6 Aylık Seagate 500GB sata HDD çöktü çökücek...

trackman01
09-09-2009, 23:44   |  #1  
OP Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
32 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2009

Arkadaşlarım Merhaba hepinize,
Geniş anlatacağım, konuyu yayacağım ki; bu başlık altından hepimiz bişeyler kazanabilelim... 

Evet, Seagate 500GB sata bir harddiske sahibim. Alalı 6 ay oldu. 2 partisyona bölüp (c: ve d:), Xp işletim sistemi dahilinde kullanmaya başladım. C: yi 70GB a bölüp, geri kalan 430GB civarını d: ye veri depolamak amacıyla bölümlemiş ve böylece kullanıyordum.

1 ay önce Windows sistem dosylarından birisi bozuk olduğu ve işletim sistemi açılmadığından dolayı, C: yi formatlamam gerekti. Ancak içerisindeki verileri kurtarmak için, içinde sağlam XP işletim sistemi olan diğer arta kalmış 80GB lık diskimi taktım ve bilgisayarı bu diskteki işletim sistemi ile açtım. Bir kaç verimi kurtardıktan sonra yeniden başlattım.

Bu kez açılışta; formatlamak üzere olduğum ve depolama olarak kullandığım 2 partisyonu da win Xp 10 sn ye kadar düzenlememiz gerektiğini söyledi, bıraktım düzenledi. Sonra makinayı ne zman açsam, bu düzenlemeyi ister oldu. Sürekli olarak düzenlesem bile yine istiyordu. Neyse dedim, çıkardım o 80Gb lık diskimi ve benim 500gb Seagate in C:sini formatladım. Yine Xp yi kurdum.
Herşey güzel ama garip şeyler başladı. Bu garip şeyler;  430gb lık verilerimin bulunduğu D: partisyonundan ne zaman film izlesem, izlerken 5 sn lik beklemeler, ne zman müzik dinlesem 2 sn lik, 45 sn de bir takıntılar idi. Buradaki oyunlarımı oynamak için çift tıklattıktan sonra oyunu açma süresi 2 dk yı geçmeye başladı. Sonra aynı şekilde bu birim için xp her açlışta dosya düzenlemesi yapmaya başladı.
Araştırmama göre bu birimi defrag(disk birleştirme) yapmam gerektiğini anladım. WinXp ile Disk üzerinden disk birleştirme dediğimde, "bu zamanlandı chkdsk d: başlat çubuğuna yazın falan filen" şeklinde uyarı vererek disk birleştirmeyide yapamadım. Ve Auslogics Disk Defrag adlı programı kurup onunla denedim, onunla da kilitlenmeler yaşadım ancak bir şekilde düzenlemeyi başardım ve artık Xp başlangıçta düzenleme istemez oldu.
2 gün sonra, yüklü bir photoshop çalışması yaparken; bir yandan da iç içe 5-6 sayfa firefox içinde surf yapmaktaydım. Bir anda mavi ekran görüp makinam resetlendi. yeniden başladı. Açılış tam 5 dk sürdü, ve her açılışım böyle sürüyordu. Galiba C: birimini de defrag etmem gerekiyor diyerek Defrag ettim, acayip parçalanmış dosyalar vardı.  Ancak bu kez defrag işlemi iyi gitmedi, makina kitlendi ve resetledi, açılmadı;

c0000218 {Kayıt Defteri Dosyası Arızası} Kayıt defteri, bu yığını (dosyayı) \SystemRoot\System32\Config\SOFTWARE

hatasını verdi. Bazı çözümleri varmış, denedim olmuyor. bozuk diyor kopyalanamıyor diyor, okuyamıyor diyor. Yine format attım.... Çünkü format öncesi her alternatifi denedim hiç birisi çözüm çare değil.
 
Formattan sonra yine aynı takılmalı problemler başladı. Tam bir Defrag manyağı oldum. Disk birleştirme öncesi disk nasıl oluyorsa, dosyalar fena halde karışmış, parçalanmış oluyor... Sistem yavaşlıyor, Format gerekiyor. Formattan sonra makina 1 hafta gitmez oldu, çıldıracağım.
 
Artık Harddiskin arızalı olabileceğini düşündüm, Seagate in kendi sayfasından Sea tools isimli, arıza tespit programını indirdim kurdum. Short DST(drive self test), Long DST, ve long generic testlerinde Fail raporu alıyorum. Galiba bu disk gitti gidicek.

