AHCI : Windows 7 ve Vista'da Etkinleştirmek

nonpasaran
30-03-2010, 21:23   |  #1  
nonpasaran avatarı
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 7
1,216 mesaj

Intel ve Seagate'in birlikte geliştirmiş olduğu bir teknoloji olan AHCI(Advance Host Controller Interface) Sata disklerde performans artışı getiren bir teknolojidir.Normalde Windows kurulumu esnasında AHCImodunu seçerek kurulum yapmanız gerekir.Fakat eğer bunu yapmadıysanız bu yazımda bunu nasıl yapabileceğinizi ve AHCI teknolojisinin ne olduğunu detaylı bir şekilde anlatacağım...

AHCI nedir?
Achi yazılımların donanımlar ile Serial ATA (SATA)  arayüzünü kullanarak iletişmesini salayan bir donanım mekanizmasıdır.Parallel ATA (PATA) 'dan farklı olarak hot-plugging* ve native command queuing**(NCQ) özelliklerinin kullanımına izin verir.

PEKİ NE KADAR HIZ ARTIŞI SAĞLIYOR?

Yapılan benchmark testleri bu oranın ortalama %18 olduğunu söylüyor.Bununla ilgili bulabildiğim bir benchmark grafiğini alta koyuyorum.Standart tanımı AHCI olmadan çalışan, Intel AHCI ve NVIDIA Driver ise AHCI  ile çalışan diskleri tanımlıyor.

IDE İLE KURULMUŞ VİSTA VEYA 7'DE  AHCI'Yİ ETKİNLEŞTİRMEK;

Windows Vista AHCI teknolojisini destekleyen ilk sistemdi.Fakat kurulum sırasında bunun seçilmesi gerekir.Kurulumdan sonra Bios üzerinden AHCI'yi etkinleştirirseniz  STOP 0x0000007B INACCESSABLE_BOOT_DEVICE hatası ve mavi bir ekran ile karşılaşırsınız.Bunun sebebi Vista ve Windows 7 kurulum sırasında kullanılmayan depolama sürücülerini (Dolayısıyla AHCI sürücülerini) devre dışı bırakır.Bu işletim sisteminin yüklenme zamanını hızlandırmak için gereklidir.

Bu durumu bir senaryo ile anlatırsak;

Disk kontrolorü Pciide.sys sürücüsünü kullanan bir bilgisayara Vista veya yüklediniz.Daha sonraBios'tan SATA AHCI moda çevirdiniz.Şimdi disk  Msahci.sys  sürücüsünü kullanmak zorundadır.Oysa bu sürücü kurulum sırasında Vista veya tarafından devre dışı bırakılmıştı.İşte bunları kayıt defterinden etkinleştirmemiz gerekiyor.

• Bütün bu işlemlerden önce mutlaka bir sistem geri yükleme noktası oluşturun.
  • Bu işlem yanlış bir adım atmanız durumunda veri kaybetmenize sebep olabilir.
  • Bazı durumlarda bu işlemden sonra sata optik sürücünüz kaybolabilir.Bununla ilgili Microsoft'un yayınladığı hotfix'e buradan ulaşabilirsiniz.(Bildiğim kadarı ile Vista SP1 den sonraki Windows sürümlerinde bu düzeltildi.)
  • Çoğu Notebook üreticisi artık bios üzerinde bu tip bir değişiklik yapamaya izin veriyor fakat  bu seçenek sizde olmayabilir.
  • Bütün bu anlatılanlar sadece Boot diski üzerinde geçerlidir.İkinci bir sabit diskiniz varsa bunu problemsizce AHCI moda alabilirsiniz.

1- Bütün açık programları kapatın ve Başlat Menüsü arama satırına regedit yazıın ve "Enter"a basın.

2- Kayıt Defteri'nde
HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\Msahci
HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\IastorV
yollarını izleyin.

3- "Start" değerine sağ tıklayıp "Değiştir" deyin ve değer olarak "0(Sıfır) yazın.

4- Şimdi Kayıt Defteri'ni kapatın ve Bilgisayarı yeniden başlatın.

5-Başlangıçta Bios"a girin ve AHCI modu etkinleştirin.

6- Bilgisayar başlangıçta AHCI sürücülerini yüklemeye başlayacak.

7- Sizden Bilgisayarı yeniden başlatmanız istenecek.Tekrar başlattığınızda artık AHCI etkin.

