Teşekkürler 64 bit 32 bit ile ilgili bir fikir oluştu da donanımsal olarak sormak istediklerim var. Eskiden işlemcilerin 32 bit ve 64 bit olarak ayrılıyordu, şimdi ayrılmıyor. Donanım bilgisi olan arkadaşalara soruyorum piyasadaki bütün yeni işlemciler 64 bit mi yoksa 64 bit destekliyor mu? Diğer bir ifadeyle 32 bit işlemciler üstünde 64 bit mi kullanıyoruz veya çift çekirdekli bilgisayarlara 64 bit işletim sistemi kurulabiliyormuş, şimdi 32 bit işletim sistemi kullanalar 64 bit işlemci üzerinde 32 bit işletim sistemi mi kullanıyorlar? Mesela İntel'in 64emt teknolojisi 32 biti gereken teknolojileri kullanarak 64 bit olarak kullanmak mıdır veya AMD'nin 64 bit teknolojisi nedir? İki şirketin 64 bit işlemcilerde aralarındaki fark nedir? Bir yerde okumuştum 64 bitler 32 bit üzerine sanallaştırma diye doğruluğu var mı? Zaten bu kadar soru bu sanallaştırma ile ilgili yazıdan sonra geldi.
64 Bit Nedir Ne Değildir ?
piyasa da ki yeni nesil işlemcilerin hepsi 64bittir ....
64bit i desteklemeyen işlemcilerde 64bit kurulmaz !
64bit i destekleyen işlemcilerde 32 bit programlarını kurabilirsiniz...çoğu programın da 64bit desteği var..
64bit i google den aratarak , okuyabilirsiniz farkları..
4 GB ve üstü RAM varsa bilgisayarınızda 64bit işletim sistemi farz fakat azsa 32bit Vaciptir. 64 bit işletim sistemi 32bit işletim sistemine nazaran 32 bit uygulamalarda daha yavaş.
Ayrıca aynı bilgisayar aynı programlar ile beklemede ( idle mod)
32 bit işletim sistemi 3 GB Ram ile %24 Ram harcarken
64 bit işletim sistemi 3 GB Ram ile %33 Ram harcıyor!!!!
Ram kullanımında gerçekten müsrif bir mimaridir fakat 64 bitin artısı ram desteği olup 4GB+++ ram sahip olduğunuz zaman müsrif olsa bile umrunuzda olmayacaktır :)
(müsriflikte değil ama gereksiz desek yeridir )
microsoft 2 gb öneriyor ,
siz 4 gb daha avantajlı diyorsunuz , öneriyorsunuz ..
2 gb ram i olan arkadaşıma , 64 bit windows 7 yükledim..bana bilgisayarın daha hızlandığını , iyi format attığımı söledi + windows 7 süper bir işletim sistemi falan diye söledi ...
bu forumda da windows 7 32bit , windows 7 64bit arasında ki farkı incelemişlerdi , ve 64bit üstün çıkmıştı..sistemin açılışı , kapanışının hızlandığı daha avantajlı olduğu yazıyordu..
halen gereksiz olduğunu mu düşünüyorsunuz ?bu arada sizin sisteminiz? , 32 ,64 ?
4 GB ve üstü RAM varsa bilgisayarınızda 64bit işletim sistemi farz fakat azsa 32bit Vaciptir. 64 bit işletim sistemi 32bit işletim sistemine nazaran 32 bit uygulamalarda daha yavaş.
Ayrıca aynı bilgisayar aynı programlar ile beklemede ( idle mod)
32 bit işletim sistemi 3 GB Ram ile %24 Ram harcarken
64 bit işletim sistemi 3 GB Ram ile %33 Ram harcıyor!!!!
Ram kullanımında gerçekten müsrif bir mimaridir fakat 64 bitin artısı ram desteği olup 4GB+++ ram sahip olduğunuz zaman müsrif olsa bile umrunuzda olmayacaktır :)
(müsriflikte değil ama gereksiz desek yeridir )
İmzamdan da anlaşılacağı üzere bende 2 GB ram var ve Windows 7'yi 64-bit kullanıyorum. Size ram kullanımının şuan hiçte sizin tahmin ettiğiniz kadar fazla olmadığını ve programları yükleme, çalıştırma hızının 32-Bit'e göre gözle görülür bir fark olduğunu söyleyebilirim.Mesela şuan 4 sekmeli bir IE8, WMP, Bittorrent ve bunların yanında tüm standart servisler Search indexing, WU... çalışırken ram kullanımı %50 yani 1 GB. :)
Üstelik bellek kullanımı eğer doğru yere kullanılıyorsa ve bana performans getiriyorsa, umrumda değil. Verilerin sabit diskten yeri daha rahat orda ve doğal olarak daha hızlı erişim, tepkime veriyorlar. Üstelik ben belleği boş dursun diye de almadım...
