Amd ve intel

Bu başlık kilitlidir. Yeni mesajlar gönderilemez veya mevcut mesajlar düzenlenemez.
jaina
25-01-2005, 17:09   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 0
1,406 mesaj

Evet Arkadaşlar
amd mi intel mi konusu çok tartışıldı. Ancak bende bu konunu uzayacağının farkındayım ancak
Bilmeyenler için en azindan düzeyli bir şekilde gerçekçi nedenlerle amd yi vede intel hakkımızdaki düşünceleri belirtelim

kendi yazdiklarimi genellike www.pclabs.gen.tr adresinni forumlarından öğrenmişimdir, vede kes-yapıştır da yapmışımdır Kahkaha

Bakın neden İntel
Hep söyleriz AMD ya da Intel babamızın oğlu değil. İkisi de para kazanmaya çalışıyor. Biz de paramızı kim hak ederse ona yöneliriz. Şahsen pahalı bir işlemci yatırımı yerine iyi bir ekran kartı, DDR2 ya da daha hızlı DDR yerine daha çok bellek ve RAID seçenekleriyle sistem performansını bir işlemcinin artırabileceğinden daha fazla artırırım. Uygulama performansı=işlemci performansı diye bir durum yok artık.

Athlon64 işlemcileri Prescott'lardan başarılıdır bu çok açık. Ancak bu dünya teknoloji dünyası da olsa öncelikle iş dünyasıdır. İş dünyasında başarı her zaman en iyi ürüne sahip olmakla gelmez. Teknoloji tarafında AMD önde ancak pazarın hakimi Intel. Hatta durum Intel açısından o kadar rahat ki adamlar işi bilenlerin dalga geçtiği Prescott ile yollarına devam ediyorlar. Dual core'da da Prescott kullanacaklarını açıklayınca çok şaşırdım. Ellerinde Pentium M mimarisi varken ve bu işlemci Prescott'u da Athlon'u da gömecek durumdayken, Intel Prescott ile devam ediyor.

Yani AMD'yi sallamıyorlar. Tehdit olarak görmüyorlar. ATI ve Nvidia savaşına bakın. Orada AMD-Intel durumu yok. Ekran kartları piyasasında iki firma da başa oynuyor. Lider her an değişebiliyor. O nedenle iki firma da birbirini kolluyor ve birisi yeni ürün çıkarsa diğeri de belki planlarında yokken yeni bir ürünle karşılık veriyor. Ama Intel-AMD savaşında bu yok. Intel pazarın net hakimi ve AMD'nin yükselişinden rahatsız olmuyorlar. Hatırlarsanız RAMBUS RAM faciasında Intel çark edip DDR bellek yoluna girmişti. Yani işler iyi gitmiyorsa Intel de tedbir almasını biliyor. Şu an Prescott ile devam etmeleri orjinal planlarına sadık kaldıklarını gösteriyor. AMD'nin baskısı umurlarında olmadığı gibi sunumlarında AMD lafını etmemeye özen gösteriyorlar. Hatta eminim ki her AMD deyişlerinde belli bir miktar ceza ödüyorlardır

Intel pazarlama tarafında AMD'yi çok fena tokatlıyor. O nedenle teknik bilgisi olmayanları rahatlıkla tavlıyor. Sadece Türkiye'de teknik bilgi sahibi olmayan birini AMD ofisine ve Intel ofisine götürsek ve iki firmadan bu kişiyi ikna etmelerini istesek, müşterinin Intel ofisinden içeri girmesi yeterlidir Intel'i seçmesi için. Çünkü kabul edin özel bilginiz olmadığı bir konuda kendinizi güvende hissetmek istersiniz hepiniz. Intel bu güveni birkaç dakika içinde sağlıyor. Büyük bir firmayla çalıştığınızın huzurunu yaşıyorsunuz. Yani bu işte işlemciyi yapmak işin sadece bir tarafı. Pazarlama ve yazılımcılarla olan ilişkiler bundan ayrı ve çok daha önemli. Zira iş işlemcide bitseydi AMD Athlon ile Intel'i çoktan batırmalıydı. Ama hala liderler.

