Arkadaşlar ana kartların BIOS'u hangi programlama diliyle yazılıyor? Çok merak ediyorum boyutu ortalama 512KB civarında ve hayati öneme sahip bir dosya. Bios'un ROM'unu güncelliyorsunuz. Şu aralar yeni bir bios güncellemesi yaptım (Ana kartım K8N Neo2 PLATINUM). Bu belki yaptığım kaçıncı bios güncellemesidir.Her yeni bios güncellemesinin Performansı yükselttiğine inanıyorum. Şunu merak ediyorum neden bios'un mükemmel olmasa bile o kadar güncellemden sonra en nihai tam oturmuş sürümüne bir türlü ulaşamıyor programcılar. Yine Bios'umu güncelledim bir de ne görüyüm, programcı yeni bios ta USB 2.0 desteğini kazara tamamen menuden kaldırmış. Bu konuda bilgili arkadaşların değerli görüşlerini almak isterim. Teşekkürler.
ANA KART BIOS GÜNCELLEMELERİ
Bu başlık kilitlidir. Yeni mesajlar gönderilemez veya mevcut mesajlar düzenlenemez.Merhaba sistem sorunsuz çalışıyor ise bios güncellemesi yapmanıza gerek yok. Çünkü bu büyük bir risk. Yazılan yeni bios sizin kullandığınız bios sürümünün üzerine kurulumunda sorun çıkartabilir. Tavsiyem şimdiye kadar çıkmış tüm sürümleri tek tek yüklemeniz ilk update sürümden, üçüncü veya beşinci sürüme atlamayın.Tek tek.
Çok teşekkür ederim Yavuz Bey.
Yavuz ŞahinMerhaba sistem sorunsuz çalışıyor ise bios güncellemesi yapmanıza gerek yok. Çünkü bu büyük bir risk. Yazılan yeni bios sizin kullandığınız bios sürümünün üzerine kurulumunda sorun çıkartabilir. Tavsiyem şimdiye kadar çıkmış tüm sürümleri tek tek yüklemeniz ilk update sürümden, üçüncü veya beşinci sürüme atlamayın.Tek tek.Eyer kesintisiz güç kaynağı varsa ne risk oluşturabilirki.Zaten bios güncellemelerinin en büyük sorunu elektrik kesilmeleri.
Son Düzenleme: kitaro ~ 22 Şubat 2006 17:59
Yavuz ŞahinMerhaba sistem sorunsuz çalışıyor ise bios güncellemesi yapmanıza gerek yok. Çünkü bu büyük bir risk. Yazılan yeni bios sizin kullandığınız bios sürümünün üzerine kurulumunda sorun çıkartabilir. Tavsiyem şimdiye kadar çıkmış tüm sürümleri tek tek yüklemeniz ilk update sürümden, üçüncü veya beşinci sürüme atlamayın.Tek tek.arkadaşın kullandığı anakartın aynısı bende var.ilk sürüm bios dan direct son sürüm bios a atladım hiçbir sorun yok.
her yeni cıkan donanım için bir BIOS güncellemesi olur. BIOS güncellemelere baktığınızda genelde support for new CPU modells diye bir yazı vardır.
Sistem sorunsuz çalışıyorsa BIOS update den uzak durmalı. bks www.chip.com.tr/blog/ecevit
link e baktim ecevit abi baglanti hizin iyi galiba?
BIOS Özellikleri
BIOS Türü Award Modular
Award BIOS Türü Award Modular BIOS v4.51PG
Award BIOS iletisi 02/23/2000 DIBZX FOR PT-DIBX(2) / PT-DIZX (Y2K READY)
Sistem BIOS Tarihi 01/13/00
Görüntü BIOS Tarihi 03/15/99
BIOS Üreticisi
Firma Adı Phoenix Technologies Ltd.
