Arkadaşlar merhaba,
ben yaklaşık bir ay önce sıfır acer ext 5620 T7500 işlemcili bir laptop aldım. Alır almaz orjinal vista işletim sistemini servisinde yüklettim. Ama ilk aldığımdan beri bilgisayarımda sürekli bir işlemciden geldiğini zannettiğim bir tıkırtı sesi var, ilk açılışta daha fazla oluyor sonra biraz azalıyor , müzik dinlerken pek duyulmuyor ama sessiz ortamda acayip insanın canını sıkıyor. Servisine götürdüm ama normal dediler. Dediklerine göre bütün acerlarda bu sorun varmış, işlemciden geliyormuş ve bişey yapamazlarmış. Bu sesin işlemciden değilde fanından geleceğini zannediyorum. Acana işlemci fanındanmı geliyor? servis buna bişey yapamazmı istese? Acil cevaplarsanız sevinirim. Şimdiden teşekkürler
acer ext 5620 işlemci sesi
notebooklarda ve bütün bilgisayarlarda belli oranda fan sesi zaten olur, ısıya göre fan hızı artar, azalır ve bunu sessiz ortamlarda daha fazla duyarız. bu gayet normal. ama siz tıkırtı olduğunu, ilk açılışta daha fazla olduğunu söylüyorsunuz. acaba bu ses sistem yükteyken nasıl, ona bi bakın. yani oyun oynarken filan. servis işlemci demiş ama, işlemciden ses gelmez ki. yine de ses fandan geliyor ve yapabilcekleri birşey olmadığı için öyle demiş olabilirler. acaba dvd-rom'da herhangi bir disk unutmuş da olabilir misiniz? onu okumaya çalışırken tıkırtı gibi bir ses gelir çünkü. acer kullanmış olan kişilerin görüşlerini de alın. gerçekten var mıymış böyle bir ses sorunu.
Bilgisayarı ilk açtığımda yani daha masaüstü açılana kadar ses aşırı fazla oluyor , daha sonra işlemci her işlem yaptığında tık tık diye sesler geliyor, laptopun üzerinde işlemcinin çalıştığını gösteren sarı ışık her yanıp söndüğünde geliyor ses. Ben asus marka bir laptopun sesine baktım benimki kadar değil. dvdromda bişey unutmadığıma eminim. eğer bu ses işlemci fanından geliyorsa yapabilecekleri bişey yokmudur? daha alalı bir ay bile olmadı ama bu ses beni çok sinir etmeye başladı, başka bi servisemi danışsam acaba?
Yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim.
ya azizim o ses harddisk aktivitesinden kaynaklanan tıkırtı. gayet normal servislik bir durum yok. benim de jeton yeni düştü, tam da uyuyacaktım:) için rahat olsun. o yanıp sönen ışık da işlemci değil, harddiske ait bir ışık. bilgisayarın işlem yaparken daha çok yanıp söner, dosya kopyalarken filan.
edit: konuyu ara, ara bir hal oldum. neyse ki google'dan bulduk. sevmiyorum ama işe yarıyor:)
edit2: servis de amma sallamış yahu, işlemci sesi diye.
edit3: mustafa@pc haklı, görev yöneticisi çalışmasa anakart yandı diyecekler.
Evet evet her işlem yaptığında tıkır tıkır ses geliyor, ama dediğim gibi bende biraz fazla gibi, peki harddiskten geliyorsa bu sorun çözülemezmi? Bir de acer'ın ekran kalitesini pek beğenmedim, sanki tam net değilmiş gibi geliyor, benim ekran kartı intel x3100 358 mb paylaşımlı, bu sebeple olabilirmi? Ayrıca ben bu bilgisayara orjinal vista yükledim, ve alır almaz 1 gb olan ram'ini 4 gb olarak değiştirdim. İki tane 2 gb lık ram taktırdım ama denetim masasından sistem özellikleri dediğimde ram 3 gb yazıyor, BIOS tan baktığımda 4 gb yazıyor bunun nedeni ne olabilir? Acaba rami, 4 mü 3 mü görüyor?
Kusura bakmayın bilmediğimden soruyorum, cevaplarsanız çok memnun olucam, teşekkür ederim
rica ederim keyif alıyoruz. sizde fazla mı bilmiyorum ama eski pclerin çıkardığı harddisk sesini hatırlıyor musunuz? traktör sesi gibiydi. şimdilik ancak bu kadar oluyor. ben de gece bilgisayarı kapatırken anladım olayı. tıkır tıkır ses geliyor. konuyu yanlış yere açmışsınız, biraz zor olmuştu bulmak. her neyse. ekran kalitesi monitörün kalitesiyle ilgili bir durum. ekran kartıyla ilgili değil, yapılabilecek birşey yok. yüklediğiniz işletim sistemi 32 bit olduğu için 4 gb ram'i görmüyor. görse de kullanamayacak zaten. bu da bir sorun değil. merak etmeyin.
