AMD, Intel'in gerisinde mi kalıyor?

CHIP Online
03-08-2010, 12:45   |  #1  
CHIP Online avatarı
OP www.chip.com.tr
Teşekkür Sayısı: 26
36,771 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Oca 2004

İki işlemci devi arasındaki teknoloji farkı gitgide açılıyor mu? İşte uzman görüşleri...

Okumak için: https://www.chip.com.tr/konu/amd- ... -kaliyor_21608.html

Resimlerle: Intel işlemci tarihinin kilometre taşları

AMD ile Intel arasındaki fark gitgide açılıyor mu? AMD fiyat-performans dengesi yakalayan işlemciler ile belirli bir tüketici kesiminin favorisi; ancak bu yeterli değil.

İki devin üretim süreçleri ve teknolojileri arasındaki fark, uzman görüşlerina kapanmıyor; aksine gün geçtiikçe açılıyor.

AMD'den ayrılan Global Foundries 45nm üretim sürecinde Intel'in 1 yıl gerisindeydi. 32nm'de farkı kapatacağını ve 22nm'de Intel'i yakalayacağını söyleyen üretici, sözlerini tutamadı ve Intel'in çok gerisinde kaldı. Aradaki farkı kapatmak için arada 28nm sürecini geliştirmeye karar veren Global Foundries'in bu hareketi biraz eleştirildi. Çünkü 28nm tam bir gelişme değil, yarım bir adım sayılıyor.

Tek sorun nm sorunu da değil, high-k metal gate'lere geçiş meselesi ve önde-sonda geçit çeşitleri de süreci uzatan ciddi teknik meseleler. Intel bunları daha 45nm'de, 2007 yılında aşmıştı ama AMD ve Samsung gibi firmalar daha yeni karşılaşıyor.

Tüm konu: AMD, Intel'in gerisinde mi kalıyor?

İzleyin: Yeni overclock rekoru

Resimlerle: Intel işlemci tarihinin kilometre taşları

Kaynak: www.chip.com.tr

Tartışıyoruz: AMD, Intel'i nm savaşında yakalayabilir mi?

firaristt
03-08-2010, 13:08   |  #2  
firaristt avatarı
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 3
3,194 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Ara 2009

nm savaşında yakalayabilir ama bilgisayardan anlamayan yada az anlayanların aklında "AMD kötü intel iyi, AMD çok ısınıyor,.... ws..." gibi şeyler olduğu sürece AMD belli bir kesime hitap edecektir... ama intel in i7 930 işlemcisi fiyat olarak x6 1090T ile aynı sayılır hatta birazcık ta olsa fazla...

sonuç olarak hesaplı ve güçlü sistemler için AMD, çok paranız varsa ve profesyonel programlar kullanıyorsanız intel i7 965-970-980X gibi işlemcileri seçmenz daha iyi olur ancak o kadar para verdikten sonra x12 opteronlar var ;))

uGuR.uK
03-08-2010, 16:42   |  #3  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
8,316 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2007

14-15 yaşlarından beri profesyonellerle birlikte bu işlerle ilgilenmiş biri olarak intel'in kalitesi en iyisi diyorum ben. yanlız bu demek değil amd kötü, dandik veya intel'le yarışamaz vs. onlarında işlemcileri çok güzel ama anlık oluyor, şöyle söyliyim: genelde ilk teknolojiler, yeni sınırlar intel tarafından çıkıyor bu bir gerçek, amd'nin sıfırdan var ettiği şeylerin sayısı daha az. ama buna karşılık intel'in gelişmelerinden sonra ona alternatif kendi teknolojisini üretiyor ve daha sonra olduğu içinde daha üstün olabiliyor, yanlız dediğim gibi anlık. alternatif rakipler ürettiği için bir sonraki ürünlerde bile gerilemeye gidiyorlar ve bugüne kadar kaç amd kullanıcısı gördüysem benim ve intel tabanlı kurduğum arkadaşların sistemlerinden daha çabuk terfi ihtiyacı hissettiler. yinede uygun sistem kurmak için en iyisi amd'dir ama "bir kere olsun tam olsun" mantığıyla intel tabanlı güçlü bir sistem kurulduğunda uzun vadede daha tasarruflu çıkarsınız kanaatimce.