Anakart alırken neye göre seçim yapacağım?

osmcgrgenc
10-07-2012, 13:26   |  #1  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
147 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2012

Öncelikle anakartın ne işe yaradığını azcık biliyorum bilgisayarın beyni komutlar oradan verilmiş oluyo ama alırken neye göre alınır?

İşlemciye uygun olmalı LGA775 mesela benim işlemci(core 2 quad 8400)
başka?? yani sitede bakıyorum anakart olarak ne var diye LGA775 için 10 seçenek falan var peki hangisi iyi neye göre iyi??

Tam bir açıklama yapabilir misiniz?

Kapalı Hesap (217258)
10-07-2012, 13:46   |  #2  
Kapalı Hesap
Teşekkür Sayısı: 1
143 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Haz 2011

Anakartın istediğin işlemciyle uyumlu olmalı bu İntel core i7'ler üstünde 1155 yazan anakartları destekliyor.

Birde anakartın desteklediği toplam ram miktarına ve hızına bakmalısın anakart 8gb ram destekliyorsa 16gb ram koyarsan çalışmaz.Örneğin anakart 1300mHZ destekliyor en fazla, sen gider 2133mHz koyarsan çalışmaz bu kadar :)

osmcgrgenc
10-07-2012, 15:53   |  #3  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
147 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2012

mesela bana core 2 quad için en iyi anakartı söyler misiniz? ya da i5 2500K için??

bende biraz bakıyımda öyle geliyim :) azıcık bir şey anladım ama yetersiz gibi geldi

osmcgrgenc
10-07-2012, 16:05   |  #4  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
147 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2012

bi sorum daha var : Yonga seti chipset felan var nedir bunlar?

Ben yeni bir sistem toplayacağımda ki bu 4 sene sonra düşünüyorum belkide sizi bulamam o yüzden şimdiden bunları öğrenmeliyim ki sorun yaşamayım :)

denga
11-07-2012, 03:18   |  #5  
Üye
Teşekkür Sayısı: 3
98 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2012

şimdi arkadaşım, bilgisayarın beyni işlemcidir. anakart sadece et ve kemik yığınıdır. yonga seti ise chipset'in türkçesidir.

çipset, işlemcinin içine koyulmaya gerek duyulmayan, çünkü zaman içinde değişmeyecek bilgilerin mevcut olduğu bir beyin parçasıdır (refleks gibi birşey). bu şey sık erişilen şeylerden olduğu için üzerinde pasif (fansız) bir soğutucu bulunur. eskiden bunlara bir de küçük bir fan ekliydi. şimdilerde artık fana gerek duyulmuyor.

işlemcinin içine sadece performansı (düşünme işini) arttırmak üzerine yapılmış parçalar (transistörler) eklenmek istendiği için, bilgisayarın geri kalan parçalarıyla aradaki iletişimi sağlayacak parçalar çipset içine konur. günümüzde yavaş yavaş çipset ortadan kalkıyor çünkü işlemci performansları yeni tasarımlar ve üretim teknolojileri sayesinde o kadar arttı ki artık üreticiler çipsetleri hantal bulmaya ve çipset içindeki parçaları işlemci içine sokuşturmaya başladılar. yani boynuz kulağı geçti (pek oturmadı bu laf ama neyse)...

dolayısıyla şimdilerde bilgisayarımıza ram seçimi yaparken anakartı değil işlemciyi referans alıyoruz. mesela aynı anakartta kaç mhz ram kullanabileceğin yada hangi pci-e versionunu kullanabileceğin artık işlemciler tarafından belirliyor. durum böyle olunca yani çipsetlerin en önemli görevleri ortadan kalkınca, çipsetlerin ana görevi de değişmiş oldu...

mesela bugün bir intel işlemciyi ne kadar overclock edip edemeyeceğimize yada onboard grafiğini kullanıp kullanamayacağımıza çipset karar veriyor. böylece değişik isteklere göre değişik anakartlar hazırlanması gündeme geliyor ki bu da aslında bir bakıma kullanıcıların yararına sayılabilir ha pratikte pek mümkün olmadı onun da sebepleri ayrı ayrı...

yani uzun lafın kısası çipsetler bir zamanların cumhurbaşkanları, kraliyet mensupları gibiydi (ingiltere modeli). yani zamanla görevleri göstermelik hale geldi, aslında komple kaldırılabilirler lakin bulunmaları başka bir takım amaçlara yarıyabileceğinden hala devam ediyorlar. umarım anlatabilmişimdir (bu arada hala aktif olarak yaradıkları işler yok değil tamamen cpu içine alınmış değiller onu demek istemedim hala bir takım belgeler imzalıyorlar)...

osmcgrgenc
11-07-2012, 19:30   |  #6  
OP Yıllanmış Üye
Teşekkür Sayısı: 2
147 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2012

teşekkürler. farklı farklı kişilere sorarak bol bol bilgi aldım :) çok faydalı oldu :) anakart seçerken önceden araştırıp usb3 olan sata3 olan atx olan işlemciye göre fazla ram takabileceğim bir anakart seçeceğim :D tamda ileriye dönük olmuş olur?? öyle mi olmuş oluyo :D

denga
12-07-2012, 03:51   |  #7  
Üye
Teşekkür Sayısı: 3
98 mesaj
Kayıt Tarihi:Kayıt: Tem 2012

atx olması şart değil, ne kadar büyük olursa o kadar iyi olur gibi bir algı var. ne kadar küçük ama aynı zamanda işlevselse o kadar iyidir. günümüzde micro atx anakartlar revaçtadır. usb3 ve sata3 sanıldığı kadar önemli değildir, olmasa da olur şeylerdir. ileriye dönük diye bir parça yoktur. bütün parçalar zamanla yenilenir. aldığın şeyin ileriye dönük olup olmayacağı bulunduğun zaman perspektifiyle ilgilidir. doğru zamanda bilgisayar alırsan, uzun süre gider. yanlış zamanda alırsan elinde patlar.

hangi zamanın doğru olacağını anlamak için 1 geçmişe bakacaksın, 2 geleceğe bakacaksın... geçmişi bilgisayar tarihini anlatan kitaplardan, geleceği firmaların bir sonraki planlarını anlatan google'a düşmüş belgelere bakarak öğreniceksin.