Intel'in dört çekirdekli işlemcilerini lanse edip piyasaya sürmesinden yaklaşık 1 ay sonra geçtiğimiz Aralık ayında AMD'de de yeni Quad-FX platformunu duyurmuş ve takip eden süreçte pazara sunmuştu. AMD'nin Quad-FX platformu bildiğiniz gibi Intel'in dört çekirdekli işlemcilerine cevap verebilmek adına hazırlanan ve çift çekirdekli iki işlemcinin paralel olarak çalışmasını esas alan, firma adına gelecekte de devam ettirilmesi beklenen önemli bir projeydi. Yeni platformuna son derece güvenen ve başarısına inan AMD, sadece Quad-FX platformuna özel olarak tasarlanan ve soket 1207 formunda hazırlanan Athlon64 FX-70 serisi işlemcilerini de satışa sunmuştu. Nvidia'nın nForce 680a SLI yonga setinden gücünü alan ve sadece Asus'un hazırladığı, fiyatı 350$'ın biraz daha üzerinde olan anakart ile çalışabilen oyuncu odaklı "enthusiast" sistem özellikle maliyetleri ve yüksek güç tüketimi ile açıkçası AMD'nin beklentilerini karşılayamadı ama firmanın yılmaya hiç niyeti yok ve yeni hazırlıkları var.
AMD'yi Quad-FX platformunda rahatsız eden belkide en önemli nokta yonga seti tarafındaydı. Her ne kadar Nvidia'nın nForce 680a SLI yonga seti gerek performans gereksede nitelikleri bakımından firmanın beklentilerini karşılamış olmasına rağmen ATi'yi özellikle yonga seti açığını kapatmak içinde satın alan AMD, bir noktada rakibi olan Nvidia'nın yonga setlerine bağımlı kalmak istemiyordu. Bu konuda da çalışmalarını yoğunlaştıran firma 2. jenerasyon Quad-FX platformunda dışa bağımlılıktan kurtulacak gibi. İlk olarak değinmemiz gereken nokta, AMD'nin işlemcilerinden sonra Quad-FX platformu içinde tercih ettiği isim değişikliği olmalı. AMD çift işlemcili sistemini bundan sonra FASN8 ismi ile anacak. AMD'nin yeni FASN8 platformu ile temel donanımları neredeyse %100 AMD üretimi alan yeni bir platforma merhaba diyor. Platformun çift işlemci ihityacı tahmin edebileceğiniz gibi hazırlanan yeni nesil işlemci mimarisine dayalı Phenom FX işlemcileri karşılayacak. AMD ilk etapta soket 1207 formunda, 2.2GHz ile 2.6GHz aralığında saat hızlarına sahip olması beklenen iki yeni Phenom FX işlemcisini FASN8 platformunun hizmetine sunacak. Yenilikler bunlar ile de sınırlı kalmayacak
FASN8 platformu ile birlikte AMD'nin Nvidia'ya olan bağımlılığı da sonra eriyor. Zira dört çekirdekli iki Phenom FX işlemcisine yataklık edecek anakartlar AMD'nin kendi hazırladığı özel yonga setini kullanacaklar. Bu noktada gün yüzüne çıkan çok fazla detay olmasa bile bahsi geçen yonga seti büyük bir ihtimalle RD790 olacak. Tabii Crossfire desteğine de sahip olacak anakartların iki adet tam PCIe X16 veri yoluna sahip PCIe slotlarını ise AMD'nin Radeon HD 2900 serisi ekran kartları dolduracak. Son derece güçlü, doğal dört çekirdeğe sahip iki adet Phenom FX işlemcisi ve yine yeni nesil DirectX 10 destekli R600 gpu'sundan güç alan iki adet Radeon HD 2900 ekran kartı ile AMD'nin teraflop'luk hesaplama gücünü ev kullanıcılarının da hizmetine sunması bekleniyor. (Dikkat: Seti projesi ivme kazanabilir ve uzaylıları kıskıvrak yakalama ihtmalimiz doğabilir :D)
AMD tarafında işler bunlar ile sınırlı değil. Firmanın yılın 2. yarısından itibaren kullanıcılara sunacağı yeniliklerin ardı arkası kesilmiyor. Gelen bilgilere göre, AMD, daha önce Quad-FX şimdiyse FASN8 paltformları için hazırlamakta olduğu özel Pheom FX işlemcilerinin tek çekirdekli sistemlerde çalışabilen modellerini de hazırlayacak. Buna en büyük sebep olaraksa yine firmanın en büyük rakibi olan Intel gösteriliyor. Çünkü Intel'in hazırladığı "Extreme" serisi dört çekirdekli işlemciler hem tek olarak kullanılabilmekte hemde fiyatı son derece uygun olan anakartlar ile çalışabilmekte. (Örneğin Asrock ile) Bu noktadan hareket eden AMD'de de Phenom FX işlemcilerinin soket 1207 formu yerine soket AM2+ formuna sahip olan modelini de hazırlayacak gibi. Bu modelin saat hızının ise 2.2GHz ile 2.4GHz arasında olması beklenirken, soket 1207 formunda hazırlanan kardeşlerinden en önemli farkıysa FASN8 sisteminde kullanılamayacak olması gösteriliyor. Ayrıca AMD'nin Phenom FX işlemcilerinin bazı temel özelliklerini de hatırlamakta fayda var. 65nm üretim teknolojisi ile hazırlanacak işlemciler, AMD'nin yeni nesil K10 mikro işlemci mimarisini esas alacaklar. Her çekirdek için hazır olarak bulunan 512KB seviye 2 ön bellek ile birlikte çekirdeklerin ortak kullanımına açık paylaşımlı 3. seviye ön bellekte işlemciler ile birlikte gelecek.
AMD'nin Phenom FX işlemcileri güç tüketimi noktasında da son derece iddialı olacak gibi. Yüksek performans segmenti için hazırlanan doğal 4 çekirdeğe sahip 2.4GHz'lik Phenom FX işlemcisine yönelik daha önce ortaya çıkan 95 watt'lık termal güç tasarımının (TDP) son gelen bilgilere göre, 89 watt'a çekilmiş olabileceği ifade ediliyor. Bu noktada kesin rakamları ancak işlemciler çıkınca görebileceğiz ama Intel'in son günlerde çift ve dört çekirdekli işlemcilerinde arka arkaya termal gelişme sağlayan steppingleri duyurması rakip AMD'nin bu konuda son derece iddialı geliyor tezini de doğrulayabilecek adımlar olabileceği belirtilmekte. Son olarak birazda AMD'nin yeni nesil K10 mikroişlemci mimarisinden de bahsedelim. Bu mimarinin kilit noktalarının, paylaşımlı seviye 3 ön belleğin, 128-bit'e transfer edilen FPU ünitesinin, geliştirilen ve DDR-2 1066MHz'e destek sağlayacak yeni IMC'nin ve Hypertransport 3.0 olduğu bildiriliyor. AMD'nin yeni işlemcileri için artık sayılı günler kaldı. Performans ve fiyatı ile son derece rekabetçi olması beklenen işlemcilerin pazarda yaratacağı etkiyi merakla bekliyoruz.