Bu cözünürlük 36 x 48 mm sensör formati icin günümüz teknolojisinde yetersiz ve geri. Simdi bazi seslerin yükseldigini duyar gibi oluyorum. Ancak tüm bunlar pazarlama tekniginin bir parcasi cok degil yakin bir gelecekte kim kullanir kim ihtiyac duyar ki bu aleti dedigimiz teknolojiden cok daha fazlasini kullaniyor olabiliriz. IBM gibi uluslararasi büro makinalari ureten bir sirket uzmanlarinin bile tum dunya icin en fazla 2-3 bilgisayar yeter ön görusu karsisinda bizim bu anlam veremeyen seslerimiz cok daha anlasilabilir saniyorum.
Simdi neden bu formattaki 50 megapiksellik kameranin cok da gunumuz ilerisinde olmadigini vakti ve ilgisi olanlar icin aciklayayim. Degil 36 x 48 format su bizim bildigimiz filmli fotograf makinasindaki 36 x 24 formatinda yani tam cerceve (full frame) de denilen formatta bile bu makinanin 311 megapiksel cözunurlügü olabilirdi.Evet evet yanlis duymadiniz hatta bu formattaki bir makina istenilse 622 mega pikselden fazla cözunurlukte uretilebilirdi.
Sizce hesap yapmasini bilmeyen kim :) Bunu nereden mi cikartiyorum. Simdi sizlerle günümüzdeki hali hazirda kullandigimiz piyasada ve elimizdeki siradan CCD sistem kullanan her hangi bir fotograf makinasinin örnegin Panasonic Lumix DMC-FX500 in sensör boyutlarina ve cözünürlügüne bir bakalim. Sadece 6,13 mm x 4,60 mm ve ustelik burut degil net aktif cözunurlugunun 10.7 Mega piksel oldugunu söylesem sanirim hic sasirmazdiniz. Simdi halen e ne var bunda ben de de var bundan daha iisi bile diyenler cikacaktir haklilar da. Basit olarak elimizdeki bu basit fotograf makinalarinda bile uzun sureden beri zaten santimetrekarede 36 megapikselden fazla cözunurluge ulasilmis durumda. Bana inanmayanlar linke bakarak cesitli sistemleri karsilastirabilirler
,canon_eos1000d,nikon_d700,oly_e3,panasonic_dmcfx500,pentax_k10d,ricoh_gx100&camsel=sony_dslra700&show=all
Simdi basa dönup tekrar bakalim :)
36mm x 48mm = 17.28 santimetre kare x 36 Mp = 622.08 megapiksel eder. Yani adamlar coktan 622 megapikseli asan teknolojilerden fazlasiyla para kazaniolar.
Simdi sorarim size elinizde bir kumsaliniz olsa ve bu kumsalda ailenizle bir tek sizler yuzuyor olsaniz ve karsinizda da sizden bu kumsaldan bir kac tane kum tanesi karsiliginda ortalama yaklasik bir ay calismaya razi milyonlarca insan oldugunu kisa bir sure bir havluluk yer kapip yuzmek icin onlarca senelik kazanclarini size bagislayacak binlerce insan olsa hatta aralarindan bazilari ben daha azina daha fazla size calisirim diye forumlarda haykirsa siz ne yapardiniz. Evet bu plajin kumlarini agira satardiniz. Kimse uyansin istemezdiniz. Bir yandan da baska biri baska bir secenekle isinizi bozabilir diye endiselenirdiniz. Bir sure sonra ufukta baska birinin ulsamadiginiz baska bir sahile yaklasmaya basladigini görmedikce ve herkes uyanip artik sizin sahilinizde yuzmedikce para ödememeye ve sizin icin calismaya baslamadikca kisaca daha fazlasiniz daha ucuza talep etmedikce siz de dogal olarak vermezdiniz. Arkadaslar ben derim ki kesfedilecek cok daha buyuk kumsallar var bizlerin de bunlari kesfetmemiz lazim. Aziyla ve baskalarinin bize lutfedecekleriyle yetinmemeliyiz. Alim yaparken de bunlari dusunmeli hesap etmeliyiz.
Fazlasi ne ise yarayacak demeyin sakin. Hali hazirdaki alcak irtifa uydumuzda yalnizca tüm Türkiyemiz sinirlarini degil bütun dunyadaki hareketlilikleri 622 megapiksel cözunurlukte termal ve diger bazi özellikler eklenmis minicik bu kamerayla takip edebildigimizi düsünün. Hizli bir bilgisayarin surekli bu göruntuleri scan edip analiz sonuclariyla birliklerinizi milisaniyeler icinde alarma gecirdigini hayal edin bir de. Daha PKK atak icin 20 kisi olmadan ufukta sinirimizi bile göremeden jetlerimiz coktan harekete gecmis ve hic bir karakolumuz baskin yememis hic bir askerimiz sehit olmamis olmaz miydi sorarim sizlere? Bunu da bizler kendimiz basarsak fena mi olurdu. Bu gun teknolojisini sizi kullanma karsiliginda paylasanlarin yarin bunlari aleyhinize de kullanabilecegini de unutmayalim. Atamizin dedigi üzere hem zeki hem de caliskan olmak zorundayiz. Hepimize basarilar yoksa eger iste bu gün 11 temmuz Avrupa nin göbeginde neler oldugunu herkesin de nasil seyrettigini unutmayalim. Uydularindan bunlari görenlerin bilenlerin neler yapabildiklerini de...