64 bit ve 32 bit vista tecrübelerim

veterdem
19-08-2007, 21:36   |  #1  
OP Yeni Üye
Teşekkür Sayısı: 0
21 mesaj

Vista 32 bit türkçe sürümü:
Driverlarını rahat buldum. Ama creative sb audigy için 5.1 için doğru düzgün bir driver yayınlamadı. Xp de kullanılan bir sürü ayar eax desteği gibi şeyler vistada yok .Bazıları 5.1 i desteklemediğinden bahsetmiş denetim masasından 5.1 e ayarladığımızda hoperlorları yanlızca orjinal 5.1 ses desteği veren dvd lerde ve de ac3 ses programı yüklü olup bunu destekleyen filmlerde falan 5.1 sesi alabiliyorsunuz o da bana çok performanslı gelmedi acıkcası bir arkadaşıma vista 32 bit yükledim onun bilgisayarında parçalarda cok yeni olmasına karşın sorunsuz calıştırdığı xp si vista ya gecince ekran kartında anlamsız bir aygıt cakışması yaşadık hemde bu sorunu yapılabilecek herşeyi yapmamıza rağmen gideremedik. Ultimate sürümünde dvd maker diye bir program eklenmiş bunun kullanımıda çok pratik ve kolay yapılmış ancak bütün herşeyi ayarladıktan sonra dvd yapmaya başla dediğimizde inanılmaz bir yavaş calışma saatler süren bir işkenceye dönüşüyor. windows media center ise başarılı ancak dijital tv kartı sahibi iseniz bu programı kullanarak tv seyretmek pek hoşunuza gitmeyecektir. Ayrıca windos media center kullananlar tam bir rahatlık yaşamak istiyorlarsa windows media center uyumlu bir kumandaya ihtiyaç duyacaklar malesef böyle bir kumanda tek başına satılmıyor sadece orjinal windows media center programını satın aldığınızda yanında hediye veriliyor. birde dvb kartların içinden cıkan kumanda var. o da ancak bazı destekleyici programlar kurarak kullanabilirsiniz onu da ayarlıyacam derken ananızdan emdiğiniz süt burnunuzdan gelebilir Beğenmedim gelelim vista sidebar'a gercekten güzel orjinal hava durumu eklentisi Turkiyeye uyumlu değil fason olanları indirip takılacaksınız bir cok güzel eklentiyi yine sitesinden indirmek mümkünde anlamadığım şey bütün eklentileri bir sitede bulabiliyor olmamaız daha buna alternatif bir site cıkmadı hep belli başlı eklentiler var sitede daha yaratıcı bir şeyler görmedim benim şirketim olsa kendi sidebar eklentimi coktan yayınlamıştım vista ilk cıktığında hiç türkçe sidebar eklentisi yoktu bir kaç tane türkçe sidebar yayınlandı hemen hit oldu. İyi reklam bence bunlar hemde bedava. Bence sidebar eklentileri notebooklar için ideal diye düşünüyorum onlar için daha fazla eklenti var birde sidebar eklentilerinin çoğu internet ortamına bağlı olarak calışıyor. internetiniz yoksa zaten vistanın güzelliğinin dörtte birini görmüyorsunuz demektir. Bu yazdığım özellikler iki sürüm icinde aynı şeyler zaten. Masaüstü simgelerinin büyütülebilmesi gözleri iyi görmeyen kullanıcılar için ve cok büyük ekran manyakları için iyi olmuş bence.

