AMD Eski Kartlar İçin Sürücü Desteğini Kesti

Bu başlık kilitlidir. Yeni mesajlar gönderilemez veya mevcut mesajlar düzenlenemez.
massas
29-10-2009, 10:16   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
681 mesaj

AMD, eski model ATI kartlarına sahip olup da Windows 7'ye geçmek isteyen kullanıcılarına çok kötü bir sürpriz yaptı. Eğer siz de ATI kartlarına sahipseniz bu haberi mutlaka okuyun.

AMD, kullanıcılarını şaşırtan bir karar alarak DirectX 9 destekli ATI Radeon ekran kartlarının Windows 7 için resmi olarak desteklenmeyeceğini duyurdu. Windows 7 ile bu kartları kullanmak isteyenler Vista sürücülerini yükleyebilecekler fakat bu sürücülerde Windows 7 sürücülerinde bulunan özelliklerin hiçbiri bulunmayacak. Ayrıca Windows 7 altında kullanılan Vista sürücüleri AMD tarafından resmi olarak desteklenmeyecek. Yani en basit şekilde anlatmak gerekirse Windows 7 sürücüleri bu kartlara destek vermeyecek.

ATI Radeon X1300 serisi de Windows 7'den mahrum olacaklar arasında

Söz konusu kartlar ise şunlar: ATI Radeon 9500 serisi, ATI Radeon 9550 serisi, ATI Radeon 9600 serisi, ATI Radeon 9700 serisi, ATI Radeon 9800 serisi, ATI Radeon X300 serisi, ATI Radeon X550 serisi, ATI Radeon X600 serisi, ATI Radeon X700 serisi, ATI Radeon X800 serisi, ATI Radeon X850 serisi, ATI Radeon X1050 serisi, ATI Radeon X1300 serisi, ATI Radeon X1550 serisi, ATI Radeon X1600 serisi, ATI Radeon X1650 serisi, ATI Radeon X1800 serisi, ATI Radeon X1900 serisi, ATI Radeon X1200 serisi, ATI Radeon X1250 serisi, ATI Radeon X2100 serisi ve ATI Radeon Xpress serisi.

NVIDIA, GeForce 6 serisine kadar sürücü desteği veriyor

Her zaman için kullanıcıların isteklerine göre hareket etmesiyle bilinen AMD'nin şimdi böyle bir karar almış olması oldukça enteresan. Listede bulunan kartların desteklenmeyecek olması, insanlara zorla yeni kart aldırmak için düşünülmüş pek de hoş olmayan bir taktik olarak düşünülebilir. Öte yandan NVIDIA'ya baktığımızda sunulan yeni Windows 7 sürücülerinin GeForce 6 serisine kadar destek verdiğini görüyoruz.

ALINTIDIR

ErKaN-23
29-10-2009, 10:37   |  #2  
ErKaN-23 avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
931 mesaj

amd vista çıktığında da vista için bçyle bir açıklama yaptığını hatırlıyorm ama destek vermeyeceğini zannetmiyorum şu an sitelerinde çoğu kart için win drv leri mevcut

Kapalı Hesap (153334)
29-10-2009, 10:37   |  #3  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 186
6,419 mesaj

Herzaman nvidia yı tek geçerim zamanında 6800xt ye baya para saydık.Biraz fazla para verirsin ama yıllarca rahat rahat kullanırsın.Nvidia artık 6 serisinin destegini windows 8 den sonra çeker herhalde.Windows 7 için kart mı değişelim. :)

xxömür
29-10-2009, 10:38   |  #4  
xxömür avatarı
Yıllanmış Üye
1,574 mesaj

bence ams haklı zaten şöyle bi durumda söz konusu o destek vermediği kartları kullananlarında windows 7 ye geciş yapacagını sanmıyorum o kartı kullananın sistemide ona göredir yani xp den sasmazlar bence doğru bir karar

Bu arada ben Nvidia Kullanıyorum GTX295  Ati fanatiği olarak düşünmeyin

berksus
29-10-2009, 10:39   |  #5  
Yıllanmış Üye
147 mesaj

Bende x1650 var.Şimdi amd'nin sitesine baktım.Win7 driver'ını seçince vista geliyor ve 80 ve 40 mb'lık 2 tane dosya çıkıyor.Bunlarda display driver değil sanırsam.

Şimdi ben yeni driverları nerden bulucam veya bulamayacak mıyım?

Son Düzenleme: berksus ~ 29 Ekim 2009 10:41
Kapalı Hesap (153334)
29-10-2009, 10:51   |  #6  
Kapalı Hesap
6,419 mesaj

Nvidia çok zeki bir şirket 6 serisi kullanıcılarının yüzdesini hesaplıyor dünya genelinde çok oldugu için 6 serisinin destegini çekmedi.Çekseydi windows 7 tam destekledigi halde nvidiaya tepki büyük olurdu.Ama windows 8 (windows xxx windows 7 den sonra çıkacak aday) çıktıgında sistemi zorlayacagı için nvidia topu microsofta atıcak windows vistada olduğu gibi.Gerçekten mükemmel taktik.

mancukya
29-10-2009, 16:23   |  #7  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 4
2,844 mesaj

Eski karta yeni özellik nasil katacak Ati ?
Kartin potansiyeli belli zaten belirli dönem araliklarinda bazi kart serilerine destegi kesiyorlar cünkü o kartlarin destekleyemedigi yazilimlar giriyor devreye buda normal zaten pek cok Ati karti amd tarafindan satin alindikdan sonra destegi yoktu ama genede drivers verdiler.
Bu konudada Drivers sunarlar ama Win7 bazi özellikleri icin elbette o eski kartlarin destek dahi verilse onu sunumayacagini firmada az cok anliyan herkezde biliyor.
Yok Ati yok Nvidia kendi kullandigini iyi göstermek marifet degil hangisi en uyguna iyi performans veriyorsa iyiside odur bugun birisi oluyor yarinda digeri ama kendim kullaniyorum diye ahkam kesenleride anlamak zor.

