Takip edilerek, kaydedilip fişlenerek sörf yapmak yerine, iz bırakmadan nette gezinebilirsiniz!
Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/Adim ... ez-olmak_10021.html
1984, İngilizce'de Big Brother denilen "Büyük birader" kavramıyla özdeşleşmiş bir yıldır. Ünlü romancı George Orwell'in 1984 yılını tasvir eden ve herkesin izlenip, fişlenip, kontrol altında tutulduğu "light matrix" kıvamında bir dünya 1984 yılında değil ama 24 yıl sonra gerçek oldu. Patronlarınız, reklâm verenler, internet servis sağlayıcı şirketiniz, yan masadaki iş arkadaşlarınız veya kamu kuruluşları hatta eşiniz sizin hangi sitelerde dolaştığınızı merak ediyor ve devamlı kontrol etmek istiyor.
Genel kabul görmüş dijital dünya yasalarına göre pek çok ülkede veri akışını sağlayan iletişim şirketleri, kullanıcıların adım adım ayak izlerini altı ay geriye kadar saklamak zorunda.
Bu sayede herhangi bir gün ve anda hangi siteye girdiğinizi, hangi yazıları okuyup hangi görselleri incelediğinizi, hangi sunuculara bağlanıp hangi dosyaları indirdiğinizi belirlemek mümkün.
Elbette bu veriler yasal otoriteler tarafından kullanılabileceği gibi size zarar vermek isteyen art niyetli kullanıcıların eline de geçebilir. Ancak endişelenmeyin, anayasa ile size tanınan özel hayatın gizliliği hakkınızı modern dünyadan kopmadan, meraklı gözlerden korumanın yolları var. Sizi internette kaybedecek görünmezlik hırkasını vereceğiz.
Tüm yapmanız gereken, internet yazılımlarınızın bazı önemli ayarlarında birkaç değişiklik ve bazı internet araçlarını kullanarak internette gidip gelen verilerinizi bulunamaz hale getirmek. Bunun için yüzlerce sunucunun üzerinden geçen yollar izleyeceğiz. Yöntem biraz yavaş olabilir ama güvenliğinizi garanti altına alıyor. Ayrıca DSL ile kullanabileceğiniz en iyi araçları tavsiye edeceğiz ve bu sayede internet kafeden bağlanırken bile, özel hayatınızın gizliliğinizi koruyabileceksiniz.
Tüm konu: Adım adım: İnternette görünmez olmak!
- Standart araçlarla anonimlik: Çerezler
- Referrer meselesine çözüm
- IP Adresleri
- Anonim Sörf
- BitTorrent yazılımları
Kaynak: www.chip.com.tr
Tartışıyoruz: İnternette yeteri kadar güvenli miyiz?