Teşekkür ederim yardımlarınız için. Bana boşu boşuna 4 gb lık ram aldırdı servis desenize. 3 gb lık alsaymışım yeterli olacakmış zaten 4 ü 3 gibi görüyormuş. Ben bu bilgisayarla oyun ooynayabilirmiyim bilmiyorum hiç denemedim, daha doğrusu vistada hiç oyun yüklemedim. İnşallah iyi çıkar, işlemcisi ve rami iyi olduğunu düşünüyorum. sadece ekran kartında bi şüphem var. Özellikleri şöyle;
intel core 2 duo t7500 2,2 ghz 4mb işlemci
4 gb ram (3 mü deseydim)
intel x3100 358 mb paylaşımlı ekran kartı
Sizce bilgisayarın donanımı iyimi?
Ha aklıma gelmişken dvdroma bir film cd si takıp harrdiske kopyalamak istedim ama aşırı yavaş kopyaladı. tek cd yi bile 15 dk sürdü neredeyse. bu normalmidir? film cdsini kopyalamadan dvdromdan açtığımda bi sorun yok anında okuyor, sizce veri kayıtındamı bi sorun var, yoksa vistadan kaynaklanan bişeymi?
evet, 3 gb'lık alabilirdiniz. oyun meselesine gelince, bilgisayarın diğer bileşenleri iyi ama ekran kartı oyunlar için uygun değil. yine de bazı oyunları, 2005-2006 ve öncesindekileri ve yenilerden de ağır olmayanları ancak oynayabilirsiniz. bende de hemen hemen aynı bir sistem var. yalnız ram 2 gb, henüz yükseltmedim, ekran kartı da ati'nin 512 mb, 128 bit'lik bir kartı. bütün oyunları gayet güzel oynayabiliyorum. yani oyun için sizin bilgisayarınızın sorunu ekran kartı. yine de bilgisayarınızın donanımı iyi. epey kullanabilirsiniz, beklentileriniz oyun vb. değilse.
cd kopyalama biraz yavaş gibi geldi bana. bu cd'den de kaynaklanabilir. bilgisayarınızın o an üzerindeki yükten de. bunun haricinde bir sorunu olduğunu sanmıyorum. bilgisayarınızın performansını arttırıcı uygulamaları yapın. chip online'da windows'a doping gibi konular var. oralara bir müracaat edin.
son olarak "vista'dan kaynaklanan birşey mi" sözünüze dair birşey söyleyeyim. vista çıktığı zaman kullanıcıların çoğu sistemleri zayıf olduğu için memnun kalmadı vista'dan ve vista kasıyor, vista şöyle, vista kaynaklı sorun gibi şayialar meydana geldi. zinhar doğru değil. sizin bilgisayarınız vista'yı çok rahat çalıştırabilecek nitelikte. dolayısıyla hiçbir zaman vista'dan kaynaklanan bir sorunu siz yaşamazsınız. bu konuda da müsterih olunuz.
Ben aynı film cd sini başka bir xp yüklü laptopa taktım anında okudu ve harddiske kaydetti, yani cd de bişey yok anladığım kadarıyla. Acaba benim laptopun dvdromunun veri okuma hızı iyi de veri kaydetme hızı mı düşük?
Ekran kartımı 256 mb paylaşımsız alsaydım da aynı şeyi söylermiydiniz? çünkü çok düşündüm bu modeli almak için özellikle ekran kartından hiç emin değildim ama oyun oynamak istiyorsanız 512 mb paylaşımsız almadıktan sonra, ister 256 paylaşımlı ister 256 paylaşımsız alın ikisi de işinizi görmez dediler. Yani illaki 512 olsun dediler. Ne derece haklılar bilemiyorum. Paylaşımlı ile paylaşımsız arasındaki fark nedir tam olarak?
bütün rom'ların yazma hızları okuma hızlarına göre düşüktür. ben orada bir sorun olduğunu sanmıyorum. başka bir cd ile de deneyin bakalım. ekran kartı konusunda ise, 256 mb ati ya da nvidia için aynı şeyi söylemezdim. o kartlar öncelikle oyun performansı için üretiliyor, ve hypermemory veya turbocache özellikleri nedeniyle ram'den paylaşımlı olarak çok daha yüksek miktarlarda grafik işleyebiliyorlar. tabi 512 mb ile 256 mb arasında ciddi fark var, ama yine de oyunları oynayabilirdiniz. paylaşımlı, ram ile paylaşımlı demek. bunu destekleyen kartlar ram'den de bir miktar hafıza kullanarak bunu grafik işlemeye ayırıyorlar. yani mesela paylaşımlı 512 mb bir ekran kartı, ram ile birlikte 1200 küsur mb grafik işleme hafızasına kavuşur. paylaşımsızlarda bu olmaz. fark bu.