saol bilmiyen ve yeni başlayıpta aklında soru kalanlara iyi oldu bu yazı
Dövseydiniz bari :)
64 bit işletim sisteminin 32 bit uygulamalarla hiç bir getirisi yoktur aksine 32 bit uygulamalar daha yavaş çalışabilir. Ayrıca yukarıda ki yazımda gereksiz kelimesini 64bit işletim sistemi için değil windowsun temeli olan bazı uygulamaların bile gereksiz miktarda ram harcaması anlamında söyledim.
örneğin explorer.exe,svchost.exe hiç bir pencere açık değilken 32bite oranla 3 kat daha fazla RAM tüketiyor. (takas dosyalarını RAM üzerinde tuttuğu için) bunu kendinizde gözlemleyebilirsiniz.
Bu düşük sistem belleğinde bir eksi olurken yüksek belleği olan bilgisayarlarda bir artı haline dönüşür
Bir bilgisayarımda 64 bit kullanıyorum diğer iki bilgisayarımda 32 bit kullanıyorum.
Geleceğin tek hakiminin 64bit işletim sisteminin olacağı şüphe götürmez, hemde öyle 10-15 yıl değil 5 yıllık bir süre zarfında yeni bilgisayarların %70'i 64 bit olacaktır.
En az 4 GB ve üzeri RAM, destek veren işlemci ve 64 bit lik program kullanmak. Bu 3 şartı yerine getirdiyseniz eğer kimse bana 32 biti savunmaya kalkışmasın. 64 bit her yönden ezer geçer. Bizzat kendi yaptığım testlerde PC de günlük kullanımda sürekli yaptığımız işleri her iki sistemde uyguladım ve kronemetre ile işlemlerin bitiş sürelerini ölçtüm. (Zipleme,Zipten Çıkarma,Photoshop işleri,Video Edit montaj,Dosya Kopyalama,Program ve Oyun Kurulumu gibi sık yaptığımız işler işte) Hepsinde de 64 bitlik sistem açık ara önde çıktı. Rakamlar yalan söylemez. Kimse bana hikaye anlatmasın.
Peki 64 bit vista kurulu bilgisayara 32 bit XP kurabilirmiyiz. bilgisayar 64 bit operating systeme sahip. 4GB RAM .
Yani 64 bit sorun çıkarır mı 32 bit işletim sistemi kurmada.
Kurabilirsiniz, sorun olmaz. Ama Vista'yı onarmak zorundasınız XP kurduktan sonra, eğer çift işletim sistemi kullanacaksanız.
Normalde program yazarken int tipini c# ile normal c++ 32 bit olarak algılar int32 tipinde derlenir.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PcMaKeR'in sogledigi gibi. Bu konuda birsey anlatmak istiyorum daha basite indirmek icin.
32bit isletim sistemi 32bit adreslemeden yukarisini kullanamaz.
Biraz sacma olucak ama bilmeyenler icin cok basite indirgeyerek bir ornek vermek istiyorum. 32 bit isletim sisteminde en fazla tanimlayabilecegimiz degiskenin taksi oldugunu ve bir taksinin surucu dahil dort kisi aldigini dusunun. 64bitte ise otobus diye bir degisken tanimlayabildigimizi ve daha cok kisini sigabildigini dusunun. Sonuc itibari ile bellekte bunlara ayrilan yeride otopark olarak dusunun. Bu durumda eger 4den fazla yolcu tasiniyorsa otobusun ve otobus icin otoparkta yer olmasi daha avantajli iken eger otobus alipda yalnizca bir kisi tasiyorsak icinde kullandigimiz tasitin avantaji ortadan kalkmis oluyor.
Simdi programlamaya geri donersek her gecen gun dosya boyutlari yeni ortaya cikan media formatlarindan dolayi buyumekte. HD videolar 12mpx resimler derken basit siradan bir dosya bile birkac Mbden basliyor. Bu durumda bu dosyalarin oynatilmasi duzenlenmesi yeniden derlenmesi icin gereken alanlarda buyuyor ve sonuc olarak ortaya daha fazla bellek alani kullanim zorunlulugu cikiyor.