Son Düzenleme: nonpasaran ~ 31 Mart 2010 17:03
Süleyman.
30-03-2010, 21:28   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
16,587 mesaj

Sağolun, güzel paylaşım...

nonpasaran
30-03-2010, 21:53   |  #3  
nonpasaran avatarı
OP Yıllanmış Üye
1,216 mesaj
Alıntı: Süleyman.  
Sağolun, güzel paylaşım...
ya aslında 2003 yılından beri notebook kullanıyorum  ve bu yüzden masüstü sistemlerinden çok uzak kaldım
sonuçta her ne kadar masaüstü sistemlerin artık sonunun geldiini gelecek 5-10  yılda sadece profesyonellerin kullanımına kalacağını düşünsem de  masaüstü sistemler kullanıcısının kendini geliştirmesine daha bir olanak sağlayan sistemler.Açıp kurcalama,sistem oluşturma, yapma , bozma olanağının çok daha fazla olması yüzünden kullanan insanlar kısa sürede sınıf atlayabiliyorlar 

uzun lafın kısası sürekli notebook kullanmaktan dolayı bu konularda biraz cahil kaldım ve bugün achi konusunu biraz araştırıp öğrendiklerimi yazdım 
ama işin garip tarafı kimse şöyle açık açık bu nedir diye Türkçe yazmamış yada ben rastlamadım
70 milyonluk bir ülkede facebook tan başını kaldırıp bu konuyu yaa birisi okur faydalanır diye Türkçe yazmamış olması gerçekten acınası bir durum
heryıl onbinlerce işlemci satan intel bile kendi geliştirdiği bu teknoloji ile  ilgili tek cümle Türkçe açıklama yazmamış
Komik

man on the moon
30-03-2010, 22:04   |  #4  
man on the moon avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
2,151 mesaj

nonpasaran sana tüm ahci kullanmayanlar adına teşekkürler. sözüm ona bir bilgisayar dergisinde bios ta ahci için: bu ayarı değiştirmeyin yoksa bilgisayarınız açılmaz, yazıyordu. ve bazı kendilerini bilgisayar ve teknoloji olarak lanse etmiş sitelerde bunu etkinleştirmenin tek yolunun bilgisayara format atmak olduğunu tekrar edip duruyorlardı. harika bir iş çıkarmışsın. ellerine sağlık.

nonpasaran
30-03-2010, 23:05   |  #5  
nonpasaran avatarı
OP Yıllanmış Üye
1,216 mesaj
Alıntı: man on the moon  
nonpasaran sana tüm ahci kullanmayanlar adına teşekkürler. sözüm ona bir bilgisayar dergisinde bios ta ahci için: bu ayarı değiştirmeyin yoksa bilgisayarınız açılmaz, yazıyordu. ve bazı kendilerini bilgisayar ve teknoloji olarak lanse etmiş sitelerde bunu etkinleştirmenin tek yolunun bilgisayara format atmak olduğunu tekrar edip duruyorlardı. harika bir iş çıkarmışsın. ellerine sağlık.
eyvallah sağolasın
umarım işine yarar

santiagoramon
31-03-2010, 15:45   |  #6  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
128 mesaj

Normalde Windows kurulumu esnasında ACHImodunu seçerek kurulum yapmanız gerekir.

Normalde Windows 7 kurarken nerde çıkıyor bunu anlamadım.Yükselt veya temiz yükle seçeneği çıkıyor,sonra hangi sürücüye kuracaksınız çıkıyor.Açaıkçası ben hiç tanık olmadım.Kurulum sırasındaki ACHI modunu resimlersen çok güzel olur.(Virtual Programda)

Süleyman.
31-03-2010, 15:53   |  #7  
Yıllanmış Üye
16,587 mesaj

Yazıyı tam okumamışsınız sanırım.

Alıntı: santiagoramon  
Normalde Windows kurulumu esnasında ACHImodunu seçerek kurulum yapmanız gerekir.

Normalde Windows 7 kurarken nerde çıkıyor bunu anlamadım.Yükselt veya temiz yükle seçeneği çıkıyor,sonra hangi sürücüye kuracaksınız çıkıyor.Açaıkçası ben hiç tanık olmadım.Kurulum sırasındaki ACHI modunu resimlersen çok güzel olur.(Virtual Programda)

ifteri
31-03-2010, 15:54   |  #8  
ifteri avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
498 mesaj

sayın nonpasaran
---------------------
doğrusu ACHI mıdır AHCİ midir.gözünüzden kaçmış olabilir.veya her ikiside aynı şey olabilir.yalnız sistemde yazan AHCİ dir.ayrıca bilgi için teşekkür.kolay gelsin.

