilmesinde da herhangi bir değişiklik olmadı.

StandartHATT tarifesinden yapılan 444'lü aramaların ücreti 8.8 krş olarak ücretlendiriliyor.

Bu hatlara yönelik aramaların arama paketlerine dahil edilmemesi kararı GSM operatörlerine ait ve arama başına ücret 40 krş'a kadar çıkabiliyor.
 
GSM operatörlerinde de eskiden de bu aramalar bedava değildi. Ancak GSM şirketleri sattıkları paketten kullandırtıyordu. Şimdi ayrıca ücret alıyorlar. Bu şirketlerin kendi tasarrufunda olan bir konu. İsterlerse almayabilirler.
 
http://finanshaber.mynet.com/det ... gili-gercekler/1929
 

blue-crash
08-03-2011, 22:10   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
159 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Eyl 2010

Fark şu,daha 5-10 gün önce özel servislerin önüne kod ekleyerek bana gelen heryöne hediye dakikalardan faydalanarak arama yapaliyiyordum.Şimdi ise önüne şehir kodu ekleyip aradığım zaman 7 numara çevirmemi söylüyor ve normal krediden kesiyor.

Semih Özyurt
08-03-2011, 22:58   |  #3  
Semih Özyurt avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
2,749 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2008

ben cep telefonumdan 444'lü numaraları süre sınırlaması olmadan 40 ykr'a arıyorum bu arada ücretlerde değişiklige gidilmemesi ilginç