Amerikalı bir yazılım şirketi Çinlilerin kendi internet filtrelerinin kodlarını çaldığını iddia etti
Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/abd- ... uclamasi_13346.html
Resimlerle: Çinli Nokia E75 huzurlarınızda...
Kaliforniya kökenli Solid Oak yazılım şirketi, Çinli meslektaşlarını kendi yazdığı internet filtresinin kodlarını çalmakla suçladı. Suçlanan Çinli Jinhui bilgisayar firmasının "Green Dam" internet filtresi, Çin hükümetinin kararı ile 1 Hazirandan sonra üretilen ve Çin'e gönderilecek bütün bilgisayarlara yüklenmek zorunda.
Green Dam'in kodlarının Solid Oak'tan çalındığını belirten bir isimsiz e-posta aldıklarını belirten şirketin yönetim kurulu başkanı Brian Milburn bunu değerlendirirken gerçekten de Green Dam'in kendi yazılımları "CyberSitter" ile oldukça fazla ortak kodu olduğunu fark ettiklerini söylüyor: "Küçük bir firma olmamız bize karşı işlenen yazılım suçunun öneminin de az olduğu anlamına gelmez." Çinli şirketin yetkilileri ise iddiaları reddediyorlar.
Düşünce özgürlüğünü bir darbe olarak nitelendirilen "Green Dam" uygulaması hem Çin hükümetine tepkilerin yağmasına, hem de Çin'e yüksek miktarlarda bilgisayar gönderen Dell ve Hewlet-Packard gibi firmaların sıkıntıya düşmesine neden oluyor. Tahminler Çin bilgisayar piyasasının 2011 yılında dünyanın en büyük bilgisayar pazarı olacağını, 2012 yılında ise 50 milyona yakın bilgisayar ithal edeceğini gösteriyor.
Solid Oak şirketini bekleyen zorluk ise yazılımın sadece Çin'de kullanılacak olması sebebi ile kararın Çin mahkemelerinde olması. Tabi Çin'deki böyle bir mahkemenin filtrelemeye karşı protestoları da arkasına alabileceği bir gerçek.
Tüm konu: ABD'li firmadan Çin'e hırsızlık suçlaması!
İzleyin: Firefox ile Çin işi Web!
Resimlerle: Çinli Nokia E75 huzurlarınızda...
Kaynak: www.chip.com.tr
Tartışıyoruz: Sizce gerçekten Çin'li üreticiler kodları çalmış olabilir mi?