Vista 64 bit ultimate:
gelelelim bu sürüme ilk kurdum gayet güzeldi hiç bir şey yüklemeden hemen güncelleştirmeleri yükledim aa bi baksam güncelleştirmenin birini yükleyemedi hata verdi. dakka bir gol bir oldu yani. Ben am2 soketli asus anakartımda tümleşik ekran kartı kullanıyorum ekran kartının chipseti via. bütün sürücüler güncelleştirme sırasında kuruldu ancak ekran kartı verilmediğinden ben bulup kuracaktım asusun sitesine girdim ne göreyim vista 64 bit sürümü ile ilgili bir tane sürücü yok bir tane vardı ayıp olmasın şimdi o da calışmadı zaten. via nın sitesine girdim benim ekran kartının driverını 2 türlü yayınlanıyo internette o yüzden şanslıyım biri olmasa biri mutlaka oluyor. Neyse ben indirdim driverı yükledim gayet güzel yeniden başlattım bilgisayarı ön yükleme penceresi acıldı ardından da mavi bir hata ekranı cıktı bilgisayar 2 saniye içinde resetledi kendini ne yazdığını bile okuyamadım. Ekran kartından olduğu belliydi zaten bios ayarlarını kontrol ettim bi sorun yoktu hatta bi kaç değişik bir şey denedim olmadı neyse güvenli modda başlatım driveri sildim normale döndü ama driver hala yok diğer siteden dirverinı buldum indirdim o da yüklenmedi hata verdi birde bu ekran kartı driverı firmanın yayınladığı vista 64 bite uyumlu ama her nedense calışmıyor. Yapılabilecek her şeyi denedim ama olmadı. Asus vista upgrade driver kit diye bir cd yayınlamış o cd sadece bir sitede var o sitede calışmıyordu en son baktığımda beni düşündüren şey bu cd nin içindeki driverların asusun sitsinde yayınlanmaması sadece bu cd de olması büyük ihtimal benim çözümümde o cd de çünkü istediğim driver sadece o cd de ve başka hiç bir sitede bulamadım yabancı sitelerde dahilGeek vista 64 bitte 32 bitle calışan programlar calışıyor arkadaşlar bunlar için ikinci bir program files oluşturulup dosyalar oraya yükleniyor calışmasa zaten işletim sistemi bir işe yaramayacak kurduğum office 2007 bile 32bit klasörüne kuruldu. şöyle bir program files a baktım sadece 64 bitle calışan msn messenger programı birde driverlar var başka hiç bir şey yok yani 64 bit vista boş sakın paranızı buna verip daha iyi sistemimdeki herşey 64 biti destekliyor diyip almayın yoksa onca parayı boşa ziyan edersiniz bilmiyorum o paket acılınca ben bunu vericem 32 bit alıcam diye bir geri dönüşü varmıdır sakın yapmayın derim. zaten genelde herkes 32 bit işletim sistemi kullandığından cıkacak programlarda 32 bit olucak tamam bu vista onları calıştırıyor ama 32 bit yine ne anladım ben 64 bit vista dan o zaman benden bu kadar gerisinide siz ekleyin artık Kahkaha

uGuR.uK
19-08-2007, 22:02   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
8,316 mesaj

guzel calısma bence bircok kisiye yardımcı olur ;) ancak ufak bisi var:

veterdem
...Ama creative sb audigy için 5.1 için doğru düzgün bir driver yayınlamadı. Xp de kullanılan bir sürü ayar eax desteği gibi şeyler vistada yok...
"Creative Sound Blaster Audigy Value/SE/LS and Sound Blaster Live! 24-bit XP and Windows Vista Pack 1.04.0077" ile vistada tam olarak 5+1 desteği ve EAX mevcut oluyo:

bjk_semih
20-08-2007, 00:14   |  #3  
Yıllanmış Üye
1,452 mesaj

çok güzel çalışma teşekkür edeyirum...