İşte bu nedenle intel intel deniliyor, her ne kadar amd intelden çok daha başarılı olsa dahi, intelin bir PENTIUM u var, bu yüzden intel bu ismi kolay kolay bırakmıyor.

Gidin bir çok bilgisayar almak isteyen kişiye sorun
AMD Athlon64 939pin Winchester işlemcili bir işlemci çıkmış bak testleri burada ve intelden çok daha iyi, hele senin gibi oyun oynayan biri için

birde adam gidin Pentinum 4 deyin( prescott u deyip dememeniz pekde önemli değil) adam, " Boşver kardeş sen amd yi, sen bana pentium lu bir bilgisayar sistemi kur der.

Çünkü yıllardır işlemci=pentium olmuşdur, vede amd nin hayla böyle bir tabuyu yıkma girişimi yoktur.

Bilinçli kullanici gider winchester çekirdekli alir, ancak bu kesim yüzde 10 luk bölümdür.

Recep Baltaş
25-01-2005, 18:41   |  #2  
Recep Baltaş avatarı
CHIP Online
Teşekkür Sayısı: 8
9,635 mesaj

evet intel in adı var yani herkes piyasad görmüş konuşuyo.AMD ise profesyonellerin tercihi.

jaina
25-01-2005, 19:27   |  #3  
OP Yıllanmış Üye
1,406 mesaj

Şunuda belirtmeden geçmeyeyim.

Serverlar için ise intel tek kelimeyler bir numara. TÜrkiye için.
Çünkü bir firma yada bir çok web sayfasini barındıran bir server çok önemlidir vede bu sistem için yedek parça bulunmasi vede destek nerdeyse parçanin alinimindan daha önemlidir.

Bir firma sahibi gidip amd almaz, gider intelini alir bir parça bozuldumuda ayni günün içerisinde değiştirir.
Ancak amd için saatlerce beklemek zorunda kalabilir.
Sonuçta bu zamana kadar bu firmayi intel az sorunla görmüşse, kimse gidip amd alalim demez.

Ancak genel olarak durum bence şöyle
masa üstünde amd64
laptoplarda p4-m

kane
25-01-2005, 20:22   |  #4  
Üye
92 mesaj

selamlar
Evet bu yazi oldukca guzel ana temaya bakarsiniz islemci ustunlugu degil simdiye kadar verilen guven demeki hic bir sey bilmiyen bir insan bir magzaya girdigi zaman  amd'mi intelmi dendiginde otamatikman  intel diye cevap vermeleri oldukca ilginc,guven okadar kolay kazanilmiyor ve intel bu guveni 2 yada 3 senede kazanmadi GECMISINDEN gelen birsey  bunu bilmeyen bircok alicida kisa zamansonra ortada kaldigi zaman anca ozaman anliyorlar tabiki anlayacak kadar kafalari calirsa
Hatirlarsaniz bir ornek de ben vereyim BOSH reklami guvenle ilgili olan yaa  AMD herzaman ikinci sinif mamelesi gormeye mahkum nedenmi yukardakini iyice okursaniz eger bunu cok iyi anlayacaksiniz kolay gelsin
Jaina yazi icin tesekkurler Göz kırpma

Son Düzenleme: kane ~ 25 Ocak 2005 20:24
MSI
25-01-2005, 22:03   |  #5  
Yıllanmış Üye
130 mesaj

kardesım AMD en ıyısı kım ne dersın desın bu ıs sey gıbı olmus cınde fazla ıthalat yapamıyan SONY den bıle kalıtelı markalar var ama pıyasası musaıd deıl teknolojıde daıma TESCILLILER onde

jaina
26-01-2005, 19:02   |  #6  
OP Yıllanmış Üye
1,406 mesaj

Kardeş bizde zaten amd kötü yada intel onu her türlü ezer demiyoruz, ancak günümüz şartlari içerisinde düşünüldüğünde amd nin hiç bir yerde bulunamadğını vede bilen küçük bir kesime hitab ettiğini, bu yüzdende intel kadar ünlü vede satılan bir marka olmadığını söyledik.

