arkadaşlar görüyorum ki bu aralar çok kavgası oluyor bu amd intel mevzusunun ben de herkesin anlayabilceği şekilde amd ve intelin farklarını anlatmaya çalışacağım sizlere
benim evde kullandığım işlemcim intel core i7 2600k intel fanboyu değilim inteli savunmayacağım zaten
düzeltiyorum fanboysanız da okuyun ama saçma sapan şeyler yazacaksanız size kalsın
konu biraz uzun ama okumanızı tavsiye ederim
şimdi aynı fiyattaki amd ve intel işlemcilerdeki sayılara baktığımızda mimari ve pin sayısı hariç herşeyde amd daha önde çıkıyor intelden ama neden amd işlemci inteli geçemiyor
ilk olarak mimariyle başlayayım
intelin mimarisi amd'ninkinden daha iyidir bu tartışılamaz
amd'nin fx serisinde kullandığı en küçük mimari 32 nm intelin i serisinde kullandığı 22 nm
yani bu intel işlemcilerde her cm^2'ye daha fazla transistör düşüyor demek
yapı bakımından intel i serisi işlemcilerin geneli entegre grafik yongasına sahip olması nedeniyle asıl karşılaştırılması gerekenler amd serisi fx'ler phenomlar değil a serisidir ama performans olarak dengi fx serisidir
intelin pahalı olma nedenlerini bi sayalım
- entegre grafik yongası
- işlemcide kullanılan materyaller
- pin sayısı
- mimari boyutu
şimdi bir a serisi işlemcilerin fiyatına bakalım bir de 4 çekirdekli bir i serisinden işlemcilere bakalım
örnek bir intel işlemci (4 çekirdek, entegre grafik yongası var, ht yok) http://www.vatanbilgisayar.com/C ... ils.aspx?I_ID=60091
örnek bir amd işlemci (4 çekirdek, entegre grafik yongası var, ht yok) http://www.vatanbilgisayar.com/C ... ils.aspx?I_ID=59113
bu iki işlemci arasından intel daha pahalıdır ama aynı zamanda performans olarak daha iyidir
pin sayısına değindiğimizde
amd'nin son çıkan soketi am3+'te 938 veya 939 pin var fm1 soketinde de 905pin var
karşılaştırmada kullandığım intel işlemcinin soketi lga1155
isminden de anlaşıldığı gibi 1155 pinli bir soket bu ama intelin mevcut en çok pinli soketi 2011 sokettir
pin sayısı neyi değiştirir sorusuna cevap olarak da havuz problemlerini düşünün
eğer pinlerde kullanılan materyaller özdeşse amd işlemci bir havuzu 905 muslukla doldurmaya çalışıyor intel ise 1155 muslukla
saat hızı önbellek genişliği zart zurt bunlar da önemli etken ama fiziksel yapıdan daha önemli etken değiller
yıllardır şöyle bir kavram var amd intel rekabetinde
amd fiyat / performans olarak intelden daha iyidir
ama denklemden fiyatı çıkarınca intele yetişemiyor
yani amdnin en iyisi intelin en iyisinden daha iyi değildir
bir de şöyle bir komplo teorim var
amd kasıtlı olarak intele rakip olacak işlemciler çıkarmıyor
çünkü bu şekilde ikisi de para kazanabiliyor
ama rekabet olursa ikisi de satmak için fiyatlarını düşürmek zorunda kalacaktı
ayrıca amd kendisi pci-e 3.0 destekli ekran kartı üretiyor ama bunlara uygun çipset yapmıyor NEDEN
çünkü ileri seviye bilgisayarlar için intel almak zorunda bırakıyor insanları
bu iki şirket kesinlikle anlaşmalıdır bana göre
amd'nin yeni çipsetinin özelliklerini de inceledim ve yine pci-e 3.0 desteği olmayacak yazıyordu
ekran kartlarında da aynı durum söz konusu
amd'nin en iyisi nvidia'nın en iyisinden daha iyi değil ama fiyatına bakınca nvidia'dan çok daha iyi
not: burdaki her harf her rakam her noktalama işareti benim klavyem ve faremin eseridir
izinsiz kullanamazsınız ve alıntı yapamazsınız illa başkalarına göstermek isterseniz bu sayfanın linkini verin
kimseye göstermek isteyeceğinizi sanmıyorum ama neyse
biri yazdıklarım hakkında benimle tartışmak istiyorsa doğru düzgün elinde birşeyler varsa tartışsın
yok inteli savunmuşsun yok şöyle yapmışsın yok böyle yapmışsın o daha iyi bu daha iyi demeyin bana
elinizde öznel değil nesnel bilgiler varsa tartışabilirim