Quad-Core
20-08-2007, 00:38   |  #4  
Yıllanmış Üye
844 mesaj

gerçekten güzel bir çalısma tebrik ederim BeğendimAlkış

veterdem
20-08-2007, 02:44   |  #5  
OP Yeni Üye
21 mesaj

Evet creative dediğin gibi yayınlamış ilk fırsatta indirip deneyeceğim 64 bit için halen 2 aralıkta yayınlana driver bulunmakta. Demekki bu işler biraz yavaştan ilerliyor. Genel olarak düşünrsek 6 sene önce xp cıktığındada yaşadığım şey bir işletim sistemi cıkacağı veya cıktığı zaman o işletim sistemini destekleyen içindeki gelen cd sinde driverları yüklü olan bir anakart almak. Bu çözüm gercekten işe yarar en akıllıca cözüm gibi. xp nin cıkacağı duyrulduğu zaman bilgisayarımı satın aldım şansıma anakartım driverlarim falan xp destekli olarak almıştım. benimle aynı özellikte ama daha önce bilgisayar alan arkadaşlarım xp de böyle sıkıntılar yaşamışlardı. Sanırım bu olay biraz teknolojiyi takip etmek ve onu satın alabilmekle alakalı. vista cıkmadan öncede bilgisayarımı yeniledim ama bu sefer elimde vista driverları falan yoktu ama 32 bit vistayı ilk kurduğumda hiç bir sorun yaşamadım ama yine arkadaşlarım bir sürü sorun yaşadı :) her işletim sistemi cıktığında bu sorunlar oluyor driverlar gec geliyor. işletim sisteminin oturması zaman alıyor yani. Şimdi baya bir geriye gidicem windows 95 cıktı aradan 1 ay gecti benim elime düştü orjinal olaraktan aldım şöyle baktım vaybe cd dedikleri şey buymuş demiştim adamlar cd ye cekmişler dedim o zaman balıkesirdeydim bilgisayarcıların reyonlarını süsleyen bilgisayarların coğunda daha cdrom sürücüsü yoktu. Sadece bilgisayarcının kendi süper bilgisayarında 2x hızlı cd rom sürücüsü vardı ama windows 95 yüklemek için 4x hızında cd rom sürücüsü istiyodu :-) İşte bir de olaya böyle bakmak lazım bence vista geldi ama bizim makinalarımız ne kadar uygun ? bilenler bilir xp de win98 in oyunlarını calıştırmıyodu şimdi vista çalıştırmıyor. Bu ne kadar zaman alır bilmem ama xp bence tam oturdu kullanmaya tam adapte olduk vista cıktı. Bir düşünsenize vista cıkalı şaka maka 8-9 ay gecti bir sene ye yakın oldu ama hala biz nelerle uğraşıyoruz. Bence vista hazırlanırken gelecekte elimizdeki teknolojiye uygun olarak yapılmış anlatabildiysem :) yani bir düşünün win98 varken coğumuz 15 inç ekranlı tüplü monitörler kullanıyorduk şimdi lcd tft ekranlar ve fiyatlarıda fena değil gib yani yeni bilgisayar alıcak biri tüplü yani crt monitör düşünmüyo yanında lcd lere bakıyor önce insanlar bu lcd ekranlarda artık 15 inç raflardan kalktı bile nerdeyse 5 sene sonra bir cok insanda minumum bu ekranlardan olacak ve en az 3-4gb lik ram kullanacak terabytelık hdd ler kullanıcaklar. şimdi bizim makinalara uyumlu yüksek performans göstermesini istediğimz vista o zaman komik cocuk oyuncağı gibi bir şey kalırdı ve diğer cıkan işletim sistemleriyle rekabete giremezdi artı yukarıda bahsettiğim 4-5 sene sonra olacak bilgisayrlar için asıl sorunları cıkartırdı bencve diye düşünüyorum saygılar :)

osa_bh
20-08-2007, 14:06   |  #6  
Yıllanmış Üye
335 mesaj

Merhaba

Güzel bir çalışma.Paylaşım için teşekkürler.Tebrik ederim.