nonpasaran
31-03-2010, 16:42   |  #9  
nonpasaran avatarı
OP Yıllanmış Üye
1,216 mesaj
Alıntı: ifteri  
sayın nonpasaran
---------------------
doğrusu ACHI mıdır AHCİ midir.gözünüzden kaçmış olabilir.veya her ikiside aynı şey olabilir.yalnız sistemde yazan AHCİ dir.ayrıca bilgi için teşekkür.kolay gelsin.
ingilizce de İ harfi olmadığından dolayı büyük hatfle yazarsan AHCI dir 
ingilizce de ı harfi olmadığından dolayı küçük harfle yazarsan ahci dir Gülüş

büdüt: soruyu yanlış algılamışım Ağzı kulaklarına varıyor
ama suç birazda sende ilkine ACHI yazmışsın ikincisine AHCİ yazınca ben I-İ farkını soruyorsun sandım
doğrusu AHCI dir yani bildiğimiz bolu mengenin meşhur ahçı ları gibi

büdüt2 : bende yanlış yazmışım Şaşkındüzeltiyorum şimdiBeğendim

Son Düzenleme: nonpasaran ~ 31 Mart 2010 16:52
nonpasaran
31-03-2010, 16:44   |  #10  
nonpasaran avatarı
OP Yıllanmış Üye
1,216 mesaj

çünkü bu ayar bir windows ayarı değil bios ayarıdır senin biosunda ne ayarlıysa windows kendini ona uyarlar yani kurulumdan önce bu ayar bios tan yapılır

ifteri
31-03-2010, 17:11   |  #11  
ifteri avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 6
498 mesaj
Alıntı: nonpasaran  
ingilizce de İ harfi olmadığından dolayı büyük hatfle yazarsan AHCI dir 
ingilizce de ı harfi olmadığından dolayı küçük harfle yazarsan ahci dir Gülüş

büdüt: soruyu yanlış algılamışım Ağzı kulaklarına varıyor
ama suç birazda sende ilkine ACHI yazmışsın ikincisine AHCİ yazınca ben I-İ farkını soruyorsun sandım
doğrusu AHCI dir yani bildiğimiz bolu mengenin meşhur ahçı ları gibi

büdüt2 : bende yanlış yazmışım Şaşkındüzeltiyorum şimdiBeğendim

sunduğunuz bilgiyi yeri gelince kullanmak üzere arşivledim.copy-paste ile umarım hoşgörürsünüz.(tabii isim zikrederek).sağlıklı kalın
(istiyorsanız yazılarımı silebilirim)

nonpasaran
31-03-2010, 17:52   |  #12  
nonpasaran avatarı
OP Yıllanmış Üye
1,216 mesaj
Alıntı: ifteri  
sunduğunuz bilgiyi yeri gelince kullanmak üzere arşivledim.copy-paste ile umarım hoşgörürsünüz.(tabii isim zikrederek).sağlıklı kalın
(istiyorsanız yazılarımı silebilirim)
tabii ki ben bu yazıları mümkün olduğunca fazla kişi yararlansın diye yazıyorum dilediğiniz gibi kullnabilirsiniz
ayrıca arşivlemenize de gerek yok bu ve bunun gibi yüzlerce vista ve 7 ile ilgili makale blogumda yayınlanıyor

http://non-pasaran.blogspot.com/

beklerim her zaman Göz kırpma

HugOBoss___
31-03-2010, 19:18   |  #13  
HugOBoss___ avatarı
Yıllanmış Üye
2,011 mesaj

Ben bunu kullanmayı denemiştim ama floppy sürücüsü  istemişti. O günden beride bir daha ilgilenmemiştim. Teşekkürler.

Batuhan Karsan 26
31-03-2010, 20:45   |  #14  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 62
2,471 mesaj

Windows 7 yi bana bir abi kurdu.Ahci yada IDE kurduğunu nerden anlarım

nonpasaran
31-03-2010, 22:42   |  #15  
nonpasaran avatarı
OP Yıllanmış Üye
1,216 mesaj
Alıntı: batuska  
Windows 7 yi bana bir abi kurdu.Ahci yada IDE kurduğunu nerden anlarım
biostan bakacaksın

hamzaa
31-03-2010, 22:46   |  #16  
Yıllanmış Üye
292 mesaj

sayın abim regeditte o degerli girdim...biosa gittim "achi" aktif durumda şimdi ben o degerleri eski haline mi getireyim...birde yeniden baladıktan sonra yni donanım filan bulma çıkmadı bir yardımcı ol abicim
saygılarımla..!!!