Şimdi söyler misiniz bana ne yapmalıyım?

Son Düzenleme: trackman01 ~ 10 Ekim 2009 22:45
Süleyman.
09-09-2009, 23:48   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
16,587 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2009

Verilerinizi yedekleyip garantiye gönderin.

Mustafa Akın
09-09-2009, 23:57   |  #3  
Mustafa Akın avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
3,236 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ağu 2006

Verilerinizi bi an önce yedekleyin.
Her şeyi değil.
Önce küçük boyutlu önemli olanları, sonra büyükleri.
Ve SATA kablosunun harddiske iyice girip girmediğinden emin olun harddsike, ben bunu gevşeyen sata kablolmla devamlı yaşadığım için biliyorum, biraz gevşese çalışıyor ama performans 10 da birine düşüyor.

OSMAN BAĞÇEVAN
10-09-2009, 15:08   |  #4  
Denetmen
Teşekkür Sayısı: 5
6,606 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2009

500 gb , taşınabilir  seagate hard diskim var..
 
işletim sistemi falan hiç yüklemedim , yüklemeye çalışmadım..
 

 
ben bunu  kullanıyorum ve o kadar temiz de değil  :)  tozlandı :)
 
sanırım 1, 2 sene oldu ... aldığımdan beri hiçbir sorun yaşamadım ...
bilgilerinize ...

trackman01
10-09-2009, 22:40   |  #5  
OP Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
32 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2009

Forumu takip ettiğiniz, konuma cevap yazdığınız için hepinize defalarca teşekkür ederim...
Zaten benim diskin gittiği kesin.. Ondan artık eminim.. Araştrımalarıma devam ettim ve kendi sayfasından indirmiş olduğum, Sea tools test programı ile yaptığım testlerde, hata verdiğini görmem; gerçekten bir sorunun olduğuna delalet imiş..
 
Dolayısı ile bugün gittim hemen bir external wstern digital in 320gb lık bir hdd sini aldım, verilerimi ona aktararak diske bir kill disk yapıcağım. Yarın ilk işim diskimi garantiye vermek. Bakalım artık inş onlarda bir problem yok felan demezler...
 
Gelişmeleri yine aktaracağım arkadaşlar...

Teşekkürler tekrardan....

Süleyman.
11-09-2009, 00:28   |  #6  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
16,587 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2009

Büyük ihtimal ürününüz değiştirilir.

Banned
11-09-2009, 00:57   |  #7  
Banlandı
Teşekkür Sayısı: 21
5,777 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2008

Sorun diskten ziyade dosya sisteminden. Verilerinizi başka harddiske yedekleyip sonrasında bu harddiskin tüm partitionlarını silerek xp kurulumundan standart biçimlendirme ile formatlayıp hem sfırdan sistem kurun hedmde partitionları yeniden oluşturun. Hiçbir sorun çıkartmadan çalıştığını göreceksinizdir.

trackman01
30-09-2009, 20:21   |  #8  
OP Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
32 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2009
Alıntı: khramn  
Sorun diskten ziyade dosya sisteminden. Verilerinizi başka harddiske yedekleyip sonrasında bu harddiskin tüm partitionlarını silerek xp kurulumundan standart biçimlendirme ile formatlayıp hem sfırdan sistem kurun hedmde partitionları yeniden oluşturun. Hiçbir sorun çıkartmadan çalıştığını göreceksinizdir.
Kardeşim haklıymışsın. Tüm partisyonları silip,  temiz ve uzun olarak NTFS e biçimlendirdim. Bu format sonrası yaptığım işlemlerde hemen görmek istediğim; Bahsettiğim SEagate' in mevcut  Test programı olan Seatools isimli programı ile Yapacağım tekrarki testlerde yine bahsettiğim Fail hatalarını görmek idi. Ama olmadı. Bu kez tüm testler PASS geçerli olarak gözüküyor. Yani Sanki hiç bişeyi olmamış gibi. Tabiki daha partisyonlara bölüp içerisine sistem kurmuş değilim. Ama söylediklerinde haklıymışsın gerçekten.