Düşünsende sen şimdi bir tane internet cafe açacaksan, azami 20 tane bilgisayar koymak istiyorsun vede amd64 939s koyacaksin, bütün türkiyeyi arasan 20 tane anakart vede işlemci çıkaramazsın. Bize herhalde nf4 kartlar nf5 çıktığında gelecekler.

jaina
26-01-2005, 20:52   |  #7  
OP Yıllanmış Üye
1,406 mesaj

Ancak nvidia aslında çoktandır teknoloji olarak atinin üstünde, ancak programlar ve yazilimlar desteklemediği için geride kaldi, ancak bana göre 6600Gt agp vede pcie yayginlaşınca iyice bence ati yi baya ezecek. Çünkü atinni asil üstünlüğü orta seviyeydi vede artik 6600gt nin karşsına çıkarcakları kartları yok ne yazikki.

kane
27-01-2005, 20:16   |  #8  
Üye
92 mesaj

selamlar
Jaina asagidaki linke biraz goz gezdirebilirmisin tesekkurler

jaina
27-01-2005, 20:23   |  #9  
OP Yıllanmış Üye
1,406 mesaj

Ya tamam kane ancak şunuda sormak isterim, bak daha ülkemize 6600 ler yeni yeni gelirken bu kartlarin gelmesi ne kadar sürecek? Umarım gelirler bizimde yüzümüz güler, ancak bu arz-talep ilişkisi vede bir çok kullanıcı içn 9600xt leri süper kart olarak kullaniyor.

Birde senin dediğin kartlar üst-düzey kartlar. Yani fiyatlar 550~ dolari altinda olmayacak kartlar.
Bu kartlari alabilecek kişi sayısı çok azdır.
6600gt agp vede pcie modeli ise 250 dolar gibi bir fiyatı vardır vede benim söylemek istediğim atinin acilen bu karta karşılık gelebilecek ve bu fiyatta bir kart çıkarmasi gerektiği.

kane
27-01-2005, 21:16   |  #10  
Üye
92 mesaj

x700pro,ve x600xt serileri var hocam yapmayin bukadar 6600gt serisine kotu demiyoruz ama  sonucta yanda yazdigim kartlarda yabana atilacak katlar degil
2 ci olarak sunu soyleye bilirim fiyat olarak tamam ama program destek ne olacak gene burada okudum her oyuna farkli surucu yada updat yuklemen gerekiyor diyorlar kimisi ben su oyunda oyniyamiyorum falan diyor eger ilgilenirsen tomshardware daki oyun formuna bak bu adamlar oralarda bangir bangir oyunlarda nasil problem yasadiklarini anlatiyorlar istersen bir gir goz at soyle soyleyeyim benim icin fiyat herzaman 2 ci planda oldu 3 kurus fazla olsun ama sorun yasamayayim hemen hemen bir cok kisi benim gibi dusundugune eminim
ya bu kartlari temin etmek artik sanildigi kadar zordegilki benim anlayamadigimda bu.. burada 3/4 saticinin eline dusuyor insanlar.... tahmin ediyorumki burada yazan insanlarin bir cogunda kredi karti vardir olmayanlarda ailesinin bir ferdinde mahakak vardir internet uzeri siparis vermek artik hersey internet uzeri siparisle yapiliyorki 3 yada 4 gun icinde elinde oluyor ve buradan alacagin paradan 50/60 dolar daha kar yapma olanagin dahi var ben bircok seyimi internet uzeri siparisle aldimki hic bir problemde yasamadim
+gecengun yazmistim bende radeon x850 var bu kart turkiyede yok ve ben bunu internet uzeri aldim ki toplam bana 420 euro ya mal oldu ulasim bedelide icinde sence deyermi deymezmi

Son Düzenleme: kane ~ 27 Ocak 2005 21:21
jaina
29-01-2005, 00:20   |  #11  
OP Yıllanmış Üye
1,406 mesaj

bana lütfen x600xt nin 9600xt den tek farkını söyle(pcie olmasi dışında), aynı şey x700pro içinde geçerli.
ondan sonrada bu karı 9800 proları tokatlayan 6600GT ile karşılaştır!!