Kisisel gorusum onumuzdeki bir yil icerisinde piyasaya cikacak bilgisayarlarin 80% i 4gb ve uzeri bellekle gelecek bu durumda 64bit isletim sistemi ile dagitilacak. Simdiden gecilmesinin avantaji yazilim gelistiricilerinin elini cabuk tutup 64 bit uygulamalarin daha cabuk gelistirmesini saglar diye dusunuyorum.
-------------------------------------------------
Ayrica sisteminizdeki bellek miktari 2gb ve uzeri ise korkmadan gecin cunku 64bit isletim sisteminde 32bit uygulamalar calisiyor. Firefox yada flashi kullanabileceksiniz sonuc itibari ile yalnizca donaniminizdaki suruculerin 64bit surumlerinin oldugunundan emin olun bir cogunu(cok eski degilse) windows rahatlikla taniyacaktir. Tanimadiklari suruculerin 64bit surumlerinide kolaylikla bulabilirsiniz.(Yeni donanimlar icin diyorum) .
çok güsel bir yazı eline sağlık
daha önce tşk yazısı yazmıştm ama görünmüyor ayrıca linkini verip alıntı yaptım donanım haberde izin almadım ama kızmazsın umarım :)
Daha öncede söyledim 32 yada 64 bit Ram tüketimi ile alakasi yok bir programin yaziliminda nasil optimize edildigi önemlidir.
Win mobile tabanli yani wince bazli programlar 200 mhz islemci ve 32 mb ram ile sistemi calistirip (Eski win 95 98 ve win2000 de sayabilirz yada bazi Linuxleri) sorunsuz calismasi icin yapilanda buydu.
Zaman icinde pcler genisledikce program yazilimcilarida islemci ve ram optimize olaylarini salladi örnek verilen mantiklar dogru ama opera gibi firefox gibi zamanla sisen ve bu sorunlarini bir türlü asamayan yazilimlar icin yada onlara benzer seyler icin gecerli oda belirli noktaya kadar.
Zaten dün cipte bir makale vardi yanilmiyorsam 4kb ile ne yapilabilir diye olayin mantigida bu.
Mesala Psx zamaninda 2 cd oyunu yaklasik 1400 mb üstelikde 32 bit mimari olmasina ragmen Nintendo 64 icin 128 mblik bir kartusla vermisti bunu sadece örnek icin yaziyorum.
32 yada 64 bit islemci eger islemciniz günümüz sartlarina uygunsa 64 bit tercih edin oradaki 4 gb ram olayi hakkinda yapilan göRüslerin hepsi 3 4 sene önceye dayanan olaylar ve coguda zaman icinde gecersiz cikti.
intelin Amdye o dönemde cevap verememesi ve piyasada zarar olmamasi cin cikartilan ve konusturulan seyler cogu.
Zaten dün cipte bir makale vardi yanilmiyorsam 4kb ile ne yapilabilir diye olayin mantigida bu.O makaleyi iyi oku.
4kb ram yeme demiyor.
4kb lık programlama kodu. yazdığın kodun diskteki boyutu 4kb olacak. Ramdeki boyutu değil.Bir program hiçbir zaman 4kb lık ram yiyemez. daha fazlasını yer. En basiti görev yöneticisinde bulunan sistem bile 75kb gibi bir değer harcar.
ikisi arasında dağ kadar fark var.
Yanılmışsın.
Ram konusuna gelince büyük projelerde ya hiç çalışmamışsın yada şöyle bir göz atmışsın. Sanallaştırma sistemlerini inceliyorum iki senedir. Özellikle Microsoftun sanallaştırma yazılımı hyper-v öyle bir ram ayırıyor ki kendine(kurduğun sanal sisteme ram ayırmada). Bu yüzden 4 gb sorunu çıkıyor. 64 bitte hem ram hem işlemci performansından yararlanmak için yapılmıştır.
Burda istediğin kadar optimize et kodunu hiçbir işe yaramaz. sadece performans elde edersin. Diyeceğim şu ki büyük kapsamlı bir proje yazılıyorsa ram ve işlemci mimarisi göz ardı edilemez.
arkadaşlar bilmediğim için soruyorum yeni bir pc almış taksitle evdekiler ustunde 64 bit intel işlemci var işletim sistemi olarak win 7 home basic var buna 64 bit olmayan işletim sistemi kurulurmu..
cevap için cok teşekkur ederim aslında kendime kızdım konuyu iyicene okudum ki sorduğumun cevabı varmış.. hemde bir sürü.. :( herkezden özür dilerim okumadan sorduğum için.