Peki; af buyur ama soruyorum şimdi sana.
1-Neden böyle bir problem yaşadım? Tekrarı olacak mı?
2-Dosya sistemi nasıl zarar görüyor? bunu birdaha yaşamamak için ne yapmalıyım
3-Sorun sadece dosya sistemi hatası mıydı? HDD min hiç birşeyi yokmuydu yani? Ve hâlâ hiç bir şeyi yokmudur?
4-Garantiye yinede götüreyim mi götürmeyeyimmi?
5-Diyelim ki bu tür problemler nadiren oluyor. Peki ben bu problemle sıklıkla karşılaşacak  olursam, Her karşılaştığımda, "tüm diski boşalt, başka bi yere aktar, tüm partisyonları sil yeniden standart format at yeniden oluştur" işlemlerini uygulamak zorunda mı kalacağım?


Sevgiler saygılar....

Banned
30-09-2009, 22:10   |  #9  
Banlandı
Teşekkür Sayısı: 21
5,777 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2008

1.)Sorun virüstende olabilir, antivirüstende. Windowsun normal kapatılamamasındanda olabilir, ani elektrik kesintisindende, harddiskin öncbelleğindek, veilerin diske yazılamamasındada olabilir, harddiskteki verilerin aşırı dağınık olmasındada. Yani olağan bir durum her zaman karşılaşmazsınız.

2.) Sanırım birincide kısaca açıkladım.

3.) Sorun sadece dosya sisteminderdir ve harddiskin kendisiyle bir alakası olamaz.

4.) Servise göndermek sizin için sadece zaman kaybı olur, aynen geri göndereceklerdir.

5.) Bir daha kolay kolay karşılaşacağınızı zannetmiyorum, karşılaşsanızda açılışta çıkan chkdsk uyarısını dinlerseniz sorununuz çözülecektir.

trackman01
01-10-2009, 00:10   |  #10  
OP Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
32 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2009

Tamamen sizin görüşleriniz ve değerli açıklamalarınızla hareket ettim. Büyük zahmet verdim ve bunun için siz değerli forum üyesi arkadaşlara müteşekkirim. Elinize, emeğinize sağlık. Hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim.
Bu olayla ilgili çeşitli olaylar yaşarsam yine bu başlık altında yazarım. İyi günler dilerim...

trackman01
09-10-2009, 18:38   |  #11  
OP Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
32 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2009

Arkadaşlar malesef olmadı. Hemen anlatıorum başımdan geçenleri...

khrmn ın dikkatine.. :)


Formatlanmış ve daha henüz partisyona bile bölmediğim diskimi, direk olarak XP kurulumu ile başlattım. NTFS hızlı biçimlendirdim. 3 partisyona böldüm, ve kurulumu başlattım. sp2 li Xp kurulumu tamamen bitinceye kadar bir problem yaşamadım. Kurulum bitti tam anakart sürücülerini yüklüyordum ki, yine bir yavaşlama, 25- 60 sn li duraklamalar gibi o eski problemlerimi yaşamaya başladım. Daha önce belirtmemiştim ve normaldir heralde diye düşünmüştüm ama bu donmalalar-takılmalar başlar başlamaz; hardiskimden gelen o gıcık sesi yine duymaya başladım.


O gıcık sesi buradan indirebilirsiniz. Bu ses öyle bişi ki ~10 sn de bir hep aynı şekilde tekrar ediyor. Cırrr... şeklinde bir ses yapıyor, hele ki, içerisine birşey yüklerken, silerken, kurarken, yani yoğun işlem yaptığı anlarda iyice bu sesin şiddetini artırıp yine aynı şekilde bu sesi yapmaya devam ediyor. (ses kaydında genel olarak duyulan fanların sesidir, cırlama sesi 8. saniyede geliyor)


Kurulum için anakartın lan chipset sürücüsünü de yükledikten sonra yeniden başlatmam gerkti ve yeniden başlattım. Pc ha açıldı ha açılıcak derken 2 dk sonra ekrana şöyle birşey çıktı.


Resim - 1 Bakınız...

Tabiki 2 dk daha bekleyerek Xp nin yeniden açıldığını gördüm. Anakartın diğer sürücülerini de takıla makıla yükledim. Sp 3 yüklemek için iş başına geçtim, bu kez onu yüklerken şöyle bir hata daha aldım.

Resim - 2 Bakınız...

Tabi burda amacım ömrümde görmediğim windows hatalarını sizinde görmenizi sağlamak, Bozuk olduğunun iddiasını ettiğim hard diskimin, böylesi durumlarda windows tarafından ne kadar da abuk subuk hatalarla karşılaşabilecek olduğunuzu göstermektir..

