ATI aynı geçmişte 65nm'lik üretim teknolojisini pas geçip direkt 55nm'ye odaklandığı gibi bu sefer de 32nm'yi es geçip doğrudan 28nm'ye yoğunlaşacak.
ATI'nin gelecek planlarına dair firmanın GPU bölümünden bir yetkili tarafından yapılan açıklamalar ertesinde merak edilen pekçok konuya açıklık geldi. Buna göre, ATI cephesinde, DirectX 11 desteğiyle beraber gelecek çözümlerin yeni yıla girmeden çıkarılması yönünde sürdürülen hummalı çalışmalar devam ederken; HD4800, HD4700 ve HD4400 ürün dizileri altında konumlandırılacak olan DX11 destekli yeni modellerin hepsi de 40nm'lik üretim teknolojisinden imal edileceklermiş.
Yetkilinin 40nm'nin gidişatı hakkında belirttiği birşey var ki, gerçekten kayda değer: Nvidia'nın GT300 çekirdeğinin güçlendireceği yeni nesil çözümlerde elde edeceği başarıların kendilerini zor durumda bırakamayacağını belirten kaynak, buna sebep olarak 40nm'lik üretim teknolojisinin her ikisinin de başına adeta bela olmasını gösteriyor. Devamında bu durumun artık pek de umurlarında olmadığının altını çizen yetkili, 40nm'lik sürecin ömürdöngüsünün çok kısa olacağının da altını çiziyor.
Tabir-i caizse asıl bombaysa, AMD'nin gelecek yıl itibariyle TSMC'yi bırakıp tüm çekirdek üretimlerini Globalfoundries'e ihale edecek olması ki, her ne kadar bu konu öngörülse de ilk kez AMD içerisinden birisi tarafından 'off the record-kayıt dışı' şeklinde olsa da dile getirilmesi meyanında bayağı bir önemli. (Tabii yine de resmi bir ağız olmadığından ötürü bunu da söylenti kapsamında ele alalım biz.)
Keza başta da belirttiğimiz gibi; AMD önümüzdeki yılın ilk yarısı ile beraber, G.F ortaklığında, 28nm'lik sürecin ilk adımlarını atmaya başlayacak. Ve bunu hemen takiben de ilk 'doğal' DX11 mimarisine yer verilecek ürünler tüketicilerin beğenisine sunulacak. Son olarak şunu da belirterek haberimizi bitirelim: Firma segmentsel dağılımda yine aynı yolu izleyecek. Yani tepe seviyeye konumlandıracağı bir çift GPU'lu model, ardından yüksek segmentte konumlandıracağı aynı çekirdeğin tekine yer verilmiş model ve daha ardından gelecek f/p ve alt segment ürünleri.
Bu yılın sonu itibariyle 32nm ve 2012 itibariyle de 22nm üretim teknolojisine geçmeyi planlayan Intel'in en büyük rakibi kuşkusuz AMD. AMD'nin "örtülü" ortağı Globalfoundries de bu yolda 28nm'lik üretim teknolojisi hazırlıklarına hız vermiş durumda.
Kıdemli ortak IBM'in önderliğinde biraraya gelen, yonga dünyasının 5 bilinen ismi yani IBM, Globalfoundries, Samsung, Chartered ve STMicroelectronics tarafından yapılan bildirimde, topluluğun 28nm HKMG (high-k metal gate) projesinin yol haritası ve gidişatı açıklandı. Düşük güç tüketimine sahip bu CMOS işlem teknolojisinin öncül üretimine gelecek yılın 2. yarısı itibariyle başlanacak. Tüm teknoloji dünyasını yakından ilgilendiren bu platformla beraber, MID'ler ve dizüstü platformları da dahil olmak üzere güç duyarlı pekçok tüketici elektroniği uygulamasında da şimdiye kıyasla çok ciddi oranlarda iyileştirilmiş batarya süreleri sunulacak.
Haberimizi teknik detaylara boğmadan, konuyla ilgili yapılan sunumda, öncül çalışmalara göre 45nm teknolojisinin yarı boyutundaki 28nm üretim teknolojisinin can vereceği işbu yongaların daha şimdiden %40 civarında daha fazla performans ve %20 dolayında da daha düşük güç tüketim değerleri sağladığının ortaya konulduğunu belirterek sonlandıralım.