Son Düzenleme: mancukya ~ 29 Ekim 2009 16:25
Kruis
29-10-2009, 16:29   |  #8  
Kruis avatarı
Yıllanmış Üye
496 mesaj

ATI Radeon X1200 serisi kullanmaktayım.Aynen verdikleri bir destek yok.x1200 için sitesinde driverı dahi yok zaten (:

Kapalı Hesap (153334)
29-10-2009, 16:38   |  #9  
Kapalı Hesap
6,419 mesaj
Alıntı: mancukya  
Eski karta yeni özellik nasil katacak Ati ?
Kartin potansiyeli belli zaten belirli dönem araliklarinda bazi kart serilerine destegi kesiyorlar cünkü o kartlarin destekleyemedigi yazilimlar giriyor devreye buda normal zaten pek cok Ati karti amd tarafindan satin alindikdan sonra destegi yoktu ama genede drivers verdiler.
Bu konudada Drivers sunarlar ama Win7 bazi özellikleri icin elbette o eski kartlarin destek dahi verilse onu sunumayacagini firmada az cok anliyan herkezde biliyor.
Yok Ati yok Nvidia kendi kullandigini iyi göstermek marifet degil hangisi en uyguna iyi performans veriyorsa iyiside odur bugun birisi oluyor yarinda digeri ama kendim kullaniyorum diye ahkam kesenleride anlamak zor.
Yazını yeni okudum kusura bakma cevabını vermedim.Kimseye ahkam kesmiyorum.Nvidia böyle bir güzellik yaptı diye ati kullanıları tepkisini göstericegi yerde bana sataşıyorsun.Memnun değilseniz Amd ile iletişime geçebilirsiniz.Nvidia ekran kartımı aldığımdan beri hiçbir sorun yaşamadım ama bu başkası için değişebilir.Benim şahsi fikrim nvidia bu işi daha iyi yapıyor olmasıdır bu atinin kötü oldugu anlamına gelmez.Her kullanıcının görüşü farklıdır, kendi görüşüne göre beni yargılayamazsın.

black_flood
29-10-2009, 18:44   |  #10  
black_flood avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 152
5,190 mesaj

şuanda dx 11 desteği yok hiçbir kartın veparalel işlem yapma yeteneğinden faydalanamıyoruz. yazılım çıkartsalar kaç yazar biraz mantıklı süşünün. ona bakacaksan agp ekran kartları içinde hem win7 hemde vista sürücüsü çıkartıldı ama sadece vistada faydalanılabiliyor bu özellikten ama son çıkan güncelleme nedeni ile vista ortamındada dx11 ekran kartı şartı doğmuş durumda.

ibrahim19
29-10-2009, 19:23   |  #11  
Yıllanmış Üye
635 mesaj

x550 kullanıyorum ve win 7 kullanmaktayım zaten atinin driverlinın kurmadım win 7 kendi tanıyor zaten performansa gelince eskidi ama ben hala oynamayı seviyorum carbon oynamakratım sorunsuz bir şekilde :D eskidi ama polislerle atışmak bek gzl oluyor :D

mancukya
29-10-2009, 22:57   |  #12  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 4
2,844 mesaj

Kusura bakma arkadas ama benim makinedeki kart su anda Nvidia ama dedigim gayet acik tekrar okursan

Alıntı: DETROID_35  
Yazını yeni okudum kusura bakma cevabını vermedim.Kimseye ahkam kesmiyorum.Nvidia böyle bir güzellik yaptı diye ati kullanıları tepkisini göstericegi yerde bana sataşıyorsun.Memnun değilseniz Amd ile iletişime geçebilirsiniz.Nvidia ekran kartımı aldığımdan beri hiçbir sorun yaşamadım ama bu başkası için değişebilir.Benim şahsi fikrim nvidia bu işi daha iyi yapıyor olmasıdır bu atinin kötü oldugu anlamına gelmez.Her kullanıcının görüşü farklıdır, kendi görüşüne göre beni yargılayamazsın.
Recep Baltaş
29-10-2009, 23:27   |  #13  
Recep Baltaş avatarı
CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 8
9,635 mesaj

Başlığı değiştirdim ve özellikle firmayı karalamaya yönelik bir başlık açtığınız için konuyu kitliyorum.

Şöyle bir değerlendirme yaaprsanız:

HD 5000 - GT200
HD4000 - 9000
HD3000 - 8000
HD2000 - 7000
HD 1000 - 6000
XX00 - 5000

AMD'nni haklı olduğunu anlarsınız. Fanboyluğa gerek yok. Bu kartları kullanan dünya çapında kişi sayısı az ve Windows 7'ye geçen bir kişi de artık yeni bir kart satın almalı.