Arkadaşlarım Merhaba hepinize,
Geniş anlatacağım, konuyu yayacağım ki; bu başlık altından hepimiz bişeyler kazanabilelim...
Evet, Seagate 500GB sata bir harddiske sahibim. Alalı 6 ay oldu. 2 partisyona bölüp (c: ve d:), Xp işletim sistemi dahilinde kullanmaya başladım. C: yi 70GB a bölüp, geri kalan 430GB civarını d: ye veri depolamak amacıyla bölümlemiş ve böylece kullanıyordum.
1 ay önce Windows sistem dosylarından birisi bozuk olduğu ve işletim sistemi açılmadığından dolayı, C: yi formatlamam gerekti. Ancak içerisindeki verileri kurtarmak için, içinde sağlam XP işletim sistemi olan diğer arta kalmış 80GB lık diskimi taktım ve bilgisayarı bu diskteki işletim sistemi ile açtım. Bir kaç verimi kurtardıktan sonra yeniden başlattım.
Bu kez açılışta; formatlamak üzere olduğum ve depolama olarak kullandığım 2 partisyonu da win Xp 10 sn ye kadar düzenlememiz gerektiğini söyledi, bıraktım düzenledi. Sonra makinayı ne zman açsam, bu düzenlemeyi ister oldu. Sürekli olarak düzenlesem bile yine istiyordu. Neyse dedim, çıkardım o 80Gb lık diskimi ve benim 500gb Seagate in C:sini formatladım. Yine Xp yi kurdum.
Herşey güzel ama garip şeyler başladı. Bu garip şeyler; 430gb lık verilerimin bulunduğu D: partisyonundan ne zaman film izlesem, izlerken 5 sn lik beklemeler, ne zman müzik dinlesem 2 sn lik, 45 sn de bir takıntılar idi. Buradaki oyunlarımı oynamak için çift tıklattıktan sonra oyunu açma süresi 2 dk yı geçmeye başladı. Sonra aynı şekilde bu birim için xp her açlışta dosya düzenlemesi yapmaya başladı.
Araştırmama göre bu birimi defrag(disk birleştirme) yapmam gerektiğini anladım. WinXp ile Disk üzerinden disk birleştirme dediğimde, "bu zamanlandı chkdsk d: başlat çubuğuna yazın falan filen" şeklinde uyarı vererek disk birleştirmeyide yapamadım. Ve Auslogics Disk Defrag adlı programı kurup onunla denedim, onunla da kilitlenmeler yaşadım ancak bir şekilde düzenlemeyi başardım ve artık Xp başlangıçta düzenleme istemez oldu.
2 gün sonra, yüklü bir photoshop çalışması yaparken; bir yandan da iç içe 5-6 sayfa firefox içinde surf yapmaktaydım. Bir anda mavi ekran görüp makinam resetlendi. yeniden başladı. Açılış tam 5 dk sürdü, ve her açılışım böyle sürüyordu. Galiba C: birimini de defrag etmem gerekiyor diyerek Defrag ettim, acayip parçalanmış dosyalar vardı. Ancak bu kez defrag işlemi iyi gitmedi, makina kitlendi ve resetledi, açılmadı;
c0000218 {Kayıt Defteri Dosyası Arızası} Kayıt defteri, bu yığını (dosyayı) \SystemRoot\System32\Config\SOFTWARE
hatasını verdi. Bazı çözümleri varmış, denedim olmuyor. bozuk diyor kopyalanamıyor diyor, okuyamıyor diyor. Yine format attım.... Çünkü format öncesi her alternatifi denedim hiç birisi çözüm çare değil.
Formattan sonra yine aynı takılmalı problemler başladı. Tam bir Defrag manyağı oldum. Disk birleştirme öncesi disk nasıl oluyorsa, dosyalar fena halde karışmış, parçalanmış oluyor... Sistem yavaşlıyor, Format gerekiyor. Formattan sonra makina 1 hafta gitmez oldu, çıldıracağım.
Artık Harddiskin arızalı olabileceğini düşündüm, Seagate in kendi sayfasından Sea tools isimli, arıza tespit programını indirdim kurdum. Short DST(drive self test), Long DST, ve long generic testlerinde Fail raporu alıyorum. Galiba bu disk gitti gidicek.
Şimdi söyler misiniz bana ne yapmalıyım?