Birde lütfen kaç kişi o kart ı alabilir?? 450 euro abi ne diyorsun ya,
Ayrıca o kartla ilgili sorunlar o kadarda fazla değil, daha çok yeni gddr3 gibi teknolojiler destekliyor
Yeni oyunlarla tamamen uyumlu ve canavar gibi kart, vede benim bir arkadaşım aldi çoğu eski oyunuda sorunsuz oynuyor.
İnternet alışverişi olsa dahi, bir çok işi kıt kanaat parayi biriktiriyor, bunun üstünede türkiye içerisinde alışveriş yapmak istiyor tabiiki, kargo ya çok ucuz yada parasız oluyor çünkü. Yurt dışı oldumu çok pahali geliyor o kişi için, sonuçta herkes senin gibi kolayca kredi karti kullanmiyor yurt dışı için kardeş, belki yurt içini anlarımda yahu burada hiçbiryerde yokki kartlar.

onursa
02-02-2005, 15:39   |  #12  
Yıllanmış Üye
471 mesaj

vallaha arkadaşlar Millet bilmiyor mesela bir örnek veriyim:
Babası oğluna bilgisayar almaya götürüyor herkes İntel satıyor herkes İntel alıyor.Ama işi bilenler toplama yapıyor yada Amd'ye çeviriyorlar.Casper,Exper gibi marka bilgisayarlarıda Amd yapsalar olmazmı bilmeyenler, Amd ucuz olduğu için AMD'ye geçecek hemde daha performanslı olacak.Bence AMD fiyatları daha da indirmeli ve çoğu kişi ucuz olduğu için AMD ye yönelecektir zaten buna oranla Anakartların da ucuzlaması gerekli. böyle olursa AMD liderliği ele geçirebilir.Ama diyeceksiniz ki daha nasıl indirsin?İntel 2.8 kaç para AMD 2.8 kaç para?Olsun az daha ucuzlatsa ve Anakart firmaları da aynı şekilde Amd liderliği ele geçirir bence

jaina
05-02-2005, 00:59   |  #13  
OP Yıllanmış Üye
1,406 mesaj

Eyüp kardeş teknoloji o kadar hızlı ilerliyorki, önümüzdeki iki sene içerisinde neler olur, kimse bilmiyor. Daha intel dual core vede 64 bitlik işlemcilerini yeni çıkarıyor. Vede ellerinde daha neler var belli değil. Bu arada internette gören varsa söyleyeyim, intel 3.8 ghz lik işlemcisi amd 4000+ vede fx53 serine fark atan bir işlemci. Japonyada piyasaya çıktı.

faceof
05-02-2005, 01:32   |  #14  
Taze Üye
11 mesaj

Bence önemli olan suanki fiyat performans, AMD acık farkla önde,
intelin 64 bitleri daha sonra cıkacak fiyatlarıda ne olacak belli degil.
şahsen benim umrumda degil. Yıllar once hiç kimse cesaret edemezken AMD k6-2 66 kullanmış birisi olarak söylüyorum. Eskiden amd ciler cok yalnızdı. Öyle sanıyorumki 2-3 yıla kadar AMD intel kadar tecrübesiz kullanıcıların dikkatini çekebilecek seviyeye gelecektir.

agezer
07-02-2005, 12:07   |  #15  
Taze Üye
7 mesaj

jaina kardeş selam

benim daha önce yazdığım ve DDRam larımla ilgili sorduğum bir konu vardı.Ana kartım 400 DDR destekliyor ve sen OC etmeyeceksen (Bu arada (Athlon 3500 Amd chip)sen 400 al 533 alma demiştin.Ama bir başka çeşit DDR var demiştin bu kendi kendine frenkansı ayarlıyıp optimal hız veriyor ama diğer lerine göre biraz daha pahalı demiştin .Ne olur bana bu konuda daha deytaylı yazabilirmisin zira para sıkıntısı yok.MSI ın Diamond ına 280 doları gömüp 2 tane 6600 GX ekran kartı takacam inşallah o yüzden OC yapabilirim diye düşünüyorum

HAG