Ürün Bilgisi
Anakart Özellikleri
Anakart ID 01/13/2000-i440BX-W977EF-2A69KP8HC-00
Anakart Adı Azza PT-DIBX(2)/DIZX
bubilgisayara 200gb hdd taktım biosa tanıtırken 136gb görüyor. winxp sp2 cd siyle 194gb olarak görüyor ve ben 32gb olarak 6 ya böldüm( fat32 olarak formatlamakiçin)4 gblık diğer hdd de win98 kurulu.bilgisayarı açtığımda 6 bölümün 5 ini görüyor ve sık sık scandisk yapmak zorunda kalıyorum.bazen bölümlerden birine ulaşamıyoruz.bilgiler birbirine karışıyor. bi şey kopyalamaya korkar oldum. ben biosu güncellesek hallourmu..bu harddiski 190küsür görmesimi gerekiyor.birde bios güncellemekiçin anakartın internet sayfasındanmı güncellemeliyim. azzanın sitesinden PT-DIBX(2)/DIZX güncellemesini bulamıyorum. güncelleme dosyasını nasıl bulabilirim..
Bios güncellemesi en kesin çözümdür.
Windows XP SP2'de 194 GB görünmesinin sebebi format sonrası bir miktar bölümün kaybolmasından kaynaklanıyor bu normal. Donanım üreticisi örneğin 120 GB diye satıyor diski. (Benim aldığım Samsung gibi) format sonrası 110 GB'a düşüyor değer ve Windows bu kadarını gösteriyor.
Samsung HDD'lerde ana kartı eski kullanıcıların yapabileceği çeşitli çözümler de var. Örneğin sitesinde diskin jumper ayarlarını ona göre yapmalarını tavsiye ediyor ki bu eğer bios'unuzu güncelleyemes seniz bir çözüm olacaktır size.
Bu arada Phoenix bios üreticisini AWARD bünyesine kattı. Üçüncü parti bir bios güncellemesi de seçenekleriniz arasında. Aynen yukarda yaptığınız gibi anakart bilgilerinizin bir dökümünü alan küçük bir programcık var adı 'Bios Agent'. NET'ten indirip çalıştırın ve sistem bilgilerinizin dökümünü çıkarsın.Sonra bu programın içinde entegre bir menu var bu menu sizi o üçüncü parti bios güncelleme sitesine bağlıyor sonra gereken adımları takip edeceksiniz. Yalnız 20 - 25 US doları gibi bir ücret talep ediyorlar. Bu seçeneği en son düşünebilir siniz...
BIOS'lar aktif değil pasif birimlerdir. Yani, BIOS kendi başına iş yapabilen, sisteme komutlar gönderebilen bir parça değildir. BIOS'u çok özel bir saklama ortamı olarak düşünebilirsiniz. Bir nevi hafıza yani. Bu hafızada, chipsetin anakartınızın kaynaklarını kullanma parametreleri bulunur. Bunların büyük kısmı (üreticinin anakartta kullandığı malzemelere ve anakart mimarisine göre belirlediği sınırlar dahilinde) kullanıcı tarafından değiştirilebilir. Örneğin veriyolu hızını arttırıp azaltabilirsiniz. Eğer işlemci destekliyorsa işlemci çarpanını arttırıp azaltmak suretiyle işlemci hızını değiştirebilirsiniz. Mesela,ilk defa BIOS'a girdiniz. Orada AGP hızı 4x olarak görünüyor. Bu fabrikasyon olarak AGP hızının 4x olarak yazıldığını anlatır. Ama, eğer bir AGP 8x kart sisteminize taktıysanız bu ayarı 8X olarak değiştirebilirsiniz. Değiştirip kaydettikten sonra çıkarsanız, artık sistem BIOS'a erişince, AGP hızına bakacak ve 8x'e karşılık gelen değeri okuyacak ve artık kartınızı 8X hızında çalıştıracaktır.
Fabrikasyon olarak bütün değerler risksiz ve çalışmayı garanti eden değerlerdir ve BIOS'a elektriksel olarak yazılı durumdadır. Chipset BIOS'tan bu değerleri okur ve donanımın çalışma parametrelerini belirler. Bu değerler hexadecimal (16'lı tabanda sayı cinsinden) değerlerdir.