İyi Günler..

black_flood
20-08-2007, 14:23   |  #7  
black_flood avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 152
5,190 mesaj

bu hataların birtek 5.1 olanını kontrol etmedim ama diğer hepsini başımdan geçti hatta update failed hatası çok canımı sıktı geçende vistanın cache yapmasından kaynaklanan bir sorunmuş dos komutunu açıp ipconfig /flusdns yazıp sürekli yapmasını istedim bunu yapınca updateleri almayı başardı aynı şekilde online oyunların çoğunda bu sorunu yapıyor.ama şirketlerde 0 adet sorun gerek donanım gerekse yazılımda hiç yaşamadım çünkü bütün bileşenleri vistaya uyumlu kullanarak kurdum.

uGuR.uK
20-08-2007, 15:29   |  #8  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
8,316 mesaj
veterdem
Evet creative dediğin gibi yayınlamış ilk fırsatta indirip deneyeceğim 64 bit için halen 2 aralıkta yayınlana driver bulunmakta. Demekki bu işler biraz yavaştan ilerliyor. Genel olarak düşünrsek 6 sene önce xp cıktığındada yaşadığım şey bir işletim sistemi cıkacağı veya cıktığı zaman o işletim sistemini destekleyen içindeki gelen cd sinde driverları yüklü olan bir anakart almak. Bu çözüm gercekten işe yarar en akıllıca cözüm gibi. xp nin cıkacağı duyrulduğu zaman bilgisayarımı satın aldım şansıma anakartım driverlarim falan xp destekli olarak almıştım. benimle aynı özellikte ama daha önce bilgisayar alan arkadaşlarım xp de böyle sıkıntılar yaşamışlardı. Sanırım bu olay biraz teknolojiyi takip etmek ve onu satın alabilmekle alakalı. vista cıkmadan öncede bilgisayarımı yeniledim ama bu sefer elimde vista driverları falan yoktu ama 32 bit vistayı ilk kurduğumda hiç bir sorun yaşamadım ama yine arkadaşlarım bir sürü sorun yaşadı :) her işletim sistemi cıktığında bu sorunlar oluyor driverlar gec geliyor. işletim sisteminin oturması zaman alıyor yani. Şimdi baya bir geriye gidicem windows 95 cıktı aradan 1 ay gecti benim elime düştü orjinal olaraktan aldım şöyle baktım vaybe cd dedikleri şey buymuş demiştim adamlar cd ye cekmişler dedim o zaman balıkesirdeydim bilgisayarcıların reyonlarını süsleyen bilgisayarların coğunda daha cdrom sürücüsü yoktu. Sadece bilgisayarcının kendi süper bilgisayarında 2x hızlı cd rom sürücüsü vardı ama windows 95 yüklemek için 4x hızında cd rom sürücüsü istiyodu :-) İşte bir de olaya böyle bakmak lazım bence vista geldi ama bizim makinalarımız ne kadar uygun ? bilenler bilir xp de win98 in oyunlarını calıştırmıyodu şimdi vista çalıştırmıyor. Bu ne kadar zaman alır bilmem ama xp bence tam oturdu kullanmaya tam adapte olduk vista cıktı. Bir düşünsenize vista cıkalı şaka maka 8-9 ay gecti bir sene ye yakın oldu ama hala biz nelerle uğraşıyoruz. Bence vista hazırlanırken gelecekte elimizdeki teknolojiye uygun olarak yapılmış anlatabildiysem :) yani bir düşünün win98 varken coğumuz 15 inç ekranlı tüplü monitörler kullanıyorduk şimdi lcd tft ekranlar ve fiyatlarıda fena değil gib yani yeni bilgisayar alıcak biri tüplü yani crt monitör düşünmüyo yanında lcd lere bakıyor önce insanlar bu lcd ekranlarda artık 15 inç raflardan kalktı bile nerdeyse 5 sene sonra bir cok insanda minumum bu ekranlardan olacak ve en az 3-4gb lik ram kullanacak terabytelık hdd ler kullanıcaklar. şimdi bizim makinalara uyumlu yüksek performans göstermesini istediğimz vista o zaman komik cocuk oyuncağı gibi bir şey kalırdı ve diğer cıkan işletim sistemleriyle rekabete giremezdi artı yukarıda bahsettiğim 4-5 sene sonra olacak bilgisayrlar için asıl sorunları cıkartırdı bencve diye düşünüyorum saygılar :)
saygı bizden gene dokturmusun ;)