nonpasaran
31-03-2010, 23:26   |  #17  
nonpasaran avatarı
OP Yıllanmış Üye
1,216 mesaj
Alıntı: hamzaa  
sayın abim regeditte o degerli girdim...biosa gittim "achi" aktif durumda şimdi ben o degerleri eski haline mi getireyim...birde yeniden baladıktan sonra yni donanım filan bulma çıkmadı bir yardımcı ol abicim
saygılarımla..!!!
önce bios gidip sonra kayıt defteri ile uğraşsaydın ya Ağzı kulaklarına varıyor
vista kullanıyorsan 4 
seven kullanıyorsan 3 yapacaksın o "0" yaptığın değerleri
yine de problem çıkarsa sistem geri yükleme yapabilirsin

santiagoramon
02-04-2010, 10:20   |  #18  
Yıllanmış Üye
128 mesaj
Alıntı: nonpasaran  
çünkü bu ayar bir windows ayarı değil bios ayarıdır senin biosunda ne ayarlıysa windows kendini ona uyarlar yani kurulumdan önce bu ayar bios tan yapılı

Non Pasaran anlamadım ne demek istediğini.Örneğin Ben bu akşam Win 7 yükliyecem,Bootable olarak bütün sürücüleri silerek yeni birimler oluşturarak kurucam.Kurulum bittikten sonra senin yukarda bahsettiğin ayarları mı uygulayım?Regedite girip o değerleri vs yazmak gibi mi?Extre bişey yapmıyorum değil mi?Göçersede makina hoop bir daha format:PBu arada fazla format zararlı mı?

nonpasaran
02-04-2010, 11:01   |  #19  
nonpasaran avatarı
OP Yıllanmış Üye
1,216 mesaj

Non Pasaran anlamadım ne demek istediğini.Örneğin Ben bu akşam Win 7 yükliyecem,Bootable olarak bütün sürücüleri silerek yeni birimler oluşturarak kurucam.Kurulum bittikten sonra senin yukarda bahsettiğin ayarları mı uygulayım?Regedite girip o değerleri vs yazmak gibi mi?Extre bişey yapmıyorum değil mi?Göçersede makina hoop bir daha format:PBu arada fazla format zararlı mı?
format atmadan önce açılışta f2 ye basarak biosa gir ve ahci seçili mi bak seçili değilse seç sonra 7 dvd si üzerinden boot et at formatını 
büyük ihtimal seçilidir zaten alta örnek olması açısından 2 resim koydum

santiagoramon
02-04-2010, 15:14   |  #20  
Yıllanmış Üye
128 mesaj

Eyvalah sağolasın.Peki test yaptın mı atıyorum 56000 Benchmark alırken 59000 mi alıyor yada ne bileyim tek çekirdeklilerde performans farkı yaratır mı?En azından senin bilgisayarında fark ettimi? %10-15 bile farketse mükemmel olur....

nonpasaran
02-04-2010, 16:08   |  #21  
nonpasaran avatarı
OP Yıllanmış Üye
1,216 mesaj
Eyvalah sağolasın.Peki test yaptın mı atıyorum 56000 Benchmark alırken 59000 mi alıyor yada ne bileyim tek çekirdeklilerde performans farkı yaratır mı?En azından senin bilgisayarında fark ettimi? %10-15 bile farketse mükemmel olur....
bunun çekirdekle falan bi alakası yok
yukarıda da anlattım sadece bilgisayarın hdd den veriyi biraz daha seri almasını sağlıyor
ha bu verinin birazda ne kadar dağıldığı ile alakalı ağır parçalanma yaşamış bir dikte fark çok olur birleştirilmiş bir diskte az 
yani bazen %1 olur bazen %25 bunu belirleyecek çok etmen var ama hiç bir zaman daha yavaş olmaz

recycle bin
02-04-2010, 17:51   |  #22  
Yıllanmış Üye
284 mesaj

ben de ilk geçtiğimde bir test yapmıştım, sadece önbellekten okumada hız farkı olmuştu, gündelik kullanımda ne tür faydası olur bilmiyorum.

censez41
10-03-2011, 14:09   |  #23  
censez41 avatarı
Yıllanmış Üye
1,705 mesaj

ben win64bit kullanıyorum biostan ahci etkinleştirip işletim sistemini kurdum
ancak yaptığım testlerde bir performans artışı olmadı windows ta etkin olduğunu nasıl anlarım
everest te baktım hdd ahci destekliyo diyo ama etkin demiyo
sistemde 2 adet hd161hj hdd var zamanın da reid yapmak için aldım ama anakartım desteklemiyormuş çipset intel ich9
testlerim ahci etkin

kapalı