6-8 Bilgisayarlık bir network kurulumu için yardım

Bu başlık kilitlidir. Yeni mesajlar gönderilemez veya mevcut mesajlar düzenlenemez.
angelusavril
29-03-2004, 01:17   |  #1  
OP Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
7 mesaj

Merhaba,
Ben 6-8 bilgisayarlı bir network kurmak istiyorum. Aynı zamanda bu ağa kablonet paylaştırılacak ve sistemde bir server bulunmayacak. İnternet paylaşımı için haliyle NAT'i gerekli ve firewall'da mutlaka bulunmalı.

Benim aklımdaki çözüm kablonet modemi doğrudan bir router'a bağlamak, bilgisayarları da router'a bağlamak. Ancak gördüğüm kadarıyla piyasada en fazla 4 portluk router var. Benim ayrı olarak router'a bir de switch/hub mı bağlamam gerekiyor? Veya 8 portlu bir router piyasa da var mı? (düşündüğüm fiyat 100-150 dolar ama değişebilir)

Bu soruyu detaylı olarak cevaplayan biri çıkarsa sevinirim. Ayrıca bu sistem için daha iyi bir çözüm önerisi varsa onu da merakla bekliyorum.

Teşekkürler.

ozgurkk
31-03-2004, 22:35   |  #2  
Taze Üye
13 mesaj

Merhaba,
6-8 bilgisayarlık bir network kurmak istiyorsan öncelikle 8 li bir hub ya da daha iyisi bir switch al.Dandik olmasın, biraz para verip iyisini al.Server olmayacak demişsin ama interneti paylaştırmak için bir servera ihtiyacıjn olacak.Clientların ne olduğu önemli değil ama sunucu bilgisayar en azından Windows 2000 ya da XP olsun.NAt kullanmaya gerek yok,çünki çok fazla bilgisayar yok.Internet connection sharing işini görür.Yeterki ğ kartlarında ICS i etkinleştir.Server'a ip ver.Clientlara ip ver.Default Gatewaye clientlarda serverin ip sini göster.Switch ya da hub ı bilgisayara bağla.Kablo modemide hub'a bağla.Ethernet kartın networkiçin kullanılacak ,ip yapılandırması için ayarla,ip ver,subnet ver.Kablo medem bağlantını otomatik olarak ayarla o kadar.Güvenlik için port filtering ve antivirus ikilisini kullanabilirsin.Bu kadar.Sorun yaşarsan buraya yaz başka çözümlerde bulabiliriz.

Banned
01-04-2004, 01:23   |  #3  
Banlandı
109 mesaj

Eğer önce bir router ve switch kullanırsan server gib ibir sorunun olmaz.Herkes özgürce interneti kullanır.Switchin rolü burda, sadee routernı port sayısını artırmak.Switchle routerı birlikte kullandın ve bu durumda routerın 8 li oldu diyelimki.Bu durumda bağlantı paylaşımını router yapacak, server değil.Zaten routerın görevi bu.Eğer router olmazsa modem ve switch kullanarak bir bilgisayar(server) üzerinden dağıtacaksın paylaşımı.

angelusavril
01-04-2004, 11:43   |  #4  
OP Taze Üye
7 mesaj

Sistem server'sız olacak. Server kontrolü gerektirecek işlemler yapılmayacak ve bu yüzden server kurmak açık tutulma zorunluluğu yüzünden bir angarya olur. sman'in dediği gibi sisteme router koyma nedenim zaten internetin paylaşılması. Ancak router'ın asıl amacı yüksek bilgisayar sayılı sistemlerde ağları birbirine bağlamak. Sonuçta bu 6 bilgisayarlık sistem'de router'ın yönlendirmesine çok ihtiyaç olmayacak. O yüzden doğrudan bir 8 portluk IP Sharer alıp herşeyi onun üzerinden yapmayı düşünüyorum. Ne dersiniz?

murat_rc
17-05-2004, 20:56   |  #5  
Yeni Üye
41 mesaj

arkadasım server olmamasını istiyorsan ip sharer (yazılışı bu şekilde idi galiba) alıyosun server lık işleri o hallediyo baglantı baylaşımını otomatik olarak yapıyo arastır tara bence bu senin için faydalı olur tek önemli olan server lı ağlarda ağgecidini ip sharer a ait olan ip  olarak deiştiriyosun