bilgisayarı ilk açtığımda 1 uzun 3 kısa bip şeklinde uyarı veriyor, mönitörü açmıyor, sürekli reset atmak zorunda kalıyorum ve günaşırı oluyor bu problem. yanlız uzun süre kapalı kalıp açıldığında oluyor sadece. açılıştada hata veriyor ve bekliyor ama f1 e basınca sorunsuz açılıyor. bir kez açıldığında bir daha defalarca resette atsanız bile bip sesiyle ilgili hatayı vermiyor ama sadece ilk açılış ekranında resmini koyduğum hata çıkıyor, o da f1 le geçince açılıyor. hatanı resmini koyuyorum bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olurlarsa sevinirim.
açılışta hata veriyor, bir bakarmısınız
Bios'unuz Award BIOS ise,
Bios ekran kartına ulaşamıyor olabilir,ekran kartının iyice oturup oturmadığına bir göz atın.
ekran kartı sıkı sıkıya oturmuş vaziyette. birkaç kez kontrol ettim, hatta söküp tekrar taktım ama uzun süre (5-6 saat kapalı kaldıktan sonra) kapalı kalınca aynı problem çıkıyor. bir kez açılınca tekrar tekrar kapatıp açsamda sorun yok.
Bilgisayarınızda karşılaştığınız bu hata şu anlama geliyor.
Bilgisayarınız ani bir elektrik kesilmesi veya geçersiz bir interrupt yani kesme denetleyicisi tarafından işlemi sonlandırılmış bu nedenle bios ta hata olabilme ihtimaline karşı sizden biosu default (standart) ayarlarına döndürmenizi istiyor. Bu işlemide aynen mesajda anlattığı gibi yapabilirsiniz.
Bilgisayarın ilk açılışında sizin bilgisayarınızda ilk açılış ekranında Press <tuş> enter the setup gibi bir ibareyle setup menüsüne nasıl gireceğinizi belirtir. Genelde bu tuş Delete tuşu veya F2 tuşu olur. Açılışta bu tuşa basarak genelde mavi görünümlü olan setup yazılımına erişeceksiniz. Bu menüde Load default bios settings benzeri bir seçenek göreceksiniz bu seçeneği seçtiğiniz zaman size bir uyarı verecek kabul edip F10 tuşuyla ayarları kaydedip çıkacaksınız ve mesaj tekrar görüntülenmeyecek.
Bu mesajı sık sık alıyorsanız BIOS pilinizi değiştirmenizi öneririm. Bios pili adındanda anlaşılacağı gibi bilgisayar kapalı iken BIOS entegresinin sürekli beslenmesini ve içindeki ayarları korumasını sağlar. Pilinizde sorun var ise bir süre kapalı kalan bilgisayarınız bu uyarıyı her yeni açılışta verecektir.
İyi günler.