şimdi buna üzüldüm işte, bu ekran kartı dediğiniz kadar kötü mü?
Ben şöyle bi güzel pes09 u oynayamayacakmıyım? Gerçekten hayal kırıklığı oldu benim için. Aslında ben bu bilgisayarı biraz oyun da olsun diye almıştım.
Size bir sorum daha olacak. bir bilgisayarın ekran kartının kaç mb olduğunu nasıl görebiliyoruz? Nereye bakmalıyım?
maalesef oyunlarda performans alamazsınız bu ekran kartıyla. keşke bilgisayarı almadan önce konuşmuş olsaydık bunları. sizin ekran kartınızın paylaşımsız kaç mb. olduğunu aradım. hiçbirinde bulamadım. baktığım yerlerin tamamında paylaşımlı hafıza miktarı yazılıydı. ekran kartı için masaüstünde sağ tıklayın. kişiselleştirme<görüntü ayarları<gelişmiş ayarlar'ı tıklayın. orada paylaşımlı ve paylaşımsız görüntü hafızasına dair bilgileri görebilirsiniz.
Peki bu bilgisayarın monitorü hakkında sizin görüşünüz nedir? Ben pek beğenmedim ama diğer acer modelleri de böylemidir? Sanki diğer markalarda ekran renkleri daha keskin canlı ve net gibi geldi bana
kullandıkları monitörün kalitesinden kaynaklanabilir, yani bu da bir sorun olmayabilir. notebooklarda genellikle ortalama monitörler kullanıyorlar. görüntü ayarları kısmında, bilgisayarımdan en iyi görüntüyü nasıl elde ederim diye bir yardım sorusu var. oraya bir bakın.
Arkadaşlar benim bir sıkıntım var ve yardımlarınızı bekliyorum. Acer extensa 5620 marka laptopuma usb'den flash bellek taktım ve bi dosya aktardım bilgisayarıma. Aktarmadan önce virüs olup olmadığını tarattırdım fakat o anda internete bağlı olmadığıım için virüs programı etkisiz oluyormuş. Neyse ben dosyayı aktardıktan sonra bilgisayarımı kapattım. Daha sonra açmaya kalktığımda ekranda işletim sistemi açılmasına rağmen masaüstü gelmiyor yani ekran kararmış vaziyette. Neden olabilir bir türlü çözümünü bulamıyorum. Acil yardımlarınızı bekliyorum.
Bilgisayarınızı güvenli modda "combofix" ve bir virüs tarayıcı ile taratın.
Ekran hiç açılmıyor, güvenli moda nasıl geçeceğim, combofix nedir, nasıl yapabileceğimi biraz açıklayabilirmisiniz? ve ekran açılmadığı için de virüs taraması yaptıramıyorum. bu arada vista yüklü, belirtmek istedim
Bilgisayarı ilk açtığınızda F8 tuşuna basın. Sonra açılma seçenekleri gelecektir. Oradan güvenli modu seçerek girebilirsiniz. Combofix yazılımını indirip tarattırın bilgisayarınızı. Başka bir güncel anti virüs programıyla da. Anti-virüs programınız belki de güncel değildi. İnternete bağlı değildi diye virüs taramasını atlamaz yazılımlar. Flash disk virüslerini ise yakalarlar mutlaka.
slm arkadasım bendede acer ext 5620 T5550 var ve kullangıgım ve gordugum bir cok leptapa göre ses sıfır kasdan ımkansız ses gelmıyor özellıkle extensa serisi bu olyda guzel tek sorunu kasa dandık ama; hp ,toshıba, siemens, kulandım en sessızı bu kesınlıkle.
pc den ses tıkırtı gelıyor dıyorsun ve acılısta fazla dıyorsun bu sadece hdd den gelır. sorun onda bence %100 dıyebılrım cunku hdd kulanıldıkca acılıyor ve ses azalıyor zaten sende ses kulnmaya basladıktan sonra azalıyor dıyorsun. genelde eskı hdd lerden gelır bu ses eskı pc kullananlar bılır . arastırabılrısın