Son olarak Seagate' in kendi sitesinde Seatools adlı şu "harddisk sınama testi" programını tekar çalıştırarak, sınamaların tümünde Fail rapuru aldım.
Bu saçmalıkların üstüne artık kimseyi bile dinlemeden Harddisk imi muhakkak garantiye götüreceğim. Beklemek zor olacak biliyorum ama durum bu... 2 aydır bu disk yüzünden hiç bir işimi yapamaz oldum. 80 lik diskime kurduğum eğreti Vista ile devam etmekteyim... bir an önce bu sıkıntıyı başımdan atmak istiyorum artık.

Bu arada Tüm partisyonları sildikten sonra NTFS olarak yapmış olduğum disk biçimlendirme neticesinde içerisinde bana özel bir çok verim hâlen kurtarılabilir durumda mıdır? eğer öyle ise bunları yok edebilmem için(mümkünse harddiski kazımam için) hangi programı önerirsiniz?

Saygılar...

Bilgilerinize...

Son Düzenleme: trackman01 ~ 10 Ekim 2009 10:38
Süleyman.
09-10-2009, 21:41   |  #12  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
16,587 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2009

Bu söyledikleriniz sabit diskiniz için hiç hayır alameti şeyler değil. Kesinlikle verilerinizi yedekleyin ve o sabit diskin içinde işinize yarayacak birşey bırakmayın. Garantiye göndermeniz en güzeli olacaktır. Hatta iade edebiliyorsanız "Western Digital Caviar Black" alın bir tane.

trackman01
09-10-2009, 22:11   |  #13  
OP Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
32 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2009
Alıntı: Süleyman.  
Bu söyledikleriniz sabit diskiniz için hiç hayır alameti şeyler değil. Kesinlikle verilerinizi yedekleyin ve o sabit diskin içinde işinize yarayacak birşey bırakmayın. Garantiye göndermeniz en güzeli olacaktır. Hatta iade edebiliyorsanız "Western Digital Caviar Black" alın bir tane.
Western Digital konusunda size kesinlikle katılıyorum. Gerçekten o markadan çok memnunum. önceki harddiskim western idi, hâlen canavar gibi hiç bir tık yok,(nazar değmesin:)  başta hata yaptık işte cahilliğimize geldi. Ezber alışverişi yapmış bulundum.
"Nedir Harddisk te en iyi? Seagate.. oo .. öleyse alalım.."
Şeklinde oldu.

Garantiye göndereceğim.. Saolun...

Süleyman.
09-10-2009, 22:24   |  #14  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
16,587 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Mar 2009

Rica ederim, geçmiş olsun.

Aga Baba
10-10-2009, 16:49   |  #15  
Taze Üye
Teşekkür Sayısı: 0
5 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Nis 2008

bendede 500lük seagate vardı 1-2 ayda bozuldu yerine gonderdikleri hdd de bügn goctü :) artık 1bytemı bile saklamam seagatede. beni bu zor günümde sizlerle buluşturan netbookuma teşşkür ederim :D

Banned
11-10-2009, 12:47   |  #16  
Banlandı
Teşekkür Sayısı: 21
5,777 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2008

Kıymetli kardeşim yanlış hatırlamıyor ve yanlış görmüyorsam daha önceki verdiğiniz bilgilarde harddiskten ses gelmesi gibi bir beyanınız yok. Bir diğer nokta xp harddiskler belirli dosya sistemleri ile kullanılır.  Örn; Fat32, ntfs, ext gibi.  Bu dosya sistemleri ani bilgisayar kapatılmasından, güç kesintileriden, virüslerden, antivirüslerden  vb.  zara görebilir  ki anlattıklarınız buna işaret etmektedir. Bir diğeri  xp kurulumunda xp erişmediği, kullanıcı haklarını alamadığı, dosya sistemini tanıyamadığı vb. diskleri direk formatlar ki bir diğer yaşadığınız sorunda buydu.

Şimdi  diyorsunuz ki harddiskimden sesler geliyor ve sorunlarım artarak devam ediyor. Eğer linkte verdiğiniz ses sizin harddiskinizden geliyorsa bu demektirki harddisk kafa vuruyor ve muhtelen çokta sector arızaları vermiş ve disk yakında ölecektir. Bu durumda servise gönderebilirsiniz.