AMD'nin yeni mobil platformu: Puma

kuruwa
18-05-2007, 14:15   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
2,438 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Kas 2006

Intel’in dizüstü bilgisayarlar alanında Santa Rosa platformuna geçmesi ve Montevina platformunun duyurusuna AMD yeni nesil Puma mobil platformuyla cevap verecek. Puma platformunun kalbinde AMD’nin yeni nesil 65nm teknoloji kullanan Griffin çekirdeği yatıyor. Intel’in Core 2 Duo işlemcilerinden güç tüketimi bakımından daha üstün olduğu vurgulanan Griffin çekirdeğinin performans olarak da Core 2 Duo işlemcilerden üstün olması bekleniyor.
AMD’nin sunucu odaklı dört çekirdekli işlemci ailesi Barcelona’dan farklı olarak, Griffin çekirdeği daha üstün güç tasarruf karakteristiklerine sahip olacak. AMD’nin Split Power Plane (Ayrı güç düzlemleri) adını verdiği bu yeni teknoloji sayesinde bellek kontrolcüsü ver her bir işlemci çekirdeği birbirinden bağımsız voltajlarda çalışabilecek. Ayrıca Griffin’in DDR2 bellek kontrolcüsü geliştirilmiş DRAM önyükleyicisine ve verim açısından geliştirmelere sahip. Ayrı güç düzlemleri sayesinde bellek kontrolcüsü her iki işlemci çekirdeğinden de düşük voltajda çalışabildiğinden Griffin çekirdekli işlemciler daha az güç tüketimi sunacak.

AMD’nin bu yılın ikinci yarısında piyasaya sunması beklenen dört çekirdekli Barcelona ailesi ait işlemcilerde de çekirdekler ve bellek kontrolcüsü farklı voltajlarda çalışabilmekte. Griffin ailesinin Barcelona’ya göre artısı ise her bir işlemci çekirdeğinin birbirinden bağımsız voltaj ve frekanslarda çalışabilecek olması.

_
Griffin ayrıca geliştirilmiş güç yönetim özelliklerine sahip HyperTransport 3.0 teknolojisini destekleyecek. HyperTransport 3.0 işlemci ve yongaseti arasındaki bağlantıların genişliklerini ölçekleyerek güç tüketimini azaltabilecek. Ayrıca Griffin, işlemci çekirdekleri emirleri yerine getirirken dahi eğer HyperTransport’a ihtiyaç yoksa bağlantıyı keserek güç tüketimine katkıda bulunacak.

AMD Puma platformunun işlemci ayağını güç tüketimini ön plana çıkaran Griffin çekirdeği oluşturuyor. Puma platformunun grafik çözümü ise AMD’nin 780G yongası oluşturacak. AMD780G, donanım hızlandırmalı Blu-Ray ve HD DVD videoların oynatımına imkân sağlayan Universal Video Decoder teknolojisi ve DirectX10 desteği sunacak. DVI, HDMI ve DisplayPort çoklu görüntü çıkışları sunacak AMD780G yongası, ayrıca HyperTransport 3.0 ve PCI Express 2.0 desteğine sahip olacak.

AMD 780G’nin sunacağı en güzel yenilik ise PowerXpress teknolojisi. Bu teknoloji sayesinde sistem entegre ve harici grafik çözümleri arasında Windows’u yeniden başlatmayı gerektirmeden geçiş yapabilecek. Daha açık konuşmak gerekirse, bilgisayarınızın anakart üzerinde dahili 780G grafik çözümü, PCIe 2.0 yuvasında da daha üstün özelliklere ait bir grafik kartı olduğunu düşünelim. Dizüstü bilgisayarınız fişe takılı olduğunda daha üstün performans sağlayabilen PCIe 2.0 yuvasında takılı olan grafik kartı kullanılacakken, bilgisayarınız fişe takılı olmadığında daha az güç tüken dâhili grafik çözümü kullanılacak. Bu da doğal olarak daha uzun pil ömrü anlamına gelmekte.

AMD 780G grafik çözümünün bir diğer göze batan yanı ise Hyperflash teknolojisi. Hyperflash Intel’in Turbo Memory teknolojisine benzer olarak dizüstü bilgisayarların güney köprülerine flash bellekler yerleştirerek daha yüksek performans alınmasına imkan vermekte.

AMD Puma platformunun bir önceki AMD Trevally platformundan ne kadar başarılı olduğunu 2008 yılı içinde hep beraber göreceğiz.

alıntı  http://www.hardwaremania.com/news/content/view/97/2/

Son Düzenleme: kuruwa ~ 18 Mayıs 2007 14:17
erkanc
18-05-2007, 14:36   |  #2  
Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 1
3,213 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Şub 2007

Amd Ati birleşmesinin mobil meyvesi ama intelin centrinosu veya yeni adıyla santa rosa karşısında ne yapar tam bir muamma???

Son Düzenleme: erkanc ~ 18 Mayıs 2007 14:36