5+1 Ses sisteminden 2+1 ses alıyorum!

radyoaktif
11-03-2013, 19:35   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
237 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

Arkadaşlar iyi günler. LOGITECH X-540 5+1 ses sistemi kullanıyorum. Harici ses kartım yok o yüzden GA-EP45T-UD3R anakartımdaki Realtek HD Audio on-board ses kartını kullanıyorum.

Sorunum da başlıkta belirttiğim üzere; müzik dinlerken 5 hoparlörden de ses alamıyorum. Sadece 2 tanesi ses veriyor. Diğer 3'ü süs niteliği taşıyor herhalde.

Filmlerde de 5 hoparlörden de ses çıkmadığını belirteyim ama bunun nedeni; zaten izlediğim filmin 5+1 desteği olmaması sanırım. Sonuçta zlediğim filmin 5+1 desteğinin olması lazım ki tüm hoparlörlerden ses alabileyim. Hoş zaten hiç 5+1 desteği olan sağlam bi film elime geçmedi ki deneyeyim; hepsinden geliyor mu gelmiyor mu diye. Ama Allah bilir onda da sadece 2 tanesinden gelirdi. Aşşağıda görültüğü üzere zaten tüm hoparlör çıkışları aktif.

Neyse filmi bırakıp asıl sorunuma geçecek olursam; aşşağıdaki Realtek HD Audio Yöneticisinde "Hoparlör Yapılandırması" sekmesinden 5+1'i seçerek Oto Test yaptığımda 5 hoparlörden de sırasıyla ses geliyor. Ama şunu da belirteyim; bu test sırasında sıra subwoofer'ı a geldiğinde, subwoofer yerine, birdaha 2. hoparlörden ses geliyor. Yani subwoofer'dan ses gelmiyor onu anlamadım. En azından bi bass sesi gelir diye umdum ama oda yok. Belkide bu test sırasında subwoofer'dan tepki alamamam gayet doğaldır ve mantıklı bir açıklaması da vardır ama ben bilmiyorum işte. Sonuçta normal müzik dinlerken yada film izlerken subwoofer gümbür gümbür bass vuruyor. Genede bunu belirtmek istedim.

Sonra yukarıdaki Realtek HD Audio Yöneticisinde, müzik dinlerken sırf denemek için "Hoparlör Doldurma" seçeneğine tık koydum ve ses gelmeyen 3 hoparlörden de hafif bir ses geldiğini fark ettim. Tabi diğer 2 hoparlörden çıkan sesin yanında hiç sesleri çıkmıyor gibiydi diyebilirim.

3 tane hoparlör jaklarını da doğru yere taktığıma eminim. Çünkü 5 yıldır böyle kullanıyorum. Hatırlıyorum da 1 sene öncesine kadar XP kullanırken çoğu müzikte 5 hoparlörden de ses alabiliyordum. Ne zamanki windows 7'ye geçtim 3 hoparlörüm iptal oldu. Bu arada pembe jak mikrofon.

Yardımcı olursanız sevinirim arkadaşlar.

Jubei76
12-03-2013, 01:03   |  #2  
Jubei76 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
3,579 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2009

Bağlantı bu şekildemi ?


radyoaktif
12-03-2013, 14:39   |  #3  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
237 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2008

Jakları doğru tanımlama konusunda; bilgisayarda bir müzik açıkken tüm jakları çıkartıp tek tek taktım "acaba hangi hoparlörden ses gelecek" diye ve adım adım anlatayım;

1-) Öncelikle Siyah-Arka Sol ve Sağ hoparlör jakını takıyorum.

ve "Hoparlör Yapılandırması" bölümünden "Oto Test" yaparak bu arkadaki 2 hoparlörden de ses aldım ama o an çalan müzik bu 2 hoparlörde çalmıyordu. Yada hiç bir şekilde "Oto Test" haricinde bu arka hoparlörlerden ses alamadım.


2-) Ardından Turuncu Orta-Subwoofer jakını takıyorum

ve bunda da "Hoparlör Yapılandırması" bölümünden "Oto Test" yaptığımda subwoofer yerine, tekrar orta hoparlörden ses aldığımı fark ettim. Yani test sırasında sıra subwoofera geldiğinde; orta hoparlör, hem kendi hemde subwooferın yerine ses veriyordu. Burda subwoofer'ın tepki vermemesi ve onun yerine gene orta hoparlörün ses vermesi normal mi anlamadım. Bu arada bu jakı taktıktan sonra da hala müzik açık olmasına rağmen ses gelmiyor. Ve gene "Oto Test" haricinde bu subwoofer ve orta hoparlörden de ses alamadım.

3-) Son olarak Ön Hoparlör jakını takıyorum.

Ve yukarıda ki yapılandırmaya tamam dediğim anda ön sol ve sağ hoparlörden ne hikmetse müzik sesi gelmeye başlıyor. Yani artık aşşağıda ki 2 hoparlörden de tüm sesleri alabiliyorum.

Dediğim gibi bunları yaptıktan sonra uzaktan kontrol aparatından "matrix"i aktif ettiğim anda tatminkar bir sesle sadece orta hoparlör çalışıyor. Arka sol ve sağ hoparlörler vızıldıyor. Umarım derdimi anlatabilmişimdir.

Bu arada şunuda belirtmek istiyorum: Benim orta sandığım hoparlörle, ön sol sandığım hoparlörde bir karışıklık var; 

Test sırasında da hoparlör düzeni bu şekilde ses veriyor. Yani benim mantıken subwooferın üzerindeki hoparlörle, monitörün sol yanında ki hoparlörün yerini değiştirmem gerek. Ama çok saçma bir durum gibi geldi bana. Burda umarım bir yanlışlık yoktur. Sonuçta subwoofer'ın üstünteki hoparlör hepsinden farklı olarak yatay şekilde tasarlanmasına rağmen neden orta hoparlör değil? Direk hepsi dikine tasarlanmış; 2 tane ön sol sağ, 2 tane arka sol sağ, 1 tanede yatay olarak orta olması gerekiyor ama bu yatayla ön sol karışmış. Bu durum normal mi? Zaten bu orta olarak gözüken monitörün sol yanında ki hoparlör, "Oto test" sırasında hem kendi hemde subwooferın yerine ses çıkartan hoparlör. Bunuda belirteyim. 


Yani özetlemek gerekirse bu 3'lüde bir karışıklık var gibi geldi bana; 

Windows'un ses yapılandırmasından da 5+1'i ayarladım ama sonuç değişmedi;